DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye gayrimenkul piyasası, 2023’ün ilk yarısında 89,11 milyar dolara ulaştı

    Türkiye gayrimenkul piyasası, 2023’ün ilk yarısında 89,11 milyar dolara ulaştı
    11.08.2023
    A+
    A-

    Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilik sürerken, sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan dönüş potansiyeli yüksek şehirler yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Türkiye’nin emlak yatırımcıları için cazip bir pazar olmaya devam ettiğini söyleyen Invest Global Gayrimenkul Kurucusu Uğur Öztürk, sektörün dinamiklerini değerlendirirken, yatırım için avantajlı bölgeleri açıkladı. 

    Türkiye’deki emlak piyasasında hareketlilik devam ediyor. Veri analitiği şirketi REIDIN’in açıkladığı rapora göre, ülkemizde satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artış devam ediyor. Haziran 2023’te Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nin bir önceki aya göre nominal olarak %5,57 arttığı kaydediliyor. Bu yükselişin geçen yılın aynı dönemine göre %85,06’lık bir yükselişe tekabül ettiği izleniyor. Sermaye kazancı ve brüt kira getirisine bağlı olarak dönüş potansiyeli yüksek olan şehirler ise yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Türkiye’nin emlak yatırımcıları için cazip bir pazar olmaya devam ettiğini söyleyen Invest Global Gayrimenkul Kurucusu Uğur Öztürk ise sektörün dinamiklerini değerlendirirken, yatırım için avantajlı olan bölgeleri açıkladı.

    Uğur Öztürk, “2023’te 89,11 milyar dolar değere ulaşan gayrimenkul sektörünün 2028’e kadar 151,23 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu tablo ülkemizdeki yatırımcıların harekete geçmesi için yeşil ışık yakarken, yatırımların getiri potansiyeli bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin son dönemde meydana gelen depremlerin etkisiyle birlikte özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerden başka illere göç dalgası, farklı şehirlerdeki gayrimenkullerin değer kazanmasına kapı aralıyor” dedi.

    Kocaeli ve Muğla’daki kiralar yatırımcıları harekete geçirdi

    Invest Global Gayrimenkul’ün Kurucusu Uğur Öztürk, yatırım açısından potansiyel barındıran bölgeleri şu sözlerle aktardı: “İstanbul’daki birçok vatandaş, son dönemde çevre illere taşınma eğilimi gösteriyor. Bu durumun gayrimenkullerin değerini etkilemesi yatırımcıların tercihlerinde kritik bir rol oynuyor. Örneğin Kocaeli’nde ortalama konut metrekare fiyatları son 3 yılda %565,2 artarak 14 bin 785 TL olurken, yatırımın geri dönüş süresi 16 yıl olarak hesaplanıyor. Aynı şekilde İzmir’den Muğla gibi illere göç hareketi de bu şehirlerdeki gayrimenkul değerlerini etkiliyor. Muğla’daki konut fiyatlarının 3 yılda %712.9 yükselişle metrekare 29 bin 539 TL’ye ulaştığı görülürken, geri dönüş süresi 21 yıl olarak ölçülüyor. Yatırımcılar da bu koşulları kirayla gelir etmek üzere avantaja çeviriyor. Öyle ki Kocaeli’de kira ortalaması 15.000 TL civarı iken, Muğla Bodrum çevresinde 25 bin civarında seyrediyor. Yani ikisi de büyük şehirlerle yarışıyor. Biz de Muğla’da Bodrum ve Kocaeli’de İzmit’teki ofislerimizle yatırımcıların bu bölgelerde en doğru gayrimenkulleri değerlendirmelerini sağlıyor, anahtar teslim projeler gerçekleştiriyoruz.”

    “100’ü aşkın proje gerçekleştirdik”

    Şu ana kadar 100’ü aşkın gayrimenkul geliştirme projesinde stratejik planlama, gayrimenkul değerleme, portföy ve varlık yönetimi, proje finansmanı alanlarında hizmet verdiklerini belirten Invest Global Gayrimenkul Kurucusu Uğur Öztürk, “Proje geliştirme, yatırım danışmanlığı, planlama şeklinde üç ayrı alanda hizmet veriyoruz. Uzman kadromuzla, karmaşık projeleri öngörülen bütçeler dahilinde tamamlanması konusunda yatırımcılara ışık tutuyoruz. Satış projeksiyonu ve pazar analizi gibi verileri içeren sektör raporlarıyla birlikte tüm yönleriyle değerlendirilmiş yatırım maliyetlerini gözeterek çeşitli senaryolara yönelik nakit akış analizleri ve mimari konsept öngörüsüyle daha güvenli yatırım yapılmasının önünü açıyoruz” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

    “10 yılı aşkın tecrübemizle harmanlanmış danışmanlık hizmetlerimizle gayrimenkul yatırımlarında yerli ve yabancı yatırımcılara doğru ve sağlıklı adımlar atmaları için rehberlik ediyoruz. İşbirliğine dayanan ve sürdürülebilir çözümler üretiyoruz. Şeffaflığı ilke ediniyor, yasal hizmet bedellerinin üstüne çıkmıyoruz. Gelecek dönemde önce ülkemizin gayrimenkul konusundaki ihtiyaçlarını karşılamayı, ardından yurt dışında franchise vererek ofis ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.