DOLAR 32,5043
EURO 34,9621
ALTIN 2435,056
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TDBB tarafından Kırgızistan’da Yaptırılan Türk Dünyası Camii Törenle Açıldı

    TDBB tarafından Kırgızistan’da Yaptırılan Türk Dünyası Camii Törenle Açıldı
    30.05.2018
    A+
    A-

    Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından, Türkiye Üye Belediyelerin katkılarıyla Kırgızistan’ın Issık-Göl Vilayeti, Bulan Sögöttü beldesinde yaptırılan Türk Dünyası Camii, 26 Mayıs 2018 Cuma günü düzenlenen törenle ibadete açıldı.

    Kırgızistan’ın Issık Göl bölge yönetiminin talebi doğrultusunda, ülkenin tatil merkezi ve Dünya Göçebe Oyunlarının yapıldığı Çolpon-Ata kentinin doğusunda Bulan-Sögöttü beldesinde, 200 kişinin namaz kılabileceği Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip cami, Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından Bağcılar, Başiskele, Beykoz, Denizli, Gebze, İnegöl, Keçiören, Kocaeli, Mersin, Sancaktepe, Selçuklu ve Zeytinburnu belediyelerin katkıları ile yaptırıldı.

    Camiin Açılış törenine, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Dünya Göçebe Oyunlarından sorumlu Kırgızistan Başbakan Danışmanı Ashat Akibayev, Issık Göl İlçe Kaymakamı Danir İmanaliyev, Türkiye’den Kocaeli, Selçuklu ve Keçiören belediyeleri yetkilileri ve meclis üyeleri, Issık Göl Müftülük görevlileri ile çok sayıda belde sakini katıldı.

    Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan açılış töreninde yaptığı konuşmada Kırgızistan Başbakan Danışmanı Ashat Akibayev, Türkiye’nin yardımıyla Kırgızistan’da birçok proje ve cami inşaatı gerçekleştirildiğini belirterek Türkiye’ye teşekkür etti ve İnşallah bu cami de iki halk arasındaki kardeşliğin simgelerinden olur dedi.

    TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da 300 bin dolara mal olan caminin yapımında Birlik dışında, Türkiye’de 10’dan fazla belediyenin katkısı olduğunu dile getirerek katkıda bulunan belediyelere teşekkür etti. Belde sakinlerinin önerisiyle caminin adının “Türk Dünyası Camisi” olarak belirlendiğini belirten Solak, caminin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki kardeşlik ve dostluğun somut simgelerinden biri olduğunu ifade etti. TDBB’nin yerel yönetimler alanında işbirliği çalışmaları yürüttüğü 29 ülke arasında en yakın çalıştığı ülkelerden birinin de Kırgızistan olduğunu belirten Solak, Dünya Göçebe Oyunları için özgün mimarili cami talebi üzerine bu eserin yapıldığını söyledi. Eserin yapılmasında katkıda bulunan başta Kırgız yerel yöneticiler olmak üzere herkese teşekkür etti.

    Törende, Kırgız yetkililer tarafından Türkiye’den giden konuklara Kırgız geleneksel kıyafetleri giydirildi, teşekkür plaketleri sunuldu.

    Yetkililerin kurdele keserek ibadete açtığı camide ilk Cuma namazı, Issık Göl Bölge Müftüsü Almazbek Sagınbayev tarafından kıldırıldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.