DOLAR 32,3394
EURO 34,9648
ALTIN 2391,292
BIST 10207,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sanal dünyada olan sanal dünyada kalmıyor

    Sanal dünyada olan sanal dünyada kalmıyor
    26.12.2023
    A+
    A-

    Sanal evrenlerdeki yapay zeka destekli avatarlara sorumluluk atfedilebilir mi? Sanal evrende olan ancak etkisi fiziksel evrende ortaya çıkan bir eylemin sonucundan kim sorumlu? Bu evrenlerdeki hak ve veri ihlallerinin cezası ne olacak?

    Metaverse gibi yeni nesil teknolojilerin hayatımıza hızla girmesi ve insanların bu sanal evrenlerde karşılıklı etkileşimde bulunması, geleneksel hukuk sistemlerinin bazı noktalarda kökten değişiklik gerektiren şekilde güncellenmesini gündeme getiriyor. Hukuktaki gerçek kişi, tüzel kişi ve kişinin sorumlulukları kavramlarının sanal evrenlerdeki yaşamları da kapsayacak şekilde yeniden tanımlanması bir zorunluluk haline geldi. Teknolojinin dinamik yapısı ile hukukun daha statik olan yapısının uyumlanabilmesi bu süreçte kişilerin zarar görmemesi için kritik öneme sahip.

    Hukukta “fijital sorumluluk” kavramı

    Uzun yıllar bu alanda çalışmaları bulunan, RoofStacks Teknoloji ve GoArt Metaverse Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Esra Soylu On İki Levha Yayınevi’nden yeni çıkan “Kişilik Haklarının Korunması Çerçevesinde Sanal Evrenler” adlı kitabında tüm bu konuları ele alıyor. Gerçek ve tüzel kişi kavramlarının yanı sıra “dijital kişi” kavramını da detaylıca inceleyen Soylu, dijital kişiliğin başlangıcı, sonu ve sorumluluk sınırlarını da kitap kapsamında ele alıyor. Fiziksel sorumluluk ve dijital sorumluluk kavramlarının yanında dijital kişiye bağlı olarak “fijital sorumluluk” kavramı da kitabın öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor.

    Sanal dünyada olan sanal dünyada kalmıyor

    Günümüzde teknolojik gelişmelerin hızlı ilerleyişinin geleneksel hukuk sistemlerini zorlu bir sınavdan geçirdiğine değinen Avukat Esra Soylu sanal evrenlerde var olan yapay zeka destekli avatarlara nasıl bir sorumluluk atanabileceği, sanal dünyada olan ancak fiziksel dünyada ortaya çıkan olayların sorumlularının kimler olacağı gibi merak edilen soruları okuyuculara yalın bir dille aktarıyor. Esra Soylu’nun eseri yeni teknolojilerle hayatın ayrılmaz parçası haline gelen dijital dünyanın hukuki geleceğine ilgi duyan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.