DOLAR 32,3252
EURO 35,1482
ALTIN 2297,766
BIST 9055,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kahramankazan’ı metropol ilçeler arasına soktuk

    Kahramankazan’ı metropol ilçeler arasına soktuk
    03.02.2017
    A+
    A-

     

    Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, MAG Business sayısına konuk oldu. 3 dönemlik Belediye Başkanlığı döneminden, gelecek projelerine kadar her ayrıntıyı anlatan Ertürk; “Başkan olmadan önce ‘Kazan Köyü’ olarak adlandırılan ve Başkent merkezinin hemen yanı başında olmasına karşın, gelişmekte güçlük yaşayan ilçemizde önemli yatırım ve çalışmalara imza atmaya başladık. Bu yatırımlarımızla köy olarak adlandırılan ilçemizi Başkent’in metropol ilçeleri arasına soktuk” dedi.

     2004 yılı yerel seçimlerine 34 yaşında katılarak ‘Türkiye’nin en genç Başkanı’ unvanını aldınız. Bunu 2009 yılı ve 2014 yılı seçimleri izledi ve üst üste 3 kez Belediye Başkanı seçildiniz. Bu ivmeyi neye bağlıyorsunuz?

    Başkan seçildiğimde, Türkiye’deki en genç Belediye Başkanı olmuştum. Bu tabii benim ve ilçem için çok önemli bir adımdı. Bu önemli adımda bir şeyi daha ifade etmek istiyorum. AK Parti diğer alanlarda olduğu gibi, siyasette de gençlere çok fazla önem veriyor ve onların önünü açmak için adımlar atıyor. AK Parti’nin gençliğe verdiği bu önemi anlatması açısından, benim aday olmam ve ardından da seçilerek Belediye Başkanı olmam bunun en güzel örneklerindendir. Tabii, daha sonra, ben Başkan olmadan önce ‘Kazan Köyü’ olarak adlandırılan ve Başkent merkezinin hemen yanı başında olmasına karşın, gelişmekte güçlük yaşayan ilçemizde önemli yatırım ve çalışmalara imza atmaya başladık. Bu yatırımlarımızla köy olarak adlandırılan ilçemizi Başkent’in metropol ilçeleri arasına soktuk. Tabii tüm bunları yaparken de ilçe halkımızla sıkı ilişkiler kurduk. Bu süreçte girmediğimiz ev, sıkmadığımız el kalmadı desek abartmış olmayız. Kazanlı vatandaşlarımıza dokunduk ve onlarla birlikte yeniden bir kent inşa ettik. Tüm bu süreç içerisinde yaptığımız yatırım ve çalışmaların hakkını, ilçe halkımız verdi. Daha sonra 2009 ve 2014 seçimlerinde de beni yeniden başkanlığa seçtiler. İlçemizde ne yapıyorsak onlarla birlikte karar alıyoruz ve onların görüşlerini göz ardı etmiyoruz. Bu birliktelik ve birlikte yol alma durumu, bu ivmeyi kazandırdı diye düşünüyorum.

    Kahramankazan, yurt dışı ve yurt içinde verilen ödüllerle Ankara’nın en hızlı gelişen belediyesi unvanına layık görüldü. Bu gelişimi neye bağlıyorsunuz? Kahramankazan nasıldı, Lokman Ertürk ile nasıl bir Kahramankazan oldu?

    Kahramankazan’daki değişim ve dönüşüme verilen bu ödüller, istatistiklere bakıldığında da ne kadar haklı nedenlerle verildiğini ortaya koyuyor. Kahramankazan, Ankara’nın dış ilçeleri arasında gelişmişlik açısından ilk sırada yer alırken, Türkiye çapında da gelişmekte olan ilçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İlçemizde ben göreve geldikten sonra devasa denilebilecek çapta bir değişim ve dönüşüme imza attık. Kahramankazan’da son 11 yılda gerçekleştirdiğimiz yatırımların ortalama maliyetinin 1 katrilyon 280 milyon TL olduğunu vurgulamak istiyorum. 10 yıl önce Kazan’da sadece bir tane banka vardı, o da Ziraat Bankası idi… Sağlık ocağı 1960’lı yıllarda yapılmış, hastane 25 yataklı, günde yalnızca 30 poliklinik hizmet veriyor, 8 okul var, cadde, bulvar yok, bırakın konferans salonunu insanların oturacağı hiçbir yer, park, bahçe yoktu. Şimdi baktığımızda, Kazan’da 17. banka şubesini açmış. Ekonomik ve ticari hacmin merkezi Kazan durumuna gelmiş. Şu anda 75 yataklı devlet hastanemiz var ve 1500 poliklinik hizmet verdiği halde yetiştiremiyoruz.

    Özellikle spora olan yatırımları ile dikkat çeken bir Kahramankazan var. Bocce alanında Ankara’yı başarı ile temsil ediyorsunuz. Bu konuda ne demek söylemek istersiniz?

    Kahramankazan gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına tüm bireyleriyle sporcu bir ilçe. Tüm alanlarda olduğu gibi spor alanında da büyük yatırımlara imza attık. İlçe halkımızın faydalanabileceği iki adet yarı olimpik yüzme havuzu inşa ettik. Dünya standartlarında bir spor salonumuz  ve iki adet çim sahamız var ilçemizde. Bunun yarı sıra, uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapıyoruz. Uluslararası standartlarda bir bocce salonumuz mevcut. İlçemize gelen sporcuların ve kendi sporcularımızın konaklayacağı 5 yıldızlı otel standartlarında bir kamp merkezimiz var. Halkımızın faydalanması için parklarımızda spor aletleri bulunuyor. Ayrıca okullarımızın spor salonları için de elimizden geleni yapıyoruz. Tüm bunların yanı sıra, belediyemizin birçok branşta faaliyet gösteren bir spor kulübü var. İlçemizde 12 değişik branşta bin 500 lisanslı sporcu ve 5 bin civarında da aktif sporcu var. Spor kulübümüzün BAL Ligi’nde ilçemizi temsil eden futbol takımı ile İkinci Lig’de oynayan kadın voleybol takımı var. Ayrıca bu iki branşın yanı sıra dart, bowling, halter, Kick-Box, güreş, bocce, basketbol, karate, taekwondo, cirit ve badminton dallarında da takımlarımız ilçemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarda temsil ediyor. Bocce takımımız ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza attı. Bocce takımımızda 50’ye yakın sporcu var. Bunların tamamı milli takıma girmek suretiyle üniversitelere sınavsız giriş yaptı. Ayrıca yine bocce alanında uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapıyoruz. Yine tüm bu branşlarda açtığımız yaz okulları ile de geleceğimiz olan gençlerimizin sportmen bir kişilikle yetişmesini sağlıyoruz.

     Kazan, 15 Temmuz sürecinde gösterdiği destansı mücadele ile artık Kahramankazan oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

    Kahramankazanlılar, darbe girişiminin yaşandığı gece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir rol üstlenmiştir. Üstlendikleri bu rol, Türkiye Cumhuriyeti’nin darbeci hainler tarafından ele geçirilmesinin, demokrasimizin geri dönülemeyecek şekilde yara almasının, ezanlarımızın susturulmasının engellenmesinde oldukça önemlidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon ekranlarında halkı meydanlara inmeye çağırmasının ardından, vakit kaybetmeden ilçemizdeki insanlarla birlikte Kazan Meydanı’nda buluşmaya başladık. Cumhurbaşkanımıza, Başkomutanımıza, liderimize, demokrasimize ve Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında tüm demokratik kazanımlarımıza sahip çıkmak için sokaklara indik, 4’ncü Ana Jet Üssü’ne yöneldik. Kısa sürede kadın, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu 10 bine yakın vatandaşımızla burada toplandık. Kahramankazanlılar burada, üsten kalkarak devletimizin önemli kurumlarını ve sivil halkı bombalayan F-16 ve helikopterleri engellemeye çalışmışlardır. Kahramankazanlılar, piste girerek bomba yüklü uçakların önüne yatmaya çalışmışlardır. Göğüslerini F-16’lara siper etmişlerdir. Kamyonlarını, traktörlerini, iş makinelerini üssün önüne getirerek giriş çıkışların yapılmasını engellemişlerdir. Yanlarında getirdikleri saman balyalarını, anızlarını ateşe vererek çıkan dumanla uçakların görüşünü engellemeye çalışmışlardır. Bazı çiftçilerimiz tarlalarındaki mahsullerini ateşe vererek buna katkı sağlamıştır. Yine belediye ekiplerimiz ve vatandaşlarımız getirdikleri traktör ve araç lastiklerini yakmışlardır. Üssün elektriklerini de keserek darbeci hainleri karanlığa gömdük ve onları karanlıkta bıraktık. Biz oraya gidene kadar üsten 25 uçak kalkarken biz gittikten sonra 3 uçak kalkabilmiştir. Bu havalanmasına engel olmaya çalıştığımız uçaklarda savaş halinde kullanılan tahrip gücü oldukça yüksek bombaların olduğunu sizlere tekrar hatırlatmak isterim.

    Kahramankazanlılar’ın bu girişimlerine darbeci hainler ağır silahlarla karşılık vermişlerdir ve acımadan üzerimize ateş açmışlardır. Bu mücadele sonucu 9 kardeşimiz şehadet mertebesine ulaşırken, 92 kardeşimiz ise gazi olmuştur. 51 bin 800 nüfuslu bir ilçe olmamıza karşın, ağır kayıplar verdik. Kahramankazanlılar olarak Çanakkale ve Kuvayi Milliye ruhlarını yüz yıl sonra yeniden dirilttik. Tarihe altın harflerle geçen bu şanlı ve destansı direnişimiz sonrasında ilçemizin TBMM tarafından, tüm partilerin oy birliği ile ‘Kahraman’ unvanına layık görüldüğünü sizlere tekrar anımsatmak isterim. Bu unvanla 7’sinden 70’ine, seçilmişinden atanmışına, memurundan işçisine, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine müthiş bir direniş gösteren halkımız hak ettiği unvanı almıştır. ‘Kahraman’ unvanı yalnızca bize değil, Kahramankazan’ın şahsında 81 il ve 957 ilçemize verilmiştir. Kahramankazan’ın şahsında tüm Türkiye’ye ve tüm Türk insanına verilmiş bir unvandır. Bu unvanı Kahramankazanlılar olarak sonsuza kadar gurur ve onurla taşıyacağız. 15 Temmuz’da gözlerini dahi kırpmadan şehadete yürüyen kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, yine canlarını hiçe sayarak mücadele eden gazilerimize de acil şifalar ve hayırlı ömürler diliyorum.

     Kahramankazan artık “Marka Kent” olarak anılıyor. 2017 yılında Kahramankazan’da değişmesini hedeflediğiniz durumlar neler ve ne gibi projeler göreceğiz?

    2017 yılı, Türkiye açısından beklenen hedeflerin gerçekleşebileceği ve uluslararası sıkıntıların çözüm noktasında ümitlerin yüksek olduğu bir süreç. Özellikle ABD Başkanı seçimiyle beraber, Türkiye’deki tüm dengelerin değişebileceği ve ekonomik kalkınmanın da başlayabileceği bir dönemdeyiz. Bunun için de Türkiye’deki en akıllı, en isabetli yatırımın yapılacağı yer Kazan. Kazan, stratejik konumu ve Ankara’nın taşıma noktası olan kuzeybatı istikametinde olması sebebiyle büyük önem taşıyor. Daha önce yayınlanan verilere baktığımızda da yatırım amaçlı en uygun yerin Kazan olacağını söylemek yanlış olmaz. 6 milyar dolarlık Kanal İstanbul’dan sonra, Türkiye’nin en büyük yatırımı Kazan’da gerçekleşiyor. Savunma Sanayii ve Havacılık kümesinin startı verildi. Önümüzdeki günlerde temel atacağız ve 25 bin kişilik istihdam söz konusu olacak. Ciner Grubu’nun 1 milyar 350 bin dolarlık, 2 bin kişinin çalışacağı şu an şantiyesi hızla devam eden ve 2017 yılında bitecek olan Trono madeni ile ilgili yatırımı da söz konusu. Ankara Gümrüğü de Kazan’a geldi. Ankara Lojistik Üssü, Kazan’ın en önemli prestij projelerinden bir tanesi. Önümüzdeki günlerde de çok önemli başka bir projeyi daha Kazan ile buluşturacağız.  Kazan Belediyesi ve Başkent Üniversitesi iş birliği ile Teknokent kuruyoruz. Önümüzdeki yıl Kazan’da yer alan çayın devamı olacak rekreasyon alanı yapıyoruz. Eskişehir’deki Porsuk Çayı’na benzer bir proje. 2017 yılında, İstanbul Yolu’nun genişletilmesi için de çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu hususta 250 milyonluk bir yatırım söz konusu. Esenboğa’dan açılan yeni karayolu ile de 70 km’lik mesafeyi 25 km’ye düşürüyoruz. Yani havaalanından bir yatırımcı geldiği zaman 15 dakikada Kazan’da olacak. Eski kent meydanımızı da yenileme çalışmalarına başlıyoruz. Eski dükkanlar ve konutlar vardı. Camii ve dükkanları da yıkıp, yeni camimize de başlayacağız. Çok güzel bir kent merkezi yapıp altına da 2 katlı 250 araçlı otopark yapacağız. Önümüzdeki yıl inşaata başlayıp, 1 yıl içinde 2017 sonu 2018’in başı gibi açılışını yapacağız. 150 yataklı bölge hastanesi de 2017 yılında hizmet kalemlerimiz arasında yer alacak olan projelerden.

    Kahramankazan’ın çok güzel bir tarihi dokusu var. Bu tarihi dokunun ön plana çıkarılması ve turizmin gelişmesine dair ne gibi proje çalışmalaranız olacak?

    Kahramankazan, tarihi doku, doğal güzellikler ve turizm açısından birçok unsuru da bünyesinde barındırmaktadır. İlçemizde Fethiye Köyü’ndeki tarihi Fethiye Camisi, Saray’daki tarihi Saray Camisi, Kayı Camisi başta olmak üzere Osmanlı döneminde inşa edilmiş camiler bulunmaktadır. Ayrıca Kumpınar Köyü’nde bulunan vaftiz havuzu ve Mehdi Dede Mezarı ile Bitin Köyü’nde bulunan tarihi aslan heykeli, ayrıca Tekke Köyü’ndeki Durhasan Bey Şah Türbesi bu tarihi dokunun önemli parçalarından. İlçemizde toprak yapısı ve doğal güzelliğiyle Güvenç Göleti ile Kızılcahamam’a kadar uzanın Kazan Ormanları önemli doğal güzelliklerimizden. Bunun yanı sıra, ilçemizin girişindeki Ova Çayı’nı çok güzel bir rekreasyon alanı haline getirdik. Burada yaptığımız çalışmalar 2017 yılında da sürecek ve daha güzel bir Ova Çayı’na kavuşacağız. Ayrıca ilçemizde dünyanın en kaliteli termal suları arasında gösterilen bir termal kaynak da tespit ettik. Bu kaynağın üzerine 5 yıldızlı bir termal otel ve kongre merkezi inşa ettik. Bu otelimiz de 2017 yılında faaliyete geçecek inşallah. Ayrıca bu termal kaynaktan beslenen bir de termal hamamımız var. Buralara da bir termal turizm akını 2017 yılında başlayacaktır. Ayrıca 15 Temmuz sonrasında kapatılan Akıncı Üssü’nün yerine inşa edilecek 15 Temmuz Müzesi ve devasa park da Ankaralılar’ın hizmetine girecek. Bu iki alana yurt dışı ve yurt içinden de çok sayıda turistin ziyaret etmesini bekliyoruz.

     

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.