DOLAR 32,4736
EURO 34,7748
ALTIN 2478,674
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk doğal taş sektörü sanal ticaret heyetlerine Rusya ile devam ediyor

    Türk doğal taş sektörü sanal ticaret heyetlerine Rusya ile devam ediyor
    16.04.2021
    A+
    A-

    Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ev sahipliğinde Rusya’ya sanal ticaret heyeti düzenliyor. Türk doğal taş sektörünün tüm ayrıntılarıyla tanıtılacağı sanal ticaret heyetine 13 Türk doğal taş ihracatçısı firma katılıyor. Organizasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye’nin 2020 yılında Rusya’ya 11 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, Rusya’nın doğal taş ithalatında 5’inci sırada olduğumuzu söyledi. Dinçer, İMİB olarak ticarete katkı sağlayacak bu tür buluşmaları sürdüreceklerini aktardı.

    Tüm sektörlere ham madde kaynağı olması sebebiyle ekonomiye dolaylı katkısı 40 milyar doları bulan Türk maden sektörü, ihracatının arttırılması ve mevcut pazar paylarının korunması amacıyla faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 2020 yılında başlattığı sanal ticaret heyeti etkinliklerine Rusya ile devam ediyor. 12 Nisan 2021 tarihinde başlayan sanal ticaret heyeti, 16 Nisan’a kadar sürecek. 13 Türk doğal taş ihracatçısı firmanın yer alacağı ve Rus satın almacı firmalar ile ikili iş görüşmelerinin gerçekleşeceği organizasyonda Türk doğal taşının farklı renk ve desen çeşitleri tanıtılacak.

    “Rusya pazarını önemsiyoruz”

    Rusya’nın doğal taşlardan değişik renk ve desenlerde kalker, mermer, koyu renkli ve kırmızımsı granit rezervleri olduğunu belirten İMİB Başkanı Aydın Dinçer, ülkenin doğal taş ithalatının büyük bir kısmının işlenmiş ürünlerden oluştuğuna dikkat çekti. Dinçer, “Rusya zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarının yanı sıra kömür, alüminyum, bakır, demir, elmas, altın, gümüş gibi maden kaynakları ve ormancılık ürünleri ile dünya ham madde ihracatında önde gelen ülkelerden biri. Ülkenin toplam ithalatı içinde Türkiye, yüzde 2,2 payı ile 9’uncu sırada bulunuyor. Dolayısıyla Rusya pazarını önemsiyoruz ve ülke pazarından daha fazla pay almayı amaçlıyoruz. Bu sanal ticaret heyetinde de Türkiye’de üretilen zengin doğal taş çeşitlerini satın almacı firmalara tanıtmış olacağız” dedi.

    Türkiye, Rusya’nın doğal taş ithalatında 5’inci sırada

    Türk doğal taş sektörünün Rusya pazarı özelindeki faaliyetleri hakkında konuşan Aydın Dinçer, Rusya’nın Türkiye’den ağırlıklı olarak işlenmiş mermer ithalatı yaptığına değinerek şöyle devam etti: “Türkiye, Rusya’nın doğal taş ithalatında 11 milyon dolar ile 5’inci sırada yer alıyor. Ülkenin doğal taş ithalatında 1’inci sırada ise 39,3 milyon dolar ile Çin bulunuyor. Öte yandan Rusya, doğal taş sektöründe Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği 21’nci, işlenmiş doğal taş ihracatında ise 17’nci ülke konumunda. Türkiye’nin 2020 yılında Rusya’ya gerçekleştirdiği doğal taş ihracatının % 71’i işlenmiş mermer, % 15’i ise işlenmiş traverten ihracatı idi. İhracat rakamlarımızı ileri seviyelere taşıyarak Türk doğal taş ihracatçısı firmaların Rusya’dan daha fazla pazar payı alabilmesi adına düzenlediğimiz sanal ticaret heyetinin sektöre pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

    İçinde bulunulan olağanüstü süreci uygun biçimde analiz edebilmek ve doğan fırsatlardan sağlıklı şekilde faydalanabilmek için 2021 yılı içerisinde faaliyetlerine yoğun şekilde devam edeceklerinin bilgisini de veren Aydın Dinçer, İMİB olarak ticarete katkı sağlayacak bu tür buluşmaları yıl boyunca sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.