DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin 18 şehrinde emlak fiyatları 3’e katlandı

    Türkiye’nin 18 şehrinde emlak fiyatları 3’e katlandı
    25.10.2022
    A+
    A-

    Türkiye’de son bir yılda gayrimenkul fiyatları hızlı bir yükseliş gösterdi. 2021 – 2022 döneminde fiyatlardaki ortalama artış illere göre yüzde 113 ile 290 arasında değişti. Bu hızlı yükselişte öne çıkan 18 şehirde fiyatların 3’e katlanması dikkat çekti. Mülk takip sistemi İmpomes’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz gayrimenkul rüzgarından her şehrin nasibini aldığını, ancak yabancı yatırımcı, tersine göç gibi farklı nedenlerle kimi şehirlerin fiyatlarının katlandığını açıkladı

     

    Türkiye son bir yıldır gayrimenkul piyasasında esen sert rüzgarları konuşuyor. Türkiye’nin 81 ilinde bir yılda gayrimenkul fiyatlarındaki hızlı yükseliş, fiyatların son 10 yıllık dönemde görülmeyen artış ve seviyelere gelmesine yol açtı. Mülk takip sistemi İmpomes’in satış fiyatları ortalamasına göre yaptığı hesaplamalar, illere göre değişmekle birlikte fiyatlardaki artışın yüzde 113 ile yüzde 290 arasında gerçekleştiğini gösterdi. Hatta Türkiye’nin 18 ilinde fiyatlar 3’e katlandı.

     

    Sonuçları değerlendiren İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz,  inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretiminin az olması gibi nedenlerle esen gayrimenkul rüzgarından küçük-büyük demeden her şehrin nasibini aldığını, ancak yabancı yatırımcı, tersine göç ve mülteci akını gibi farklı nedenlerle kimi şehirlerdeki hareketin daha çarpıcı olduğunu açıkladı.

     

    “Küçük şehirlerde ezber bozan bir hareketlilik var”

    Müberra Oflaz, yabancı yatırımcı hareketinin bazı şehirlerde kendisini daha fazla hissettirdiğini, ancak bu açıdan bazı şehirlerde ezber bozan bir hareket olduğunu söyledi. Müberra Oflaz şu değerlendirmede bulundu:

    “İstanbul, Antalya, Mersin, Yalova gibi şehirlerin Ruslar ve Araplar başta olmak üzere yabancılar için öncelikli yatırım alanları olduğu zaten bilinmekteydi. Ama örneğin Niğde’de yüzde 240’a varan artışta Katar ve Filistinlilerin gayrimenkul talebinin etkili olduğunu yerel kaynaklardan teyit ettik. Hatta arsa ve tarlalara da talipler. Tabii artışları sadece yabancılara bağlamıyoruz, zaten enflasyon, konut azlığı gibi nedenlerle var olan bir yükseliş sözkonusu. Buna ilave olarak yabancılardan bir talep eklenince, yükseliş daha da hızlanıyor.”

     

    Muhafazakar yatırımcının tercihi olan şehirler

    Alan olarak küçük sayılan şehirlerdeki sürpriz sayılacak hareketlerden birinin de Düzce ve Sakarya olduğunu anlatan İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, “Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar gibi ülkelerden gelen muhafazakar yatırımcılar, müstakil, doğaya dönük yerlerin arayışındalar. Bu nedenle denize sahip olan Düzce, göle sahip olan Sakarya dikkatlerini çekiyor. Yine bu şehirler, pandemi zamanı büyük kentlerden bunalarak kaçanların da gözdesi durumundalar” yorumunu yaptı.

     

    Göçten etkilenen şehirler de var

    İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, önceki yıl fiyatların yüzde 4 gerilediği Hakkari’nin büyük bir atılım göstererek yüzde 290 artış gösterdiğine de dikkati çekti. Müberra Oflaz, “Mülteci akını, büyükşehirlerden tersine göç hareketinin bu şehirde etkili olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

     

    İmpomes aboneleri için gayrimenkullerinin değerini etkileyebilecek her türlü eğilimi analiz ettiklerini belirten Müberra Oflaz, “Bilgiyi doğru yönetme devrindeyiz. Biz bu dijital platformda mülk sahiplerinin güvende yaşaması için hem mülkleri hakkında bilgilendiriyoruz, gerekli araştırmaları sahada ve kurumlar bazında yapıyoruz, hem de mülkleriyle ilgili alacakları kararlarda isterlerse danışmanlık hizmeti sunuyoruz” dedi.

     

     

    TABLO

    FİYATLARDAKİ ARTIŞ YÜZDE 290’I BULDU

     

    ŞEHİR           2021-2022 DÖNEMİ FİYAT ARTIŞI (%)

     

    Adana             230

    Ankara            201

    Antalya           264

    Balıkesir          214

    Bursa              211

    Çanakkale       230

    Düzce             204

    Hakkari           290

    İstanbul           259

    Kocaeli           231

    Konya             205

    Mersin             264

    Niğde              240

    Sakarya           206

    Samsun           206

    Şanlıurfa         215

    Trabzon           212

    Yalova            209

     

    (Not: Konutların ortalama metrekare satış fiyatı üzerinden hesaplanmıştır. Küsüratlı rakamlar yarım puandan az olanlar alt rakama, çok olanlar üst rakama yuvarlanmıştır. Şehirler alfabetik sıraya göre sıralanmıştır.)

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.