Prof. Dr. Zafer Utlu: “Hidrojen enerjisiyle ilgili çalışmaların artırılması ve teknolojiye dönüştürülmesi gerekiyor”

İstanbul Atlas Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi tarafından düzenlenen Bilim Kafe etkinliğinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Utlu, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan hidrojen enerjisinin kullanım alanları ve avantajlarına ilişkin bilgi verdi. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının insanlık açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Utlu, hidrojen enerjisiyle gelecekte enerji ihtiyacının fazlasıyla karşılanacağını söyledi. Prof. Dr. Utlu, “Gelecekte bu enerji kaynağını fazlasıyla kullanacağız. İnsanoğlu hiçbir zaman enerjisiz kalmayacak. Bu nedenle hidrojen enerjisiyle ilgili çalışmaların ciddi anlamda artırılması ve teknolojiye dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 150’den fazla üniversitenin katılımı ile 81 ilde başlatılan Bilim Kafe‘etkinliği kapsamında İstanbul Atlas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Utlu, “Hidrojen Enerjisi ve Günümüzdeki Kullanım Alanları” hakkında bilgiler verdi.
Kağıthane’de bulunan Akşemsettin Parkı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Zafer Utlu, ulaşımdan aydınlatmaya, sanayiden iletişime kadar hayatımızın her alanında rol oynayan enerjinin insanlık açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek yaşamın vazgeçilmez kaynağı olduğunu söyledi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacımız var
Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil kaynakların zamanla tükeneceğini, insanlığın bu nedenle güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesinin zorunlu haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Utlu, “İnsanlık belki 40-50 yıl içerisinde tükenecek fosil kaynaklar yerine yeni enerji kaynaklarını bulmak zorunda. Fosil kaynakların kullanımı, iklim değişikliklerinden türlerin yok olmasına ve çevresel etkilere kadar pek çok olumsuz etki ve riski de beraberinde getiriyor. Güneş, rüzgâr, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları ise hiç bitmeyecek. Ülkemiz açısından 2000’li yılların başlangıcında sadece Ege bölgesinde üç rüzgâr tribünü vardı. Şu anda Edirne’den Hatay’a kadar çok geniş bir coğrafyada rüzgâr tribünleri enerji üretiminde önemli kaynak sağlıyor. Elbette bunlar yeterli değil, çünkü insanoğlunun enerjiye olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Nüfus her geçen gün artıyor” dedi.
Hidrojen, enerji kaynağı bakımından daha zengin
Hidrojen enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Utlu, “Hidrojen enerjisi, suyun içerisindeki oksijen ve hidrojenin elektroliz işlemi ile hidrojen ve oksijene ayrılması ile elde edilmektedir. Suyun elektrolizinin yapılması için dışardan yeni bir enerji kaynağına ihtiyacınız var. Bu hidrojen enerjisi için oksijen ve hidrojenin ayrılması gerekiyor. Bu ayrıştırmada güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması lazım. Bu çalışmalar artık ülkemizde de dünyada da gündemde” dedi.
Hidrojen enerjisinin avantajlarına değinen Prof. Dr. Zafer Utlu, “Hidrojen çok fazla şekilde doğada bulunuyor. Hidrojenin enerji kaynağı, kendisiyle eşit miktardaki benzin ve mazotun üç katı fazladır. Yaklaşık olarak mazotta total enerji miktarı 4 bin kaloridir. Bu, hidrojende 13 bin civarındadır” dedi.
Gelecekte fazlasıyla enerji ihtiyacı karşılanacak
Hidrojen enerjisinin depolanmaması nedeniyle dezavantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Utlu, “Üretilen enerjinin hemen tüketilmesi gerekiyor. Depolanma istenmeyen durumlarda ORC sistemleriyle üretilen ve direkt kullanılan üretim gerçekleştiriliyor. Ucuz ve çok daha fazla enerji içeriğine sahip bir enerji türü ortaya çıkıyor. Bu enerji türüyle de siz gelecekte çok fazlasıyla enerji ihtiyacınızı karşılayacak durumda oluyorsunuz. Tüm dünya yavaş yavaş bu yöne doğru gidiyor. Gelecekte bu enerji kaynağını fazlasıyla kullanacağız. İnsanoğlu hiçbir zaman enerjisiz kalmayacak. Bu nedenle hidrojen enerjisiyle ilgili çalışmaların ciddi anlamda artırılması ve teknolojiye dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.