DOLAR 32,3337
EURO 35,1133
ALTIN 2312,367
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TEOG yerine adrese dayalı yerleştirme emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek?

    TEOG yerine adrese dayalı yerleştirme emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek?

    Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve TEOG’un yerine uygulanacak Mahalli Yerleştirme Sınavı’ndan ötürü aileler hedef bölgelerde şimdiden emlak aramaya başladı. Bu sistemle sınava girecek öğrenciler başarısız olduklarında ikametgah adreslerine en yakın okula yerleştirilecek. Ancak sınavın ana amacı zaten fen liseleri ya da proje okulları olarak adlandırılan özel konseptli okullara geçiş olduğu için Haziran 2018’de yapılacak sınav öncesinde aileler şimdiden hedefledikleri okulların bulundukları bölgelerde emlak arayışına başladı.

    Yeni Yıldan İtibaren Kiralıklarda Minimum Yüzde 7 Artış Bekleniyor

    TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Mahalli Yerleştirme Sınavları’ndaki ana amacın TEOG’da olduğu gibi öğrencinin özel olarak hedeflediği okula girmesi olduğunu belirterek “Bunun için 5 tercih hakkı bulunan aileler tercihlerinin bulunduğu lokasyonlarda, bahar dönemindeki fiyat artışlarından etkilenmemek amacıyla şimdiden kiralık ev arayışına başladı” dedi. Kiralık ev arayışlarının Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Beylikdüzü; Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy, Kartal ve Ataşehir bölgelerinde yoğunlaştığını belirten Hakan Erilkun şunları söyledi:

    “Bahar döneminde kiralama fiyatlarında olağandan daha hızlı bir değer artışı olacağı açıktır. İşte bu nedenle gerek Anadolu Yakası’nda Kartal, Ataşehir ve Kadıköy’de gerekse Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Avcılar ve Beşiktaş bölgelerinde kiralık değerleri yeni yıldan itibaren en az yüzde 7 oranında artacaktır.

    Kiralama Yerine Satın Alma Tercihi Artar

    Bu hareketlenmenin satın alma hızını artıracağına da dikkat çeken TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun şöyle devam etti:

    “Yeni sistemle tercih edilen lisenin, devamındaki eğitim kurumu ile paralel olması hedeflendiği için aslında Mahalli Yerleştirme Sınavı ile yapılan tercih büyük oranda lise sonrasındaki eğitimi de şimdiden belirlemiş olacak. Bu nedenle üniversite öncesinde özellikle Beylikdüzü, Avcılar ve Ataşehir’deki 1+1 dairelerde gerçekleştirilen kiralama yerine satın alma tercihi yeni yıldan itibaren çok daha fazla görülecek. Zira uzun süreli kiralama olacağı için bazı bölgelerde gayrimenkulü satın almak çok daha cazip hale gelecek, bu da satış fiyatlarının yüzde 5 oranında yükselmesine neden olacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.