DOLAR 32,3208
EURO 35,1251
ALTIN 2298,64
BIST 9041,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Perakende pazarı COVID-19 pandemisiyle baskılanmaya devam ediyor

    Perakende pazarı COVID-19 pandemisiyle baskılanmaya devam ediyor
    24.04.2020
    A+
    A-

    Türkiye, COVID-19 tedbirleri kapsamında karantina uygulamalarında beşinci haftaya girerken ekonomik büyüme tahminleri de revize edilmeye devam ediyor. Oxford Economics’in yaptığı son tahmin, 2020 ekonomik büyümesinin %1,7’ye çekilirken, Fitch Ratings’in beklentisi aynı şekilde pozitif olmakla beraber %0,8 büyüme ile sınırlı kalmıştır. Öte yandan Moody’s Analytics, COVID-19 pandemisinin bir yansıması olarak daha kırılgan bir tablo çizmiş olup, Türkiye ekonomisinin %1,4 daralma kaydedeceğini işaret etmiştir. 2020 Türkiye ekonomik büyümesine yönelik beklentilerin yanı sıra, yıl sonu döviz kurunda beklenen artış yatırım ve kiralama faaliyetlerinde etkili olacaktır.

    Birçok kuruluşta yürütülen ofislere dönüş süreçlerinin yanı sıra, sosyal mesafe adına uygulanacak uygulamaların ve önlemlerin uzun vadede ofis talebinde daha geniş etkilere sahip olacaktır. Kiralama faaliyetleri yılın ilk çeyreğinde ivme kaydederken, önümüzdeki dönemde talebin yavaşlaması beklenmektedir. Bununla birlikte, pandemi sonrası süreçte beklenen talep, büyük oranda sağlık ve güvenlik konularına odaklanıldığı iş yeri optimizasyonları ve esnek çalışma alanlarının oluşturduğu itici güçler beraberinde hızlı toparlanacaktır.

    Perakende pazarı COVID-19 pandemisiyle baskılanmaya devam ederken, kirasız dönem ve ortak giderlerin bir kısmının alınmamasına yönelik uygulamalarının giderek arttığı alışveriş merkezleri sahipleri tarafından kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra, önde gelen market perakendecilerden birinin online alışverişlerine olan talep dört kat artış gösterirken, Nielsen verilerine göre, pandeminin Türkiye’de etkisini gösterdiği ilk üç haftada, e-ticaret satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış kaydederek %160 büyümüştür. Tüketici davranışları online perakende görülen çarpıcı artışa paralel olarak hızla evrilmesi ile, pandeminin getirdiği sert rüzgarlara rağmen kısa vadede depo gereksinimlerine yönelik talep artış kaydetmiştir.

    Büyük çaplı otomotiv firmaları askıya aldıkları üretim süresini genel olarak Mayıs ayına uzatmış olup, bir başka büyük çaplı Alman otomotiv firması Türkiye’de üretimlerine kaldıkları yerden devam etme kararı almışlardır. Az sayıda Türk beyaz eşya üretici firmaları üretimlerini düşük kapasitede sürdürürken; kimya, ilaç ve hazır giyim firmaları çoğunlukla üretim proseslerine devam etmektedirler.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.