DOLAR 32,3015
EURO 35,0495
ALTIN 2282,849
BIST 8983,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tosyalı 1 milyar dolarlık yeni çelik yatırımına 2020’de başlıyor!

    Tosyalı 1 milyar dolarlık yeni çelik yatırımına 2020’de başlıyor!
    17.03.2020
    A+
    A-

    Global kriz zamanlarında dahi yatırıma ara vermediklerini açıklayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni çelik yatırımı için kolları sıvadık. 1 milyar dolarlık bu yatırıma 2020’de başlayacağız” diyor.

    İskenderun ve Osmaniye’de başlayan yatırım atağını önce Cezayir, şimdi de Senegal ve Angola’da sürdüren Türkiye’nin global demir çelik üreticisi Tosyalı Holding, dünyanın en büyük 10 demir çelik şirketi arasındaki yerini aldı. Dünya ekonomisini etkileyen koronavirüsün çok farklı alanlara etkileri olacağını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bunun arkasından farklı ekonomik düzenler oluşacak. İnsanlık bu virüsle yaşamayı öğrenecek” diyor.

    Öte yandan bu ve benzeri global kriz zamanlarında dahi yatırımlarına her zaman devam ettiklerini açıklayan Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin ilk özel yassı çelik yatırımını gerçekleştirdiğimiz dönemde, Amerika kaynaklı çok büyük bir kriz başlamıştı. Buna rağmen 1 milyar dolarlı bütçe ile ilk özel yassı çelik üretimini başardık” diyor. Şimdi de İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni çelik yatırımı için kolları sıvadıklarını açıklayan Tosyalı, “Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan tesis, orada da orta vadede madenden çelik üretimine geçecek. 1 milyar dolarlık bu yatırıma 2020’de başlayacağız” diyor.

    GLOKALİZASYON DÖNEMİ

    3 farklı kıtada, 25 farklı tesisle üretimlerini sürdüren Tosyalı Grubu, 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Diğer taraftan “Globalizasyon akımının sona ereceğini gördük. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna ürün göndermenin bir sonu olacaktı. Farklı yerlerde refleksler olacaktı. Glokalizasyon olacağı açıktı. Bunu saptadıktan sonra yalnızca Türkiye’den üretmeyi değil, başka yerlerde de üretmeye odaklandık” diyen Tosyalı, Osmaniye, Karadağ ve Cezayir’in ardından Batı Afrika’nın giriş kapısı olan Senegal ve Angola’ya yatırım yapacaklarını açıklıyor. Tosyalı Senegal’de “Tosyalı Ekonomi Bölgesi” olarak adlandırılan bir projeye de başladı. Cezayir ve Senegal’in ardından Tosyalı’nın Afrika’daki yeni yatırım noktası Angola olacak.

    DÜNYA DEVLERİ İLE ORTAK YATIRIMLAR

    2009’da Osmaniye’deki yassı çelik yatırımımızı tamamladıktan sonra, Japonya Toyo Kohan şirketinin görüşmek istediğini belirten Fuat Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu ziyaretler sonrasında bize ortak yatırım teklif ettiler. Böylece Türkiye’de Toyota’nın ardından en büyük 2’inci Japon yatırımını yaptık. Birlikte 650 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Yüzde yüzde 51’i Tosyalı’ya yüzde 49’u Toyo Kohan’a ait. Şimdi bu tesiste Türkiye’de daha öncesinde üretilmeyen bir çok katma değerli ürünü üretiyoruz.

    Japon sermayesinin Toyota’dan sonra Türkiye’deki bu en büyük ikinci yatırımında

    peçete inceliğinde katma değerli çelik üretimi yapıyoruz.”

     

    “Karbon ayak izi en düşük çeliği üretiyoruz”

    Günümüzde rekabetçiliğin sadece ürün kalitesi ve rakamlarla açıklanamayacağını vurgulayan Fuat Tosyalı, bu konuda yaptıklarını şöyle açıklıyor: “Biz dünyanın en iyi 3 çeliğini üreten şirketten birisiyiz. Diğer şirketler Alman ve Japonlar. Rekabetçilik sadece matematiksel kârlılık değildir. Mesela çevrecilikte de rekabet var. En çevreci, en sosyal gibi. Aynı ürünü, daha çevreci şirkette almak müşterimizi daha mutlu ediyor. Bu açıdan tesislerimizi sıfır atıkla çalıştırma politikamız var. Evsel atık dahi olmayacak. Geri dönüşüm olacak. Enerjiyi hangi kaynaktan temin ettiğimiz önemli. Yani yenilebilir enerji elde etmek. Bu konuda dünyada en büyük çatı tipi 5 santralden biri bizde. 250 bin metrekare alanı tamamen güneş panelleri ile kapladık. Dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip borusunu üretiyoruz”

     

    Dünyada ilk 10’da

    • Yılda 6 milyon tonu aşan çelik üretimi olan Tosyalı Holding’in 3 kıtada 25 farklı tesisi var.
    • 2019 yılını yurtdışı yatırımları dahil 4 milyar dolar ciro ile kapatan Tosyalı, global demir çelik şirketleri arasında dünyada ilk 10’da yer alıyor.
    • Cezayir’in en büyük sanayi kuruluşu olan Tosyalı Algerie’nin önümüzdeki yıllarda cirosunun 5 milyar doları aşması planlanıyor.
    • Tosyalı dakikada 5 bin metreyi aşan boru üretme gücü sayesinde son yılların en büyük uluslararası projelerinden Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) en büyük boru tedarikçisi oldu.
    • Doğu Avrupa’nın en büyük projelerinden olan; Bulgaristan, Romanya ve Avusturya’yı birbirine bağlayacak BRUA Doğal Gaz Boru Hattı’nın da tek tedarikçisi…
    • Tosyalı’nın Karadağ’da da Tosçelik Niksic Special Steel yatırımı var.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.