DOLAR 34,2398
EURO 37,6309
ALTIN 2922,342
BIST 9109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sıfır atık on binlerce çocuğa ulaştırılacak

    Sıfır atık on binlerce çocuğa ulaştırılacak
    26.12.2018
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı işbirliği ile okullarda Sıfır Atık Eğitim Projesi başlatıldı. Okullarda Sıfır Atık Eğitim Projesi’nin işbirliği protokolü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı tarafından 25 Aralık’ta, Ankara’da imzalandı. İlk etapta 50.000 çocuğa ulaşılması planlanan proje ile doğal varlıkların korunması, çevre dostu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması ve atık yönetimi ile ilgili konularda çocuklara farkındalık sağlanması hedefleniyor. Sıfır Atık Projesi, TEMA Vakfı gönüllüleri ve okul öğretmenlerinin işbirliğinde ilkokul öğrencilerine ulaşacak.

    İsrafın önlenmesinin önemi anlatılıyor

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin DÖKMECİ “Dünya nüfusu hızla artarken yükselen tüketim, doğal varlıklar üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu nedenle kaynakların verimli kullanılmasının önemi bir kez daha anlaşılıyor. Son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal olarak yaygınlaşıyor. Bakanlığımızın son dönemde yaptığı çalışmalarla atık konusunu bir sorun olmaktan ziyade, hammadde ve yeni ürünlere dönüşecek bir kaynak olarak görmeye başladık. Yaşanabilir çevre, marka şehirler ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Sıfır Atık Projesi’ni başlattık. 2023’e kadar bütün ülkede sistemin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bakanlığımızca yürütülen Sıfır Atık Projesi ile atık oluşumunu azaltacak, israfı önleyecek, atıkları kaynağında ayrı toplayarak geri dönüşüme kazandıracak ve ekonomiye katkı sağlayacağız. Sıfır atık sisteminin etkin ve verimli bir şekilde uygulanması, yaygınlaştırılması, sürdürülebilir çalışmaların gerçekleştirilmesi için eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu noktada da çocuklarımızın ve gençlerimizin projeye katılım sağlaması uygulamaların gelecek nesillere taşınması açısından önem arz etmektedir. Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı ile birlikte gelecek nesillere konunun önemini anlatabilmek için okullarda Sıfır Atık Projesi’ne başlıyoruz. Çocuklara israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını ve atıkların geri dönüştürülmesi sürecini anlatacağız. Kısacası gelecek nesile tasarrufu ve verimliliği aktaracağız” dedi.

    Proje ülkemizin geleceğine hizmet ediyor

    Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürü İsmail ÇOLAK, “Doğayı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir halde bırakmak en öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu nedenle geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı bugünden doğa bilinci ile yetiştirmemiz gerekiyor. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlayan Sıfır Atık Projesi kapsamında TEMA Vakfı’nın doğa eğitimi konusundaki deneyimiyle geliştirdiği Sıfır Atık Eğitim Projesi bu noktada çocuklarımızın bilinçlenmesi için önemli bir kazanım sağlayacaktır. Sıfır Atık Eğitim Projesi’ni okullarda öğretmenlerimiz TEMA Vakfı gönüllüleriyle birlikte uygulayacaktır. Yapılan çalışmalar ülkemizin sadece bugününe değil, aynı zamanda geleceğine de hizmet ediyor. Uzun yıllar devam edecek olan proje ile tüm kademedeki çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

    Çocuklar 5D ile atık yönetimi felsefesini tanıyacak

    TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz ATAÇ, “Doğal varlıklarımızı korumaya yönelik başlatılan Sıfır Atık projesini çok değerli görüyoruz. Bu önemli projeye biz de çocuklarımıza yönelik geliştirdiğimiz eğitim projemizle katkı sağlamak istedik. İl temsilciliklerimiz ve gönüllülerimiz sayesinde Milli Eğitim Bakanlığımız ile yıllardır Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda doğa eğitim programları yürütüyoruz. Doğa eğitimlerimizi destekler nitelikte geliştirdiğimiz Sıfır Atık Eğitim Projesi ile de geleceğimiz çocuklarımızın doğal varlıkların korunması, çevre dostu tüketim alışkanlıkları ve atık yönetimi ile ilgili konularda farkındalık kazanmasını amaçlıyoruz. Bu eğitim ile çocuklarımızı 5D olarak tanımlanan aşamalı bir atık yönetimi felsefesi ile tanıştırmak istiyoruz. 5D Felsefesi: 1-Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme, 2- Daha Az Tüket, 3- Değerlendir ve Yeniden Kullan, 4- Değiştir ve Farklı Amaçla Kullan, 5- Dönüştür ve Doğaya Geri Kazandır

    gibi tüketim ilkelerinden oluşuyor. Çocukların 5D ile “Sıfır Atık” kavramlarını tanımalarını ve atık oluşumunu nasıl engelleyeceklerini fark etmelerini hedefliyoruz. İlk etabında Ankara’da başlayacak olan Sıfır Atık Eğitim Projesi’ni tüm Türkiye’de yaygınlaştırıp çok daha fazla çocuğa eriştirmek için çalışmalarımız devam edecek. Bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.