DOLAR 32,3337
EURO 35,1133
ALTIN 2312,367
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tarihi camileri gelecek kuşaklara aktarıyoruz

    Tarihi camileri gelecek kuşaklara aktarıyoruz
    07.10.2017
    A+
    A-

    Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, merkez ve ilçelerde 25 camide restorasyon çalışması yaptıklarını, projesi tamamlanan 11 camide de çalışmaların başlayacağını ifade etti. Başkan Akyürek, cami ve mescitlerle birlikte Konya’daki bütün sivil mimari örneklerini, tescilli yapıları yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

    Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Anadolu’nun vatan yapılmasında büyük bir rol üstlenen Selçuklu payitahtı Konya’da ecdada vefa kapsamında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya genelindeki tarihi eserlerle birlikte tarihi camilerin restorasyonu ve bakımı çalışmalarını da yürüttüklerini söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile güzel bir işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Tarihte bu son dönemlerdeki kadar restorasyon yapıldığı görülmemiştir. Gerek Bedesten, gerek diğer tarihi eserler konusunda yapılan çalışmalar çok önemli. Devraldığımız bütün sivil mimari örneklerini, tescilli yapıların tamamını yaşatmaya ve yeniden gelecek kuşakların kullanımına sunmaya çalışıyoruz” dedi. Konya’nın bin kişiye düşen cami rakamlarında Türkiye’de en fazla cami bulunan şehir olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sultan Selim Camii’nde tarihte bilinen en önemli güçlendirme çalışmasını yaptıklarını, bununla birlikte merkez ve ilçelerde çok sayıda cami, mescit, türbe, zaviye ve eski medresede restorasyon çalışması yürüttüklerini dile getirdi. Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi olarak Bedesten’de yaptıkları 2 bin 687 bina ile birlikte Konya merkez ve ilçelerde bugüne kadar 3 bine yakın sivil mimari örneği ve tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini vurguladı.

    ÇOK SAYIDA CAMİİ RESTORE EDİLDİ

    Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan camii ve mescitler şunlar: Sultan Selim Camii, Kapu Camii, Aziziye Camii, Hacıveyis Camii, Kışla Camii, Bulgur Dede Mescidi, Çukur Camii, Asmalı Hatıp Camii, Tahir Paşa Camii, Cemel Ali Dede Mescidi, Akşehir İplikçi Camii, Akkise Camii, Hüyük Acem Nasuh Bey Camii, Kadınhanı Atlantı Merkez Camii, Başarabey Mescidi ile Sarayönü Kurşunlu Camii minaresi. Restorasyonu devam eden cami ve mescitler: Akşehir Tahtalı Mescidi, Akşehir Kalaycı Mescidi, Beyşehir Yenidoğan Büyük Camii, Emirgazi Işıklar Camii, Garip Nasrullah Camii, Sarayönü Lâdik Büyük Camii, Tatköy Camii, Tuzlukçu Cuma Camii ile Yalıhüyük Merkez Camii minaresi.

    ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİİ RESTORE EDİLECEK

    Proje çalışması tamamlanan ve kısa süre içinde restorasyona başlanacak camii ve mescitler ise şu şekilde: Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Fahrünisa Camii, Meram Yeşil Tekke Camii ve Karaali Camii, Derebucak Göynem Yeni Mahalle Camii ve Musalla Mahallesi Camii, Doğanhisar Koçaş Yunus Emre Camii, Hüyük Köşk Camii ve Tolca Şıh Şehabettin Camii, Ilgın Sadıkköy Camii, Sarayönü Kurşunlu Camii.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.