DOLAR 32,3208
EURO 34,8295
ALTIN 2412,239
BIST 10267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tamer Özyurt: Rekor kıran iç satışlar ve yabancı satışlarındaki dinamizmle yılı rekorla kapattık

    Tamer Özyurt: Rekor kıran iç satışlar ve yabancı satışlarındaki dinamizmle yılı rekorla kapattık
    14.01.2021
    A+
    A-

    Konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre %11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316 oldu. Ocak-Aralık döneminde ipotekli konut satışı %72,4 artarak 573 bin 337, diğer satış türlerinde ise %8,9 azalarak 925 bin 979 oldu. 2020 yılında ipotekli satışların payı %38,2, diğer satışların payı %61,8 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar %8,2 azalarak 469 bin 740 oldu.

    İkinci el konut satışları da %23,0 artarak 1 milyon 29 bin 576 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı %31,3, İkinci el konut satış oranı %68,7 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,6 azalarak 105 bin 981 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre %10,3 azaldı.

    Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt “Rekor kıran iç satışlar ve yabancı satışlarındaki dinamizmle yılı rekorla kapattık” dedi.

     

    Gayrimenkul ve inşaat sektörü 2020’de pandemiye rağmen iç piyasada rekor satışlara, yabancıya satışta giderek yükselen ve istikrarlı ilerleyen talep artışına sahne oldu. Pandemi, sadece 2 aylık bir belirsizlik dönemi yarattı. Faizleri yüzde 1’in altına indirerek vadeleri uzatan konut destek paketiyle hazirandan itibaren yüzde 200’leri aşan satış oranlarını gördük. Kredili satışlarda zirveyi gördük. Pandemi nedeniyle bir süre yatırıma çekimser yaklaşan yabancı yatırımcılar, güveni sektörümüzde buldu. Bu dönemde sektörde başlattığımız dijital açılım dönemi ve online tapu hizmeti ile yatırımcılar kolaylıkla ülkemizden konut satın alabildiler. Sunduğumuz yabancıya vatandaşlık hakkı bu dönemde daha da işler hale geldi. Çünkü pandemi karşısında dünyada izole ve güvenli yaşam ihtiyacı oluştu. Coğrafi konumu, dinamik nüfusu, yüksek yatırım potansiyeli nedeniyle Türkiye’ye yatırım, daha da cazip hale geldi. Yükselen döviz fiyatlarıyla da tam anlamıyla bir yatırım iklimi oluştu. Bu yıl yabancıya satışlarda miktar olarak artış yaşarken aynı zamanda talep aldığımız ülke sayısını daha da genişlettik. Avrupa, Amerika, Kanada ve Orta Asya ülkelerinden de ciddi talepler almaya başladık.

     

    Açıklanan 2020 rakamlarına göre, yeni bir rekorla karşı karşıyayız. Zaten 11 ayındaki rakamlarla 2018 ve 2019 yılının üstüne çıkmayı başarmıştık. Aralık rakamlarıyla da 2017 rekorunu kırdık. Yılı, 2019’a göre yüzde 11,2 artışla 1 milyon 499 bin 316 milyon adetlik satış rakamıyla kapatmayı başardık. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, yılın 11 ayında 456 milyar TL’yi aşan satış geliri elde ettik. Bu rakam 2019’un tamamında 389 milyar TL civarındaydı. Aynı dönem içinde 2 milyon 464 bin gayrimenkul el değiştirdi. İstihdamda da son derece başarılı gelişmeler yaşadık. Kasım ayında yarattığımız 1.7 milyonluk istihdamla en çok istihdam sağlayan sektör olduk.

     

    Oldukça başarılı sonuçlar aldığımız 2020 yılı, kendi öz kaynakları olmayan zor durumdaki borçlu şirketler açısından zorlu bir yıl oldu. Çok sayıda firma sektörümüzden çekilmek zorunda kaldı. Pandemi, sermayenin gücünü tekrar hatırlattı. Öz sermayesi güçlü şirketler, 2021’de ana aktör olacak. Sektörümüzde oluşan yeni konut ihtiyacı, bu şirketler tarafından karşılanacak. 2020 yılında artan döviz fiyatları nedeniyle emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisini fiyatlara yansıtmadık. Ancak 2021 yılında fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi. Yeni dönemde inşaatlarda yerli malı kullanımına yönelik büyük adımlar atılacağını düşünüyoruz. Yeni döneme elbette pandemiyle birlikte değişen dünya düzeni yön verecek. Hükümetin iç piyasaya yönelik alacağı önlemler ve vereceği destekler piyasadaki gidişatı tanımlayacak. Yeni dönemde finansal kaynak kullanımının çeşitlenmesine yönelik yeni girişimler bekliyoruz. Konutta izole yaşam aratışlarıyla yeniş projeler de şekil değiştirecek. Daha butik, bol yeşil alana sahip, bahçeli, geniş balkonlu, hem işi hem de yaşamın tüm ihtiyaçlarını içinde barındıran yapılarla karşılaşacağız. Çok katlı oluşumların yerini yatay mimari alacak. 2020’de sergilediğimiz üstün başarı 2021’i de etkisine alacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.