DOLAR 32,4873
EURO 34,7948
ALTIN 2484,017
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sağlam bina için sağlam beton

    Sağlam bina için sağlam beton
    28.01.2017
    A+
    A-

    Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı’nda son üç yılda 2 bin 311 binanın beton kalitesi test edildi.
    Kadıköy Belediyesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra kurulan Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı’nda mevcut binaların ve yeni inşaatlardaki beton kalitesi test ediliyor. Beton Zemin Laboratuvarı, Zemin, Kentsel Yenileme Bürosu ve Yeni İnşaatlardan Alınan Taze Beton Alım Birimi olmak üzere üç farklı aşamada testlerini yapıyor.
    Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Menekşe Perdi, Kadıköy’deki inşaatlarda projede kullanılması gereken beton sınıfının kullanılıp kullanılmadığını kontrol ettiklerini belirterek şunları söyledi:“Gerekli standartlar tutmadığında önlem alınmalı. Biz karot aldırıyoruz. Karot da düşük değerde çıkarsa güçlendirme yapılması gerekiyor. Fakat hazır beton demek kaliteli, nitelikli anlamına gelmiyor. Kontrol edilebilir, izlenebilir ve objektif değerlendirmeye tabi olan hazır betonlar niteliklidir.”
    Laboratuvar, 2014 yılı Mart ayından bu yana 2 bin 311 adet binanın risk tespit analizini yaptı. Ayrıca yeni inşaatlardaki taze beton denetimi de yapılıyor. 2000 yılından itibaren 2 bin 093 şantiyeye gidildi ve 83 bin 259 adet taze beton numunesi alındı. Birim, hazır beton tesislerinin ürettiği malzemenin kontrolünü de yapıyor.
    BETON TESTİ NASIL YAPILIYOR?
    Beton Zemin Laboratuvarı 7 inşaat teknikeri, 10 yer bilimci ve 7 inşaat mühendisiyle inşaat denetimleri yapıyor. 7 gün 24 saat denetim uzmanları şantiyelerde beton kalitesi denetliyor. Beton numuneleri alınıyor. Beton numunesi laboratuarda su kürüne tabi tutuluyor. 7 ve 28 gün sonra bu numunelerin nihai mukavemeti çıkıyor. Ayrıca mevcut binalardan alınan beton numuneleri de basınç testine tabi tutuluyor.
    Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı ilçede yapılacak yeni binalarda beton kalitesinin C-35 denilen yüksek kalite beton sınıfı kullanılmasını şart koşuyor.
    2014 yılında Kadıköy Belediye Meclisi kararına göre yeni yapılan inşaatlarda temel zorunlu olmak şartıyla en azından binada 3 yapı elemanından numune alma zorunluluğu var. Bu işlem ise temel ve ara katlardan beton numunesi alınarak gerçekleştiriliyor.
    NASIL ULAŞILABİLİR?
    Müteahhit,yapı uzmanı, mal sahibi veya kat malikinin, laboratuvara gitmeden bir gün önceden haber vermesi gerekiyor. Laboratuvar yetkilileri programa göre işlem yapıyor. Laboratuar iletişim numarası (0216) 327 83 50 / (0216) 545 72 53.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.