DOLAR 32,5041
EURO 34,912
ALTIN 2444,462
BIST 9703,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022 yılının projelerini seçti

    Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022 yılının projelerini seçti
    12.05.2023
    A+
    A-

    Türkiye’deki nitelikli yapılara ilişkin farkındalık yaratmak ve bu yolda emek veren tasarımcıları onurlandırmak amacıyla hazırlanan “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022” sergisi Roca desteği ve Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle İPA Florya Tesisleri’nde ziyaretçilere kapılarını açtı. Yıllığa girmeye hak kazanan 39 projeden 11’i seçici kurulun moderatörlüğünü üstlendiği panellerde tartışıldı. Kültür yapılarının öne çıktığı, genç mimarların çoğunlukta olduğu 39 projenin yer aldığı sergi, 22 Mayıs tarihine kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binasında ziyaret edilebilecek.

    Türkiye’de son bir yılda üretilen yapıların incelenmesi için İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ev sahipliğinde Florya Hangar Binası’nda açılan Türkiye Mimarlık Yıllığı Sergisi’nde, bu yıl 199 proje arasından 39’una yer verildi. Yerli ve yabancı tasarımcılar tarafından tasarlanan 21 mimari, 10 iç mekan, 4 kentsel tasarım/peyzaj, 1 yeniden işlevlendirme ve 5 koruma/onarma projesinin yer aldığı sergi, açılış öncesinde ise 11 panele ev sahipliği yaptı.

    Yıllığa girmeye hak kazanan 11 proje konuşuldu

    Son bir yıl içinde tasarlanan ve çoğunlukla kamusal yapıların yer aldığı 11 proje, tasarımı ve sağladığı faydalar kapsamında panellerde tartışıldı. Toplumu, hayvanları ve kültür miraslarını gözetmesiyle ön plana çıkan Pako Sokak Hayvanları, Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası ve Yerebatan Sarnıcı’nın da yer aldığı panellerde; İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sokak köpeklerinin barınması için tasarlanan ve hem ölçeği hem de kentsel dokusu itibarıyla bir ilk olma özelliğine sahip olan Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’nün barınma ve sahiplendirme alanı ele alındı. Sokaklar ve meydanların iyileştirilmesine yönelik Gebze’de günübirlik yapılan Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası, mahalle esnafı, çocuklar ve özellikle pusetli ailelerde yarattığı etki üzerinden değerlendirildi. 2016 yılında restorasyon sürecine giren ve 21 Temmuz 2022’de tekrar kullanıma açılan Yerebatan Sarnıcı ise; aydınlatma renkleriyle yaratılan ışık ve gölge sanatıyla tarihi yapıyı ön plana çıkaran tasarımı kapsamında konuşuldu.

    Büyük ilgi gören ve genç mimarların katılımının ön planda olduğu panellerde konuşulan diğer projeler ise Adana – Seyhan Sucuzade Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında Kent Meydanı, KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ilıca Evi, MSGSÜ Dokuma Atölyesi Yeniden Düzenlemesi, IZQ İnovasyon Merkezi, İş Mekan-İş Bankası Yeni Nesil Temas Noktası, Hangar + Yoo, Bence Güzel Pavilyon oldu.

    Etkinlik sonunda ise Beyza Gürdoğan, Ege Sevinçli, Murat Şahin, Oğuzhan Aydın, Kerim Miskavi, Betül Ay, Büşra Al, Mert Uslu, Büşra Tunç, Jorela Karriqi, Doğu Kaptan, Merve Gedik, Mine Acar, Gökhan Çelikağ, Emre Kuzlu, SO? + MEF Üniversitesi AAP Yüksek Lisans Programı öğrencileri açık oturumda projeleriyle ilgili soruları yanıtladı.

    Projelerin yüzde 53’üne İstanbul ev sahipliği yaptı

    Yıllığa girmeye hak kazanmak için başvuran 199 proje, Bilge Altuğ, Aslı Arıkan, Süveyda Bayraktar Atagür, Ali Dur, Cem Sorguç’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yıllıkta yer alan projelerin yüzde 53’üne İstanbul ev sahipliği yaparken bu sırayı 5 proje ile İzmir, 3 proje ile Muğla ve 2 proje ile Ankara ve Kocaeli takip etti. Projelerin illere göre dağılımı toplamda 11 kenti kapsadı. Bu sene Mimarlık Yıllığı’nda yer alan projelerin büyük çoğunluğunu sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları, geçici strüktür / enstalasyonlar oluşturdu.

    “Mimarlık ve tasarım sahnesi için çok ilham verici bir çalışma”

    Mimarlık Yıllığı sergisini değerlendiren  Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva,Roca olarak ülkelerin mimarlık ve tasarım kültürüne katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz. Bu nedenle bulunduğumuz her ülkede bu konuya katkı sağlamak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Arkitera’nın düzenlediği Türkiye Mimarlık Yıllığı  bu açıdan şirket vizyonumuzla birbirine çok yakın. Bu nedenle bu çalışmayı sektörümüzün geleceği açısından çok kıymetli buluyorum. Öte yandan böylesine çeşitliliğe sahip bir serginin Türkiye’nin mimarlık ve tasarım sahnesi için de çok ilham verici bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Roca Grup olarak Mimarlık Yıllığı’na 3 senedir destek olmaktan ve sizlerle bugün burada olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.