DOLAR 32,3791
EURO 34,7464
ALTIN 2411,396
BIST 10093,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TÜGİAD Ankara Şubesi Cibuti Büyükelçisi Abdillahi’yi ağırladı

    TÜGİAD Ankara Şubesi Cibuti Büyükelçisi Abdillahi’yi ağırladı
    02.03.2018
    A+
    A-

    Genç işadamları, Türkiye ekonomisine katkı ve açılım sağlamak amacıyla uluslararası alandaki çalışmalarını hızlandırıyor.

    Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, uluslararası işbirliği çalışmaları kapsamında bu kez Cibuti Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi’yi ağırladı. Karşılıklı işbirliği olanaklarının masaya yatırıldığı toplantıda Büyükelçi Abdillahi ülkesini ve yatırım olanaklarını anlatan geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Şube merkezinde gerçekleşen toplantının ev sahibi TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Ercan Kahraman ile yönetim kurulu ve üyeler Büyükelçi’yle bilgi alışverişinde bulundular.

    Başkan Kahraman, bir konuşma yaparak Dernek’le ilgili genel bilgileri aktardı ve uluslararası işbirliklerine büyük önem verdiklerini, bu toplantılar sayesinde de işbirliği yapılabilecek ülkeleri yakından tanıma imkânı bulduklarını söyledi.

    Kahraman, konuşmasında TÜGİAD’ın 20 milyar dolarlık ithalat, ihracat hacmi olan işadamlarından oluştuğunu ve Türkiye ticaretinde önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi:

    “3 yıl önce uluslararası ticaretimizi geliştirmek amacıyla kurduğumuz komisyonun Başkanı iken ilk ziyaret ettiğimiz elçilik Cibuti olmuştu. Bugün de Büyükelçi’yi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Afrika pazarının kapısının Cibuti ile aralandığının ve Cibuti’nin Afrika pazarı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Afrika ile Türkiye’nin ticaret hacmi son 10 yılda 4 kat artış göstermiş. Afrika’nın anahtarı noktasındaki Cibuti ile umuyoruz ki karşılıklı işbirliği alanlarını daha da artıracak ve yeni anlaşmalara imza atacağız. Bugün edindiğimiz bilgileri tüm üyelerimizle de paylaşacak ve ticaret hacmimizi genişletebileceğimiz alanları da artıracağız.”

    TÜRK YATIRIMCILARINA KOLAYLIK

    Cibuti Büyükelçisi Abdillahi de ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi ve Cibuti’de Türkiye’ye tahsis edilen özel ekonomi bölgesinden bahsederek, buranın Türk firmalarının Afrika pazarına erişiminde “stratejik üs’’ özelliği taşıyacağını anlattı. Bölgeye Türkiye’den gelecek firmalara Cibuti tarafından sağlanacak vergisel teşvik ve muafiyetlerden de bahseden Büyükelçi şunları kaydetti:

    “Cibuti, Türk ürünlerinin Afrika’ya daha kolay ve hızlı ulaşması için Türkiye’ye 5 milyon metrekarelik serbest bölge ayırdı. Bölge, 100 milyon nüfuslu Etiyopya pazarına ve Doğu Afrika’nın iç kesimlerine erişim imkanı sağlayan güvenli kara ve demiryolu bağlantılarına en yakın mesafede ve Cibuti’nin yeni Genel Kargo Limanı’nın hemen yanında yer alıyor. Bugün Cibuti’de süpermarketlerde Türk ürünleri görebilirsiniz. Eğer bir Türk ekonomi bölgesi kurarsak Türkiye’den Cibuti’ye ham madde, endüstriyel tarım ürünleri, beyaz eşya gibi ürünlerin ihracatının arttırılmasının yanı sıra bu, Cibuti’de faaliyet göstermek isteyen Türk yatırımcılarına da kolaylık sağlayabilir. ”

    Cibuti’nin coğrafi konumunun önemine vurgu yapan Abdillahi, Cibuti’nin yüzölçümü olarak küçük bir ülke olmasına karşın, Kızıl Deniz’in ve Doğu Afrika’nın giriş noktasında oluşuna dikkat çekerek, “Son 6-7 yılda Etiyopya ile liman tesisleri, demiryolları, otoyol ve bankacılık alanında yatırımlar yaptık. Bunlar, yatırımcıların yolunu açıyor. Etiyopya yılda 8-9, Cibuti 6,7 düzeyinde büyüyor. Bölgedeki 200 milyonluk tüketici düşünüldüğünde hali hazırdaki 600 milyon dolarlık ithalat daha da artırılabilir. Biz bunu önümüzdeki yıllarda 2 milyon dolar düzeyine çıkarabileceğimize inanıyoruz. Yatırımcıları ülkemize çekmek için tüm yolları açtık” diye konuştu.

    Kahraman, sunum ve bilgilendirme sonrasında konuk Büyükelçi’ye teşekkür plaketi takdim etti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.