DOLAR 32,5117
EURO 34,7419
ALTIN 2486,202
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tapu harçları 2018’de cep yakacak

    Tapu harçları 2018’de cep yakacak
    26.12.2017
    A+
    A-

    Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına göre, 2018 yılında tahsil edilmesi beklenen 23 milyar 690 milyon 379 bin liralık harcın, yaklaşık yüzde 56,5’i tapu harçlarından sağlanacak. Bu çerçevede geçen yıla göre yaklaşık %30 daha fazla yani, 13 milyar 379 milyon 270 bin liralık tapu harcı tahsil edilmesi hedefleniyor.

    Yeni yılda tapu harçlarından daha fazla gelir sağlanması için yapılan düzenlemelerin sektörü olumsuz etkileyeceğini dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yeni yılda emlak vergilerinde yasal tavana göre %50’ye yakın artışlar yapılacak. Tapu harcında da asgari olarak emlak vergi değeri esas alındığından, tapu harçları için ödenen rakamlar ciddi oranda artacak” dedi.

    Tapu Harçlarında Oranlar Değişmemeli

    Mevcut durumda tapu harcının beyan edilen değer üzerinden toplamda yüzde 4 olarak tahsil edildiğini belirten Özelmacıklı “Tapu harçlarında en yüksek gelir gayrimenkul satışlarından elde ediliyor. Sadece 2017 yılı ilk 11 ayında Türkiye genelinde 2.319.787 satış işleminde yaklaşık 9 milyar 65 milyon gelir elde edildi. Bu işlemlerde beyan edilen değer ise yaklaşık 277 milyar 544 milyon lira. Belediye rayiçlerinin artması ile zaten bu beyan değerleri ciddi oranda yükselecek. Umarız ki bu artışa bir de tapu harç oranlarında artış ilave edilmez” dedi.

    Harcın Düşmesi Beyanları Düzeltir

    2017 yılında yaklaşık 10,3 milyar beklenen tapu harcı gelirinde, ilk 11 ayda bağış, ipotek, taksim gibi işlemler ile beraber 9 milyar 490 milyon gelir sağlandığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “İç talebin canlanması ve ekonomik büyümeyi desteklemek için Nisan – Eylül döneminde yapılan %25’lik indirim teşvikinde, tapu harçlarında 900 milyon TL kayıp öngörülmüştü. Lakin satışların artması bütçe hedefinin tutmasına yardımcı oldu. Tapu harcının düşürülmesi, beyanların düzelmesini ve gayrimenkul satışlarındaki değerlerin gerçek değer üzerinden gösterilmesini sağlıyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.