DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkeş, Beyoğlu Buluşmaları’na konuk oldu

    Türkeş, Beyoğlu Buluşmaları’na konuk oldu
    27.03.2017
    A+
    A-

    Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş İş adamlarıyla Beyoğlu’nda bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, referandum süreci ve Türkiye’nin ekonomik ilişkileri de masaya yatırıldı.


    Beyoğlu Belediyesi tarafından her ay düzenlenen “Beyoğlu Buluşmaları”nın bu ayki konuğu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş oldu. Toplantıda iş adamlarıyla bir araya gelen Türkeş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde CVK Otel’de gerçekleştirilen yemekli toplantıda, referandum süreci ve Türkiye’nin ekonomik ilişkileri de masaya yatırıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

    AMACIMIZ REFERANDUM SÜRECİNİ DAHA BİLİNÇLİ BİÇİMDE YÖNETMEK
    Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, referandum sürecinin doğru okunması gerektiğini belirterek, “Malumunuz bir süreçteyiz. Bu süreç bir seçim süreci değil. Partiler kendine oy istemiyor. Belediye başkanları da kendine oy istemiyor. Bu konunun gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yasa ve anayasalar arasında gelgitler oluyor. ‘Evet’ diyenler var ‘Hayır’ diyenler var. Oysa burada siyasi parti tercihi yok. Memleketimizin daha iyi idare edilebilmesi için, refah için, gelecek için, daha iyi bir devlet yönetimine duyduğumuz ihtiyaçtan kaynaklanan bir sistem değişikliği söz konusudur. Bu çerçevede çok değişik değerlerimizi, Başbakan Yardımcılarımızı, Bakanlarımızı Beyoğlu’nda ağırlıyoruz. Amacımız referandum sürecini daha bilinçli biçimde yönetmek. Ben bu çerçevede bugün Sayın Başbakan Yardımcımız Tuğrul Türkeş’i Beyoğlu’nda ağırlamaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum.” dedi.

    KOALİSYONLAR İLE ÜLKEYE İCRAAT, HİZMET VE YATIRIM YAPMAKTA ZORLANILDI
    Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş toplantıda yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin demokrasiyi uygulamaya başladığı tarihlerde, önündeki modelin Avrupa’daki modeller olduğunu ve sistemin ona göre uygulandığını hatırlatarak, “Ne vardı orada? Krallar, derebeyleri, feodal yapı, asilzadeler ve halk. Buna uygun olarak da krala Cumhurbaşkanlığı, asillere, üst eğitimlilere de senato veriliyordu. Çift kamaralı sistem. Çıkış mantığı budur. Yüksek eğitimli 40 yaş üstü senato da olurdu, halktan da alınırdı. Üstteki yapıya saygıdan, ona atfen Cumhurbaşkanlığı sembolik bir makam, icraya da halk için Başbakan. İş böyle başladı fakat gelişen süreçte Türkiye özelinde, çok partili sistemle birlikte ülkenin yapısal meseleleri ortaya çıktı. Çok partili sistemde koalisyonlar, tek partinin iktidara gelememesi ile ülkeye icraat, hizmet, yatırım yapmakta da zorlanıldı. Bu aşılsın diye tartışıldı ve bu çok eski bir tartışma.” dedi.

    MİLLİ DEMOKRASİ TESİS EDİLMİŞ OLACAK
    Mevcut sistemdeki çift başlılığın otoriteyi zayıflattığını da belirten Türkeş, “Milli devletin yürütme gücünün başının ikiye bölünmesi otoriteyi zayıflatması bakımından son derece mahsurludur. Biz bu gerçeklerin ışığı altında Cumhurbaşkanı ve Başbakanı devlet Başkanı ismiyle birleştirmek ve yürütme organının sahibini tek kişi yapmak azim ve kararındayız. Başkanlık sistemi diye adlandırdığımız bu görüşümüzün tahakkuku halinde Devlet Başkanı, referandum usulü ile bizzat milletin kendisi tarafından seçilecek ve böylece halkın yönetime katılması ve kendilerini ilgilendiren konularda alınacak olan kararlara bizzat iştirak etmesi sağlanarak milli demokrasi tesis edilmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

    BU KONU GEÇMİŞTE BİRÇOK DEVLET ADAMI TARAFINDAN DA DİLE GETİRİLMİŞTİ
    Bakan Türkeş, bu konunun yalnızca Alparslan Türkeş tarafından değil, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel gibi isimler tarafından da dile getirildiğini söyledi. Alparslan Türkeş’in 12 Eylül 1980’de yargılanması sırasında, “Anayasa’yı değiştirip tek adam rejimi getirmek istiyor” diye idamla yargılandığına işaret eden Türkeş, “Bugün referanduma götürdüğümüz konu gün geldi kelle almak isteği ile karşı karşıya kaldı.” diye konuştu.



    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.