DOLAR 39,2407
EURO 44,6067
ALTIN 4165,524
BIST 9170,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu: “Ar-Ge altyapısıyla yenilikçi adımlar atmak sektörün geleceğini şekillendiriyor”

    T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu: “Ar-Ge altyapısıyla yenilikçi adımlar atmak sektörün geleceğini şekillendiriyor”
    28.05.2025
    A+
    A-

    İmalat sanayisinin geleceğini şekillendiren teknolojilerin buluşma noktası olan WIN EURASIA Fuarı 2025’in açılışında konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, artan müşteri beklentileri, enerji verimliliği, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi unsurların firmaları sürekli olarak daha akıllı, daha esnek ve daha sürdürülebilir çözümler üretmeye zorladığını vurguladı. Zekeriya Çoştu, “Bu noktada, güçlü bir Ar-Ge altyapısına sahip olmak; tasarım, malzeme bilimi, yazılım entegrasyonu ve üretim teknolojilerinde yenilikçi adımlar atmak sektörün geleceğini şekillendirmekte” dedi.

    31 yıldır imalat sanayinin dönüşüm yolculuğuna eşlik eden WIN EURASIA başladı. WIN EURASIA Fuarı’nın açılışı Hannover Fairs Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Annika Klar’ın ev sahipliğinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Zekeriya ÇOŞTU’nun teşrifleri, Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan DALGAKIRAN, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şekib AVDAGİÇ’in katılımıyla gerçekleşti.

    Hannover Fairs Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Annika Klar, konuşmasında HANNOVER MESSE’nin bölge pazarındaki temsilcisi olan WIN EURASIA olarak bu yıl 31’incisini düzenledikleri fuarın, toplam 55.000 metrekare alanda, 6 salonda gerçekleştirileceğini bildirdi. Elektrik, Elektronik ve Enerji Otomasyonu, Endüstriyel ve Fabrika Otomasyon Sistemleri, Robotik Otomasyon ve Dijital Fabrika Teknolojileri, Kaynak ve Robotik Kaynak Sistemleri, Makine Otomasyonu ve Teknolojilerine yönelik ürünlerin sergileneceği fuarı 4 günde 42 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini ifade eden Annika Klar, “WIN EURASIA’da bu yıl ilk kez Suudi Arabistan Ülke Pavyonu; Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı (MIM), Suudi Endüstriyel Kalkınma Fonu (SIDF), Ulusal Endüstriyel Kalkınma Merkezi, Suudi İhracat Geliştirme Kurumu ve MODON ile birlikte yer alacak” dedi.

    “Küresel rekabette Ar-Ge ve inovasyon yetkinliği önemli”

    Fuarın resmi açılış töreninde konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, makine sektörünün ülke ekonomisinin kalkınmasında stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Zekeriya Çoştu, “Otomasyon ve ileri üretim teknolojilerin de katkısıyla son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen sektör bugün üç katın üzerinde bir artışla 300 binden fazla çalışana iş imkânı sunuyor. Sektörün 5 milyar dolar civarında olan cirosu ise bugün 50 milyar dolar seviyesine gelmiş durumda. Ayrıca 30 milyar dolara yakın ihracatı biliniyor” dedi. Küresel ölçekte makine imalatı sektörünün teknolojik dönüşümün ve tedarik zinciri dinamiklerindeki değişimlerin etkisiyle yeniden şekillendiğine dikkat çeken Zekeriya Coştu, “Gelişmiş ülkelerde artan iş gücü maliyetleri ve öz yeterliliği önceleyen politikalar, özellikle son dönemde yaşadığımız ticaret savaşları gibi etkenler, makine üretiminde bölgesel çeşitliliği teşvik etmekte; yeni üretim merkezleri ve tedarik rotaları ortaya çıkarmakta. Bu dönemde sektörün sürdürülebilir bir şekilde büyümesi ve küresel rekabet gücü kazanabilmesi, büyük ölçüde Ar-Ge ve inovasyon yetkinliğinin güçlendirilmesine bağlı” şeklinde konuştu.

    Artan müşteri beklentileri, enerji verimliliği, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi unsurların firmaları sürekli olarak daha akıllı, daha esnek ve daha sürdürülebilir çözümler üretmeye zorladığını vurgulayan Zekeriya Coştu, “Bu noktada, güçlü bir Ar-Ge altyapısına sahip olmak; tasarım, malzeme bilimi, yazılım entegrasyonu ve üretim teknolojilerinde yenilikçi adımlar atmak sektörün geleceğini şekillendirmekte. İnovasyon kültürünün kurumsallaşması ise yalnızca büyük firmalar için değil, tüm ekosistemin verimliliği ve dinamizmi açısından gerekli. Uzun vadede, Ar-Ge ve inovasyona dayanmayan bir büyüme modeli; dışa bağımlılığı artırmakta, düşük katma değerli üretime sıkışmayı beraberinde getirmekte ve uluslararası rekabette kalıcı başarı şansını zayıflatmaktadır. Bu bakımdan, hep birlikte sektörümüzün Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini artırmaya daha fazla odaklanmamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

    Fuar, üretimin ve otomasyonun geleceğine ışık tutuyor

    İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de açılışta yaptığı konuşmasında, bir iş insanı olarak WIN EURASIA Fuarı’nı neredeyse 30 yıldır takip ettiğini söyledi. Avdagiç, bu fuar, sadece sanayi sektörünün nabzını tutmuyor,aynı zamanda ulusaldan küresele üretimin ve otomasyonun geleceği hakkında da bilgi veriyor, bizi bu alanda alarma geçiriyor. Hem dünya hem de ülkemizdeki sanayi sektörünün dinamik ve sürekli değişen yapısını burada izlememiz mümkün oluyor. Daha da önemlisi, bu fuar bize, üretim teknolojileri ve endüstriyel otomasyonda ’geleceğin üretim tarzına’ nasıl uyum göstereceğimizi de öğretiyor. Bu yüzdendir ki, WIN EURASIA Fuarı, makina ve otonom sektöründe istikamet belirleyen bir fuardır” diye konuştu.

    Türkiye olarak her yönden avantajlı konumda olduğumuzun altını çizen Şekib Avdagiç, “Peki biz düşük maliyetler sebebiyle tercih edilen bir üretim alanı/ülkesi olarak mı kalacağız? Yoksa az önce saydığım özelliklerini yüksek ve yenilikçi teknolojiyle perçinleyen, geleceğin üretim ve tüketim tarzı olan otomasyonu değişmez bir olgu olarak benimseyen üreten ülke mi olacağız? Eğer tercihimizi birinciden yana yaparsak; sadece, neden yatırımların, maliyetlerin daha düşük olduğu ülkelere kaydığını, bizim de bu maliyetleri düşürmemiz gerektiğini konuşuruz. Ama eğer bizim ’sanayi yön levhamız’, ikincisini gösterirse; işte o zaman gerçek anlamda bir üretim devrimini gerçekleştirmiş oluruz. WIN EURASIA Fuarı’na bakınca benim umudum; Türkiye’nin tercihini ikincisinden yana yaparak, bu eşiği aşacağı yönündedir. Çünkü bu fuarda yer alan firmalarımız ve iş birliği gücümüzle, ‘fabrikanın kurulacağı toprağın sahibi olmanın’ ötesine geçmeyi hedeflediğimizi vurguluyoruz. O hedefimiz de hem fabrikanın hem de o fabrikada kullanılacak teknolojinin sahibi ve üreticisi olmaktır” şeklinde konuştu.

    Artık bir şey yapmak değil, yaptığını nasıl satacağın önemli

    Açılışta konuşan Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise, “Hayat bir yolculuk ve bu yolculuk sürekli bir değişim içerisinde. Eskiden bir şey yapabiliyorsan satabilirsin’ denirdi. Artık maalesef bir şey yapmanızın pek bir önemi yok. Yapmak işin sadece yüzde 20’lik kısmın oluşturuyor. Bilgi o kadar açık halde ki, bir şey yapmak manasız hale geldi. Önemli olan yaptığınızı satabiliyor musunuz, marka olabiliyor musunuz, fark yaratabiliyor musunuz, pazarlama konusunda ne durumdasınız, iş birlikleri kurabiliyor musunuz, bir organizasyon kabiliyetiniz var mı? Bunlar kıymetli hale geldi.” dedi. Dünyanın artık iki önemli ekonomik kutba ayrıldığını ifade eden Adnan Dalgakıran, “Bir tarafta bilgi toplumunun öncüsü ABD var diğer tarafta ise kim ne yapıyorsa onlardan daha iyi yapabilen, uygun fiyata satabilen bir güce sahip Çin. Peki Türkiye ve Avrupa bu kutbun neresinde? Ne ABD gibi bilgi toplumu olabildik ne de Çin gibi rekabetçi bir yönümüz var. Bu tablo gösteriyor ki; artık Türkiye ve Avrupa iş birliği yapması lazım. Bu konuda birlikte kafa yormalıyız” dedi.

    Suudi Arabistan ülke pavilyonu ilk kez WIN EURASIA’da!

    Suudi Arabistan, bu yıl ilk kez ülke pavilyonuyla WIN EURASIA’ya katılıyor. Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı (MIM), Sanayi Kentleri ve Teknoloji Bölgeleri Kurumu (MODON), Suudi Sanayi Kalkınma Fonu (SIDF), Ulusal Sanayi Geliştirme Merkezi, Suudi İhracat Geliştirme Otoritesi, Jubail ve Yanbu Kraliyet Komisyonu gibi önemli kurumlarıyla fuarda yer alıyor. Bu katılım sayesinde, otomotiv, havacılık, yenilenebilir enerji ve gıda üretimi gibi sektörlerde Suudi Arabistan’ın hızlı sanayi dönüşümüne dair kapsamlı bilgiler ziyaretçilerle paylaşılıyor. Uluslararası ticaret için güçlü fırsatlar sunan fuar, 200’ün üzerinde potansiyel alıcıyı Sırbistan, Romanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Cezayir, Mısır, Tunus, Fas, İran, Irak, Kosova, Libya, Ürdün, Kazakistan ve Kongo gibi ülkelerden ağırlıyor.

    WIN EURASIA bu yıl yenilikçi teknolojilerin sanatla kesişimini de ön plana çıkarıyor

    WIN EURASIA bu yıl, endüstriyel dönüşümün kalbindeki yenilikçi teknolojileri ve sanatla kesişimi de ön plana çıkarıyor. Hidrojen ve Yakıt Hücreleri Özel Alanı’nda firmalar, kamu ve akademi temsilcileriyle birlikte sürdürülebilir enerji çözümlerini tanıtırken; güç aktarım sektörü de güncel uygulamalarla değerlendiriliyor. Kaynak teknolojilerine ayrılan özel alanda canlı uygulamalar, paneller ve Atölye20’nin gerçekleştirdiği kaynak show ile endüstri ve sanat etkileyici bir şekilde buluşuyor. Türk Telekom ve Nokia iş birliğiyle kurulan Endüstriyel Yapay Zekâ ve 5G Arena’da ise 5G’li drone’lar, GPT-4 uygulamaları ve dijital ikiz teknolojileri gibi ileri çözümler deneyimleniyor. Endüstriyel Yapay Zekâ Özel Alanı ve 5G Arena ile ziyaretçiler, endüstriyel yapay zeka alanında insansı robotların yapay zekâ ile çalışmalarını, karar alabilme mekanizmalarını ve imalatta kullanım senaryolarını yerinde görebiliyor. “Endüstride Sanat” teması çerçevesinde Sunay Akın’ın anlatımları, Bager Akbay’ın resim yapan robot kolu ve Atölye20’nin metal heykel sergisi ziyaretçilere ilham veriyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.