DOLAR 32,5539
EURO 34,8353
ALTIN 2437,423
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Şenay Araç Demir; Fiyatlar daha da düşebilir

    Şenay Araç Demir; Fiyatlar daha da düşebilir
    17.11.2022
    A+
    A-

    Emlak piyasalarında hızlı yükselişin ardından fiyatlarda gevşeme başladı.  Piyasalarda talep de hız kesti. Durumu “Emlak frene sert bastı” sözleriyle değerlendiren İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, krediler açılmadığı sürece fiyatlardaki düşüşün devam edeceği yorumunu yaptı. Demir “Bu durum iş dünyasında teminatlarda sıkıntı yaratabilir” dedi.

    Gayrimenkul piyasasında beklenen oldu. Yılbaşından itibaren fiyatlarda başlayan hızlı yükseliş durdu, talep hız kesti. Durumu “Emlak frene sert bastı” sözleriyle değerlendiren İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve gayrimenkul danışmanı Şenay Araç Demir,  bankaların kredi kullanımını açmadığı sürece fiyatlarda düşüşün devam edeceği, bunun da piyasalarda patlayan balon etkisi yaratabileceği uyarısını yaptı.

    Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, ekim ayından itibaren fiyatlarda düşüş olduğuna ve 2 aydır kiralık konutların boş beklediğine dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

    “TOKİ’nin açıkladığı projelerin devreye girmesiyle emlak piyasalarındaki köpük sönmeye başladı.  Talep TOKİ projelerine kaydı, projedeki konut sayısının bir hayli üzerinde talep geldi. Projeler sonuçlanıncaya kadar bu talep askıda bekliyor olacak. Ayrıca kiralık dairelerin 2 aydır kiraya verilemediği, ilanlarda kira fiyatlarının % 15-20 arası düştüğü gözleniyor.  Kirası 30.000 TL’ye çıkan konut 22.000 TL’ye geriledi ve  halen de müşteri bekliyor. Yine satılık konutlarda da aynı düşüş sözkonusu.”

    Arap yatırımcı azaldı, Rusların ilgisi yayıldı

    İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir’e göre; piyasalarda Arap yatırımcıların azalması durgunluğa neden oldu. Yabancı yatırımcılar arasında şu anda Rusların aktif olduğunu belirten Şenay Araç Demir, Rusların da İstanbul’da Boğaz hattı ve deniz gören Bakırköy hattındaki yeni projeleri, İstanbul dışında ise Antalya, Bodrum, Kemer,  İzmir, Bursa bölgelerini tercih ettiğini söyledi.

    Nakit sıkıntısı var, peşin alım yapılamıyor

    Şenay Araç Demir’e göre, ilerleyen süreçte kredilerin açılmaması  halinde fiyatlardaki düşüş devam edecek. Şenay Araç Demir “Piyasada nakit sıkıntısı olmasından dolayı alıcılar peşin alım yapamıyor, bankalar kredi tahsisini azaltığı için kredi de kullanamıyorlar.  Bu durum da fiyatların gerilemesine neden oluyor. Önümüzdeki günlerde enflasyon beklentileri, yeni asgari ücret, 2023 seçim hazırlıkları nedeniyle yoğun bir gündem bizi bekliyor ki bu da fiyatların düşmesini etkileyecek. Fiyatların düşmesi her ne kadar iyi bir gelişme gibi görülse de böyle hızlı yükselişlerde teminat olarak gösterilen gayrimenkullerin de fiyatı geriliyor ki bu iş dünyasında sıkıntı yaratabilir” Diye konuştu.

    Küçük yatırımcı arsaya yöneldi

    Halen elinde parası olan küçük yatırımcıların tarla ve arsaya yönelerek yatırımların yönünü çevirdiğini anlatan Şenay Araç Demir, “Toprak almak ev almaktan daha popüler oldu . Kazanç oranının da yüksek olması toprağa yönelişi arttırdı. Bunun handikapı ise, kimi yerlerde imarı olmayan tarlaların da alıcılara satılmaya çalışması oldu” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.