DOLAR 32,2247
EURO 34,9384
ALTIN 2418,495
BIST 10676,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Şenay Araç: Fiyatı emlakçı değil mülk sahipleri yükseltiyor

    Şenay Araç: Fiyatı emlakçı değil mülk sahipleri yükseltiyor
    12.10.2023
    A+
    A-

    Ticaret Bakanlığı tarafından emlak ilanlarıyla ilgili emlakçılara kesilen cezayı değerlendiren İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, hiçbir emlakçının suni bir şekilde fiyat yükseltmeyeceğini, ama mülkünün değerini dolarla ölçen mülk sahiplerinin dolardaki artışı gerekçe göstermesi nedeniyle ilan fiyatlarının güncellendiğini söyledi. Buna karşılık cezanın mülk sahiplerine kesilmediğine dikkat çeken Şenay Araç çözüm olarak emlakçıların mülk sahipleri ile fiyatları da içeren bir sözleşme, müşteri talimatlarını yazılı olarak almasını önerdi.

    Emlak sektöründe manipülatif ilan paylaşan 540 emlakçıya Ticaret Bakanlığı tarafından kesilen cezayı değerlendiren İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, cezaların dijital platformlardaki ilan takip eden Ticaret Bakanlığı’nın kısa süre içinde aynı mülkün fiyatının yükseldiğini tespit etmesinden kaynaklı olarak kesildiğini söyledi.

    Bu durumun domino etkisi yaparak diğer mülk sahiplerinin de fiyatlarını artırmasına sebep olarak piyasayı suni olarak yükselttiğini ifade eden Şenay Araç, cezanın sadece emlakçılara kesilmiş olmasına dikkat çekti. Şenay Araç “Fiyatı yükselten emlakçı değil, mülk sahipleri. Mülkün ederini dolar bazlı değerlendiren mülk sahipleri kurdaki artışı gerekçe göstererek emlakçılardan kısa sürede fiyatı güncellemesini istiyor. Dolarla ilan girmek yasak olduğu için o da fiyatı yükseltmek durumunda kalıyor. Yoksa hiçbir emlakçı fiyatı yükseltmek istemez. Ancak ceza emlakçıya kesiliyor. Bugüne kadar ceza kesilen bir mülk sahibi olmadı” dedi.

    Şenay Araç Demir soruna çözüm olarak emlakçıların mülk sahipleri ile portföyü alırken sözleşme yapmasını önerdi. Şenay Araç sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Haksız bir durum yaşanmaması için, emlakçı sözleşme yapsın, o sözleşmeye fiyatı, süreyi açıkça yazsın. Eğer mülk sahibi yükseltme isterse bu talimatı e-posta veya yazılı talimatla alsın ki ilerde bunu kanıtlayabilsin.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.