DOLAR 32,3299
EURO 35,0649
ALTIN 2282,1
BIST 8988,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sahte patron dolandırıcılığı yükselişte

    Sahte patron dolandırıcılığı yükselişte
    21.09.2022
    A+
    A-

    Pek çok siber saldırı riskiyle karşı karşıya olan şirketler, özellikle konu insan hatası olunca kendilerini etkili bir şekilde güvence altına almakta zorlanıyor. Patron dolandırıcılığı olarak da bilinen BEC (Business Email Compromise) saldırılarında siber dolandırıcılar, sahte bir e-posta aracılığıyla üst düzey bir yöneticiymiş gibi davranarak muhasebe ve finans departmanlarının sahte bir fatura için acil ödeme yapmalarını istiyor. Bazı BEC saldırılarında dolandırıcıların fidye yazılımı saldırılarına oranla 62 kat daha fazla kar elde edebileceğini vurgulayan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, BEC saldırıları karşısında şirketlerin alabileceği önlemleri paylaşıyor.

     

    Siber suçlular şirket verilerini ele geçirmek için sayısız yönteme başvuruyor. BEC adıyla da bilinen patron/CEO dolandırıcılığında dolandırıcılar, şirketlerin özellikle finans departmanlarına sahte bir e-posta göndererek finansal kazanç sağlamaya çalışıyor. Kurbanlarının güvenini kazanmak ve teyide başvurmadan acil para transferi yapması için e-postada kendilerini üst düzey bir yönetici olarak tanıtan siber suçlular, genellikle ödemesi geciken sahte bir fatura olduğunu belirtirler. BEC saldırılarının siber dolandırıcılar için en kazançlı yol olduğunun ve bu nedenle hedefledikleri kurban ve şirket hakkında derin araştırmalar yapıldığının altını çizen Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, CEO veya CFO adından gelen bu e-postalar ile ilgili çalışanların dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor ve BEC saldırıları karşısında şirketlerin alabileceği önlemleri sıralıyor.

     

    BEC Saldırıları Kimleri Hedef Alıyor?

     

    Son günlerde pek çok kuruluş BEC saldırıları karşısında büyük tehdit altında olsa da departmanlar arasında bireysel iletişimin çok az olduğu büyük ölçekli şirketlerin bu tür bir saldırıya uğrama ihtimali daha yüksek. Alev Akkoyunlu’ya göre büyük ölçekli şirketler, genellikle çok fazla sayıda taşeron şirket çalıştırdığı için sahte bir faturayı gerçek bir faturadan gerektiği gibi ayırt edemeyebiliyor. Öyle ki büyük ölçekli şirketlerin tek bir fatura için ödeme onayını daha kolay vereceğini düşünen siber suçlular, bu tür şirketleri hedef alarak gerçekleştirdikleri dolandırıcılık sonrası yakalanmalarının da uzun zaman alacağını bilerek hareket ediyor.

     

    BEC Saldırılarıyla Mücadele Etmek İmkansız Değil!

     

    Temelinde insan hatası bulunan BEC saldırılarıyla mücadelede şirketlerin etkili siber güvenlik önlemleri alması zor olsa da imkansız değil. Şirketlerin patron dolandırıcılığından etkilenme oranını en aza indirmek için alabileceği çeşitli siber güvenlik önlemleri bulunuyor. Şirket çalışanlarının bu tür saldırıların potansiyel etkisini bilerek hareket etmesinin şirketler için büyük önem taşıdığını ve çalışanların bu saldırıların zararsız sayılabilecek bir spam saldırısından çok daha kritik bir saldırı olduğu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Alev Akkoyunlu, BEC saldırıları karşısında şirketlerin alabileceği önlemleri aktarıyor.

     

    BEC Saldırıları Karşısında Alınacak Önlemler

     

    BEC saldırıları karşısında şirket çalışanlarının en önemli savunma hattı olarak görülmesi gerekiyor. Bu nedenle alınacak önlemlerin her adımında çalışanların bilinçlendirilmesi hususunun dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, BEC saldırıları karşısında tedbirli olmak adına şirketlerin izleyebileceği adımları 4 maddede sıralıyor.

     

    1. Şirket çalışanlarına güvenlik eğitimi verin. Şirketlerin halihazırda bir güvenlik farkındalığı programı bulunmuyorsa çalışanların BEC saldırıları da dahil olmak üzere karşılaşabileceği diğer saldırı türleri hakkında da eğitilmesi saldırılarla mücadelede büyük önem taşıyor. BEC saldırı riskinizin ne olduğunu daha iyi anlamak için, bir BEC saldırısını simüle eden simülasyon eğitimi, daha fazla eğitime ihtiyaç duyabilecek kişileri belirlemenize yardımcı olurken, bölümünüzün genel hazırlığı hakkında net bir fikir verecektir.

     

    2. Muhasebe ve finans departmanını bilgilendirin. BEC saldırıları karşısında yüksek risk grubunu oluşturan departmanların başında muhasebe ve finans departmanı geliyor. Bu nedenle muhasebe departmanı başta olmak üzere risk altında olan departmanlarının BEC saldırılarının ne olduğu, siber suçluların BEC saldırılarında hangi yolları izlediği konusunda farkındalık kazanmaları gerekiyor. Belirli tarafların özel onayı olmadan faturaların ödenmesini durduran veya engelleyen politikalar belirlemek, şüpheli bir faturayı veya e-postayı ödenmeden önce yakalayabilecek doğrulama adımları ekleyerek BEC saldırılarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.

     

    3. Katmanlı bir savunma sistemi oluşturun. BEC saldırı senaryolarını öğrendikten sonraki aşamada saldırıları uygulama tabanlı çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve sanal özel ağlar (VPN) gibi IT kontrolleri aracılığıyla önlemek şirketler için bir sonraki aşama olacaktır.

     

    4. Kurumsal bir güvenlik çözümü kullanın. BEC başta olmak üzere e-posta dolandırıcılıklarıyla mücadele etmek için kurumsal güvenlik çözümleri kullanmak gerekiyor. Bitdefender GravityZone’da yer alan E-posta Güvenliği özelliği ile şirketler, kötü amaçlı yazılımların ve istenmeyen posta, virüs, büyük ölçekli kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı URL’ler gibi diğer geleneksel tehditlerin ötesine geçen eksiksiz iş e-posta korumasından yararlanabildiği gibi BEC dolandırıcılığı dahil modern, hedefli ve sofistike e-posta tehditleri durdurma konusunda da avantaj kazanıyor. Kuruluşunuzun risk toleransına bağlı olarak, sorunlu alanları veya sahte e-posta gönderenlerini filtreleyen izleme ve algılama araçları isteyebilirsiniz. Bu, otomatik saldırıları önleyecek ve çalışanlarınızın tehlikeli bir e-posta görme riskini bile azaltacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.