DOLAR 32,5577
EURO 34,8879
ALTIN 2431,346
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tamer Özyurt: Yabancıya satışlarda yüzde 100’ü aşan artış umut verici

    Tamer Özyurt: Yabancıya satışlarda yüzde 100’ü aşan artış umut verici
    14.06.2021
    A+
    A-

    TÜİK Mayıs 2021 satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre;
    ·         Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,2 artarak 59 bin 166 oldu.

    ·         Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %106,5 artarak bin 776 oldu.

    ·         Türkiye genelinde Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %42,9 azalış göstererek 10 bin 560 oldu

    TÜİK Mayıs 2021 konut satış istatistik sonuçlarından yola çıkan inşaat sektörü temsilcilerinden Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt “Yabancıya satışlarda yüzde 100’ü aşan artış umut verici” dedi.

    “Döviz kurundaki artış, gayrimenkul sektörüne avantajla birlikte dezavantaj da getirdi. Kur artışı, yabancı yatırımcı açısından fiyatları cazip hale getirdi. Bunu yabancıya satış oranlarında görüyoruz. Öte yandan kurdaki artış, maliyetleri artırdı. Bu da özellikle iç piyasaya dezavantaj olarak yansıdı. Dolayısıyla yerli yatırımcının konut alımı zorlaşırken, yabancı yatırımcı için konut alımı kolaylaştı. Mevcut tablo karşısında yerli satışlarında düşme, yabancı satışlarında ise yükselmeye eğilimi sürecek gibi duruyor. Faiz artışı ve kurdaki oynaklık nedeniyle konutta fiyat artışı ile karşı karşıyayız. Yapılan araştırmalara göre, yılın ilk çeyreğinde dünyada konut fiyatları en çok artan ülkeler sıralamasında yüzde 32 ile lideriz. Fiyatlardaki yükseliş, yerli yatırımcıyı zorluyor. Son 1,5 yılda inşaat maliyetlerinde yüzde 100’e varan artış yaşandı. İç piyasaya istikrarlı bir hareketlilik kazandırmak için faiz indiriminin yanı sıra ham madde fiyatlarının da kontrol altına alınması gerekiyor. Buna ek olarak yatırımcılara yeni finansman modellerinin sunulması gerekiyor. Çünkü yatırımcıda peşinat verecek bütçe yok. Konuta yatırımı cazip hale getirecek düzenlemelerle yaşadığımız zorlu süreci ortadan kaldırabiliriz. Önümüzde turizm sezonu var. Bu dönem için yabancı yatırımcı açısından iyimseriz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.