DOLAR 32,5043
EURO 34,7518
ALTIN 2489,252
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Taksim Meydanı’ndaki “Kavuşma Durağı” IND [Inter.National.Design] Mimarlık’tan Arman Akdoğan tarafından tasarlandı

    Taksim Meydanı’ndaki “Kavuşma Durağı” IND [Inter.National.Design] Mimarlık’tan Arman Akdoğan tarafından tasarlandı
    18.02.2020
    A+
    A-

    Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Araştırmaları Merkezi tarafından Taksim meydanına yerleştirilen geçici strüktür “Kavuşma Durağı” hakkında tasarımcısı Y. Mimar Arman Akdoğan “Yapı hem tasarım hem işlevsellik açısından meydanlara özel bir ruhla tasarlandı. Bu kadar büyük bir yapı gibi görünmesine rağmen alanın kapladığı yer neredeyse yok gibi. Farklı meydanlara taşınabilecek yapısı sayesinde de ekonomik bir yapı elde edildi” açıklamasını yaptı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı kentsel tasarım yarışmaları için kullanılacak olan ve “Kavuşma Durağı” olarak adlandırılan strüktür IND [Inter.National.Design] Mimarlık ve Kent Planlama tarafından tasarlandı. Açılışı 15 Şubat 2020 tarihinde Taksim’de yapılan strüktür 7/24 yaşayan bir alan olacak. Tasarımın ana teması “kavuşma”. Bu sebeple “Kavuşma Durağı” ismi taşıyan alan meydanların geleceğine oy verilecek bir alan olarak kullanılacakken; değişen sergi, konser, panel ve benzer etkinliklerin çekim merkezi olacak.

    Mimari tasarımlarla işlevselliği bir araya getirme konusunda ödüllü ve daha önce de Türkiye’de Çanakkale Anten-Seyir Kulesi’ni tasarlayan Y. Mimar Arman Akdoğan strüktür hakkında şu bilgileri verdi: “Yapı, çelik strüktür üzerinde yer alan ahşap ve karşılıklı iki amfi grubu üzerine dizayn edili. Ortasında yer alan etkinlik platformu, mimari tasarıma özgün bir yenilik getiriyor. Ziyaretçilere, hem karşılıklı etkileşime geçme hem de aynı zamanda dans, tiyatro ve konser gibi çeşitli etkinlikleri izleme şansı sunuluyor. Strüktürün iki yanında yer alan merdivenler ile yapının çatısına çıkılabiliyor. İstanbullular buradan Taksim’i seyredebilecekleri teras deneyimi yaşayabiliyor. Beyaz tülden metal cephe örtüsü ile 180 metrekare taban alanlı iç mekan ise 220 kişilik konser kapasiteli. Bu alan konser dışında çeşitli kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmak için elverişli”. Ayrıca Akdoğan, “Bu yapıyı tasarlarken temel çıkış noktamız halkın kentsel tasarım yarışması için oy verecekleri, bunu yaparken de birbirleri ile etkileşime geçecek bir alan üretebilmekti. Tabii ki meydanların gerektirdiği yaşayan bir alan olması için de konser, sergi, panel ve benzeri kültür-sanat aktiviteleri için de elverişli olabilmesi önemliydi. Bu strüktürün tasarımında da tüm öğeler buna göre seçildi” dedi.

    “İstanbul’un Kalbi Taksim” sergisiyle açılışı yapılan strüktür, diğer meydanlara da taşınacak.

     IND [Inter.National.Design] Hakkında

    IND [Inter,National.Design] mimari ve kentsel planlama çalışmalarını, konumu Rotterdam ve Istanbul olan iki stüdyodan yürütmektedir. Şirketin kurucu ortakları Arman Akdoğan (Türkiye) ve Felix Madrazo (Meksika) farklı özgeçmişleri ile Hollanda’ da buluşup bir araya gelmiştir. Bu sıradışı durum IND’nin tasarım yaklaşımını belirlemiştir: Kendileri, Avrupa, Latin Amerika ve Asya kültürel bilgisinin ve geçmişlerinin getirdiği farklı birikimleri harmanlayan , tasarım metodolojisi  kurmak olarak tanımlar. Ceuta, İstanbul, Basra, Bakü gibi dünyanın birçok şehrinde gerçekleştirdikleri mimari projeleri bulunmaktadır. En önemli projeleri 2014 yılında uluslararası yarışma ile kazandıkları Çanakkale anten kulesi yarışması tasarımlarıdır. Dünya mimarlık ortamında oldukça ses getiren proje, uygulamaya geçmesi ve 2020 yılında hizmete açılması ile kule Çanakkale ilinde turizmi canlandırarak, ziyaretçi merkezi mekanları ile tüm bölge için bir uğrak noktası olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.