DOLAR 32,345
EURO 35,1172
ALTIN 2306,9
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ramazan’da ayranı sofralardan eksik etmeyin

    Ramazan’da ayranı sofralardan eksik etmeyin
    02.05.2019
    A+
    A-
    Teksüt, Ramazan sofralarında gazlı ve kalorili içecekler yerine su ve mineral kaybına en güzel cevabı veren ayranın tercih edilmesini öneriyor. Ayran, 7’den 77’ye her yaştan neredeyse herkesin tüketebildiği, suyla birlikte en sağlıklı içeceklerden biri olarak öne çıkıyor.
    Ramazan döneminde normal beslenme düzeninden farklı bir düzene geçiliyor, öğün sayısı ve saatleri tamamen değişiyor. Bununla birlikte Ramazanın sıcak aylara denk gelmesi nedeniyle gün boyunca devam eden susuzluğun yanında terleme sonucu mineral kayıpları yaşanabiliyor. Türkiye’nin önde gelen süt ve süt üreticilerinden Teksüt, bu süreci dengelemek adına gazlı ve kalorili içecekler yerine Ramazan sofralarında susuzluğun ayran ile giderilmesini tavsiye ediyor.
    Sıvı dengesine katlıda bulunuyor
    Ayranın, içerdiği vitaminlerle tamamlayıcı besin niteliği taşıdığına dikkat çeken Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray, “Ayrıca terleme ile oluşan tuz ve mineral kaybını önlüyor, böylece vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Soğuk muhafaza edildiği için de serinletici etkisiyle hem ferahlatıyor hem rahatlatıyor” bilgisini paylaştı. Aksaray, ayranın tok tutan özelliğiyle de Ramazan döneminde fayda sağladığını söyledi.
    Türkiye, ayranı en çok Ağustos ayında içiyor
    Toplum olarak ayranı seviyoruz ve giderek daha çok tercih ediyoruz. 2014 yılında 598 bin ton düzeyinde olan ayran üretimi TÜİK verilerine göre 2018’de 717 bin tona çıktı. Bu üretim, tüketimin de arttığını gösteriyor. En yoğun ayran tüketimi ise yazın en sıcak günlerine denk gelen Ağustos ayında gerçekleşiyor. En düşük tüketimin gerçekleştiği Aralık-Ocak aylarına göre yaz günlerinde yüzde 30’luk tüketim artışı meydana geliyor.
    Ramazan sofrasında süt ürünlerine yer açın
    Susuzluğu ayranla gidermeyi tavsiye eden Teksüt, bununla birlikte diğer süt ürünlerinin de önemine dikkat çekti. Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray, “sağlıklı ve dengeli bir Ramazan dönemi için; ‘süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerini ya da süt içeren, sütle yapılan yemek ve tatlıları sofralarınızdan eksik etmeyin” önerisinde bulundu.
    Benzersiz besin öğesi
    Arda Aksaray, süt ürünlerinin başta protein ve kalsiyum olmak üzere yağ, karbonhidrat, çeşitli vitaminler gibi içerikleriyle Ramazan döneminde de benzersiz ve besleyici birer besin öğesi olarak öne çıktığının altını çizdi.
    Teksüt Ayran
    Teksüt, ayran ihtiyacına değişik boyutlardaki ambalajlarıyla cevap veriyor. Teksüt Ayran 180, 200 ve 300 ml; 1 ve 1,5 litrelik ambalajlarda ve 200 mililitrelik cam şişede ayransevenlerin dikkatine sunuluyor.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.