DOLAR 32,4998
EURO 34,5656
ALTIN 2487,654
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’de Çin Sinemasının popülaritesi artıyor

    Türkiye’de Çin Sinemasının popülaritesi artıyor
    07.01.2019
    A+
    A-

    Türk sinemaseverlerin geçmişten bugüne Çin filmlerine aşinalığı vardı. Özellikle Türk izleyiciler Bruce Lee (Lee Siu Loong) ve Jackie Chan (Sing Lung)’in Çin dövüş sanatları içeren filmlerini hayranlıkla izlerdi. Son yıllarda ise Jet Lee hayranlığının yanında Assembly (Meclis) ve Wolf Warrior (Kurt Savaşçı) gibi filmler Türk izleyicisinin beğenisini kazandı. Türkiye’de Çin sinemasına ilgi artmaya başladı.

    Çin sinema sektörü hızla büyümeye devam ediyor

    Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı Mustafa Karslı, Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü tarafından açıklanan 2018 verilerini değerlendirdi: Çin sineması, gün geçtikçe daha da popülerleşen ve uluslararası arenada ses getiren komedi, macera ve dram türünde yapıtlar üretiyor. Bütçeleri yüz milyonlarca doları bulan yapımlar (Asura filmi-113,5 Milyon Dolar), milyon dolarlık oyunculuk ücretleri ile Çin’de bu sektörün büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

    Çin 2018’de Sinemaya 70 Milyar Yuan harcadı

    Çin sineması, 2018 yılında 60 milyar 900 milyon Yuan (54,15 milyar TL) hasılat elde ederek bu alanda yeni bir rekora imza attı. Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, 2018 yılında Çin sinemasında toplam 902 film üretildi. Gişe hasılatı bir önceki yıla göre yüzde 9,06 artarak, ilk kez 60 milyar Yuanı aştı ve bu alanda yeni bir rekor elde edildi. Yerli filmler 37 milyar 897 milyon Yuanla (29 milyar741 milyon TL) toplam hasılatın yüzde 62,15’ini oluştururken, gişe geliri sıralamasında ilk dört sırada yerli filmler yer aldı.

    İşte 2018’in En Meşhur, En Anlamlı ve En Çok Kazanan Çin Filmleri

    – Operation Red Sea, 海行动 -Hong hai xing dong

    – Dying to Survive, 我不是药神 -Wo bu shi yao shen

    – Hello Mr. Billionaire, 西虹市首富 -Xi hong shi shou fu

    – The Island, 一出好戏 -Yi chu hao xi

    – How Long Will I Love U, 超时空同居 -Chao shi kong tong ju

    – Forever Young, 无问西东 -Wu wen xi dong

    Çin Sineması Hollywood’la Yarışıyor

    Çin’deki yerli sinema şirketleri önce kendi pazarlarına yöneliyorlar. 2018 Bahar bayramında gösterime giren yerli yapım “Operation Red Sea”, tatilde en çok izlenen film oldu. Çin iç pazarının yeteri kadar büyük olması nedeniyle kendisini ulusal alanda ispatlamış bir şirket ciddi gelirler elde edebiliyor. Yerli filmlerin yurtdışında ne kadar izlendiği, Çin açısından çok önemli. Yerli filmlerin yurtdışı gişe hasılatları %11 artış gösterdi. Çin filmleri yüksek yurtdışı gişe hasılatlarıyla, Çin’in yumuşak gücünü artırıyor. Yine de Çin filmlerinin Hollywood’a rakip olabilmeleri, yabancılar tarafından kabul görmeleri zaman alabilir.

    Dünyanın en büyük film stüdyosu: Hengdian

    Çin’in ve Dünya’nın en büyük film çekim üslerinden biri Hengdian Film Endüstrisi Parkında bulunuyor. Burası “Chinawood” olarak adlandırılıyor. Héngdiàn Yǐngshì Chéng (Hengdian Stüdyoları), toplam 330 hektar alana sahip, 13 atış üssünden ve 49.5995 metrekarelik inşaat alanlarından oluşuyor. Tipik bir film setinin aksine, Hengdian’daki yapılar tam ölçekli binalardan oluşuyor. Ayrıca iki tane yüksek teknik çekim stüdyosu bulunuyor. Setlerde, yerli ve yabancı tüm yapımcılara ücretsiz erişim sağlanıyor. Stüdyo aynı zamanda bir tema parkı olarak da işlev görüyor, böylece ziyaretçiler ünlü yapıların kopyalarını ve en sevdikleri filmlerin ve TV şovlarının yerlerini görebilirler.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.