DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’de kadınların yarıdan fazlası hem ev hem de iş hayatında olmak istiyor

    Türkiye’de kadınların yarıdan fazlası hem ev hem de iş hayatında olmak istiyor
    07.08.2017
    A+
    A-

    İş hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması dünya ekonomisine 28 trilyon katkı sağlıyor. Bu sayede dünya gayri safi milli hasılasının 80 milyar dolar artacağını ifade eden Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu, Türkiye’de istihdamda eşitliğin sağlanmasının gayri safi milli hasılaya katkısının % 30 büyüme şeklinde olacağına dikkat çekti ve gayrimenkul sektöründe kadın istihdamının arttırılması ve kadın çalışanlar için sürdürülebilir bir iş yaşamı sağlanması adına Mentorluk Programı başta olmak üzere pek çok projeyi hayata geçireceklerini açıkladı.

    Türkiye’de kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği oranı %20. Ayrıca, anne olduktan sonra çalışma hayatına devam etmek isteyen kadın, çocuğuna bakmak üzere birisine ihtiyaç duyduğu için gelirinin %30’nun azalmasında göz yummak zorunda kalıyor. Türkiye verilerine bakıldığında ev işi yapan erkek yok ve istatistiklerde sıfır geçiyor. Evle ilgili işlerin yapılması sorumluluğu çalışsın çalışmasın kadınlardan bekleniyor. Tüm bunların kadınları yıldırmadığına dikkat çeken Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkanı Av.Pınar Ersin Kollu, “Kadın erkeğe göre 5 kat daha fazla yük üstlenmiş durumda. Buna rağmen hem ev hem iş hayatında olmak isteyen kadınların oranı dünya genelinde % 41 iken, ülkemizde bu oran %53. Kadınlar bu yüke rağmen çalışma hayatında olmak istiyorlar, fedakarlık yapmayı göze alıyorlar” dedi.

    Gayrimenkul Sektöründeki Kadınların Yüzde 74’ü Sektörde Çalışmaktan Memnuniyet Duyuyor…

    Eğitim artıkça iş gücüne katılımın arttığını belirten Av.Pınar Ersin Kollu, “ Platformumuzun yaptırdığı Gayrimenkulde Kadın Araştırması’na katılan kadınlarımızın eğitim düzeyleri oldukça yüksek ve sektörde çalışıyor olmaktan %74 gibi çok yüksek bir memnuniyet oranı var. Ayrıca tespitlerimize göre sektörümüzdeki kadın çalışanlarda yüksek bir aidiyet duygusu var ve uzun soluklu çalışmayı istiyorlar. Platform olarak bunun üzerine gidilmesi ve istihdamın bu yönden ilerlemesini sağlamayı gayrimenkul sektörü için çok önemli buluyoruz. Bu amaçla halihazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz ve kısa bir süre sonra başlatmayı hedeflediğimiz Mentorluk Programımız bulunuyor. Gayrimenkul sektöründeki kadınlarımızın %20’si kendi işlerini kurmayı arzu ediyor. Bu çok memnuniyet verici bir oran. Mentorluk Programımızla sektörümüzde kadın istihdamının arttırılmasına hedefliyoruz” dedi.

    Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Neşecan Çekici de “Kadın istihdamı artarsa dünya ekonomisine 28 trilyon bir katkı sağlanıyor. Kadın-erkek eşitliği sağlanırsa bu katkı ciddi anlamda büyüyor ve dünya gayri safi milli hasılasına ek katkı 80 milyar dolar oluyor. Türkiye’de gayri safi milli hasılaya katkısı ise %30 büyüme olarak yansıyor” dedi.

    Kadın ve Erkek Nüfus Sayısındaki Denge İstihdama Yansımıyor…

    2016 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun %49.8 kadın ve %50.2 erkek olmak üzere neredeyse eşit bir dağılıma sahip olduğunu ifade eden Neşecan Çekici şöyle devam ediyor: “Bu eşitlik ne yazık ki istihdama yansımıyor. Toplam istihdam %46 seviyelerinde ve bunun sadece %27.5’i kadınlardan oluşuyor, %65 ise erkek. Avrupa Birliği ülkelerinde ise kadın istihdam ortalaması %60 seviyelerinde. AB ülkeleri arasında en yüksek kadın istihdam oranı % 74 ile İsveç’te, en düşük ortalama ise %42,5 ile Yunanistan’da. Türkiye ortalaması % 27.5 ile bunun çok çok altında kalıyor”.

    Türkiye’de istihdamdaki kadınların sayısı 8 milyon 700 bin civarında ve bu sayının çok azı inşaat ve gayrimenkul sektöründe çalışıyor. İnşaat sektörü yoğun sahada olmayı ve teknik işleri gerektiriyor. Gayrimenkul faaliyetlerinde ise daha çok hizmet, tasarım ve benzeri alanlarda yer alıyor. Oranlara inildiğinde kadın istihdamı %1.2’lere kadar azalıyor. Yani 8 milyon kişinin içerisinde inşaatta çalışan yaklaşık 70 – 80 bin kadın var.

    Gayrimenkulde Kadın Araştırması Türkiye’de ve Avrupa’da İlk Kez Yapıldı…

    Gayrimenkul sektörüne uzun yıllardır emek veren ve bu alanda üst düzey yönetici ve iş sahibi profesyonel kadınlar, ULI Türkiye (Urban Land Institute) öncülüğünde biraraya gelerek Gayrimenkul’de Kadın Liderler Platformu’nu oluşturdu ve Türkiye’de gayrimenkul sektöründe çalışan kadınların sesi olmak üzere yola çıktı. Platform adına ULI (Urban Land Institute)’un ABD ve Uzakdoğu’da yaptığı ve ERA Research & Consultancy tarafından Türkiye’ye uyarlanan araştırma Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez yapıldı.

    Araştırmaya Katılan Kadınların Yüzde 85’i Lisans ve Üzeri Eğitimli…

    Gayrimenkulde Kadın Araştırması, sektör kadınlarının genç bir profile sahip olduklarını, yüksek düzeyde eğitimli, sektörün pek çok disiplininde çalışan, üst düzey yönetim kademelerinde görev almaya hazır ve bunun için hazırlanmaya istekli objektiflik ilkesiyle yönetilmeyi talep ettiklerini ortaya koydu. Hazırlıkları yaklaşık bir yıl süren Gayrimenkulde Kadın Araştırması, ULI Türkiye (Urban Land Institute), GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve TMB’nin (Türkiye Müteahhitler Birliği) işbirliği ile hayata geçirildi.

    Saha çalışması 27 Mart – 19 Nisan 2017 arasında gerçekleştirilen araştırmaya; İnşaat, Yatırımcı, Geliştirici, Danışmanlık ve Hizmet, Mimar ve Mühendislik, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Değerleme firmalarında çalışan 436 kadın, online anket yöntemi ile katıldı.

    Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu Üyeleri: Ayla Heyfegil (Servotel), Ayşe Hasol Erktin (Has Mimarlık), Banu Vargı Tümay (MV Holding), Buket Hayretçi (Aareal Bank), Burçin Sezen (Aşçıoğlu), Ceyda Çarmıklı Kılıçaslan (Nurol GYO), Didem Erendil (Circle Real Estate Consulting), Didem Muslu (Servotel), Duygu Merzifonluoğlu (PwC), Elvan Oktar (ERA Research & Consultancy), Eser Özbay (Bilgili Holding), Fatma Çelenk (Soyak Holding), Füsun Yılmaz Phillipson(FYP), Gülfem Tandoğan (İş GYO), Güniz Çelen (Çelen & Çelen), Harika Uyanık (ARUP), Melda Bayraktaroğlu(Servotel), Neşecan Çekici (Epos), Nil Yıldızalp (ADA PR), Av.Pınar Ersin Kollu (İş GYO), Şenay Azak-Matt (Aareal Bank), Sevda Alkan (Sabancı Üniversitesi), Sira Kazancıoğlu (Cushman & Wakefield), Sinem Tekin (GYODER). İsimler alfabetik olarak sıralanmıştır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.