DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Rusların ilgisi yabancıya konut satışında Antalya’yı zirveye taşıdı

    Rusların ilgisi yabancıya konut satışında Antalya’yı zirveye taşıdı
    16.08.2022
    A+
    A-

    Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, temmuzda yabancılara yapılan konut satışında Antalya’nın 68 ay sonra İstanbul’u geçerek ilk sırada yer aldığını belirterek, “Genelde Antalya’da gayrimenkul yatırımı yapan Rusların, Türkiye’den aldığı konut sayısı ilk 7 ayda yüzde 223,4 arttı. Bu da Antalya’yı zirveye taşıdı” dedi.

    Selman Özgün, konut satışlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, temmuz ayında geçen yılın aynı dönümüne göre konut satışlarının yüzde 12,9 düşerek 93 bin 902 adet olduğunu bildirdi.

    Geçen ay konut satışlarında yaşanan düşüşü 9 günlük Kurban Bayramı tatiline bağlayan Özgün, “Ayın neredeyse 3’te birinin resmi tatil olmasına rağmen düşüş yüzde 12,9 ile sınırlı kaldı. Bu da satışların hala güçlü olduğunu gösteriyor. Bunu ilk 7 ayda yaşanan yüzde 24,2’lik artıştan görebiliyoruz” dedi.

    Özgün, konuta talebin hala canlı olduğunu ve bu alandaki ihtiyacın artarak devam ettiğini kaydederek, hükümetin sosyal konut hamlesinin çok yerinde olduğunu ancak sayının yüksek olması gerektiğini vurguladı.

    “KONUT ÜRETİMİNİN ARTMASI ŞART”

    Selman Özgün, temmuzda satılan konutların yüzde 30,6’sının birinci el olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

    “Artan fiyatlar ve arz düşüklüğü nedeniyle vatandaşın ikinci ele yöneldiğini görüyoruz. Yıl başından beri devam eden bu grafiğin tekrar eskiye dönmesi ve satışlarda sıfır ve birinci el ağırlığının yarı yarıya olması için üretim şart. Üretici, fiyatlarda yaşanan artış ve oynaklık nedeniyle plan yapmakta zorlansa da projeler üretiminde bir hareketlilik var.”

     

    RUSLAR’IN KONUT YATIRIMI YÜZDE 223,4 ARTTI

    Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Özgün, temmuzda yabancılara yapılan konut satışlarının yine bayram tatilinin etkisiyle yüzde 12,4 azalarak 3 bin 939 olduğunu söyledi.

    Ocak-temmuz dönemi satışların ise yüzde 57,4 artarak 39 bin 322’ye yükseldiğini dile getiren Özgün, ilk 7 ayda en çok konut yatırımının Ruslar tarafından yapıldığını bildirdi.

    Özgün, “Ruslar, özellikle Ukrayna savaşı sonrası ülkemizde yatırımlarını artırdı. İlk 7 ayda Rusların Türkiye’de aldığı konut sayısı yüzde 223,4 artarak 6 bin 877 adede yükseldi. Onları İran ve Irak vatandaşları izledi” diye konuştu.

    Sadece temmuz verileri değerlendirildiğinde Antalya’nın tam 68 ay sonra yabancıların konut aldığı illerin sıralamasında İstanbul’u geçerek zirveye yerleştiğini ifade eden Özgün, “Bu durum en son 2016 Ekim’de yaşanmıştı. Genelde Antalya’da gayrimenkul yatırımı yapan Rusların, Türkiye’den aldığı konut sayısı ilk 7 ayda yüzde 223,4 arttı. Bu da Antalya’yı zirveye taşıdı” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.