DOLAR 32,4653
EURO 34,6927
ALTIN 2436,426
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

     Tamer Özyurt : Yabancı yatırımcı, yerlideki kaybı kapattı

     Tamer Özyurt : Yabancı yatırımcı, yerlideki kaybı kapattı
    16.11.2020
    A+
    A-

    TÜİK Ekim 2020 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve %18,6 ile en yüksek paya sahip oldu.


    Türkiye genelinde 2020 Ekim ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu.

    Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 280 bin 852 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 artış gösterdi.


    Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020’de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı.

    Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Tamer Özyurt yeni verileri değerlendirdi:

    “TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, ekim ayında yerli yatırımcı açısından bir gerileme yaşandı. Burada faiz oranlarındaki yükselişin tek etken olduğunu söyleyebiliriz. Destek paketiyle rekor kıran satışları yeniden yakalayabilmemiz için faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi gerektiği inancındayım. Yabancı yatırımcı açısından baktığımızda ise ekimde yüzde 23.1 olarak gerçekleşen artış, gayet memnun edici bir gelişme. Yabancı yatırımcı, uygun koşullar oluştuğunda pandemiye rağmen yeniden alım pozisyonuna geçti. Türkiye’nin getirdiği vatandaşlık hakkı, her dönemde yabancı yatırımcıyı cezbetti. Ancak bu dönemde vatandaşlık hakkının satışlardaki hareketliliğe en büyük katkı sağlıyor. Çevre ülkelere baktığımızda en istikrarlı ülke biziz. Ayda 100 konutu yabancılara satıyoruz. Yabancı yatırımcılara ağırlıklı olarak online satış yapılıyor. Ancak para transferleri, koruma engeline takılıyor. Ağırlıklı olarak Cezayir, İran ve Türk Cumhuriyetleri’nde bu sorun yaşanıyor. Bu konunun çözüme ulaşması gerektiği kanaatindeyim. Online satış aracılığıyla konut almak isteyenlere davetiye gönderilebilir. Bu alımlar Türk konsolosluğunda toplanabilir. Belirli bir seviyeye geldiğinde de charter seferi sağlanarak yatırımcılar Türkiye’ye getirilebilir. Böylece yerlideki kaybı kapattığımız gibi, turizmde yaşanan döviz kaybımızı da kapatabiliriz. Holdingimizin tüm projelerine yabancı yatırımcı ilgisi neredeyse yüzde 100 arttı. Orandaki istikrarı yükseliş, yılın kalan 2 ayı için de istikrarlı artış sinyali veriyor. Ekonomi yönetimimizde son dönemde yaşanan değişiklikler de yabancı yatırımcıya yeşil ışık yakıyor. Geçtiğimiz 2 ayda yerli yatırımcıda kaybettiğimiz oranları yabancı yatırımcıyla kazanmaya başladık. Yılın kalan döneminde de kaybın telafi edilmesi noktasında, yabancı yatırımcı ana aktör olacak. Böylelikle yılsonu hedeflerimizin tutturulması mümkün hale gelecek. 2020 yılında eriyen stokların etkisiyle 2021 yılı, yeni projeleri konuştuğumuz bir yıl olacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.