DOLAR 32,502
EURO 34,9573
ALTIN 2430,157
BIST 9812,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü açıldı

    Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü açıldı
    05.11.2017
    A+
    A-

    Olimpiyat şampiyonları yetiştirmek için yola çıkan Okçular Vakfı, Türkiye’nin ilki olacak bir projeyi hayata geçirdi. Çok sayıda akademisyenin arşiv taraması yaparak veriler üzerinden okçulukla ile ilgili bilimsel ve tarihsel araştırmalara imza atmak için Okçular Vakfı, Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu.

    Okmeydanı’ndaki Okçular Vakfı’nda düzenlenen Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nün açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı ve Akparti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan ile birlikte çok sayıda davetli ve çeşitli müsabakalarda dereceye giren sporcular katıldı.
    Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Açılışını yapacağımız Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul, kültür ve spor adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

    Okmeydanı’na Okçular Vakfı kurulana kadar neden Okmeydanı dendiği pek çok kişi tarafından bilinmediğini hatırlatan Başkan Uysal, “Okçular Vakfı kuruldu burasının ne anlama geldiği, burasının zamanında ne işe yaradığı, medeniyetimiz ve kültürümüzde buranın ne önem arz ettiği gün yüzüne çıktı. Sadece geçmişteki kültürümüzle, medeniyetimizle bağ kurulmadı aynı zamanda gençlerimiz, çocuklarımız için aslında bizde geçmişte var olan bir spor alanı tekrar gün yüzüne çıktı, hayat buldu. Gerçekten Okçular Vakfı kurulduktan sonra sadece bu bölgede değil İstanbul’un birçok yerinde, Türkiye’nin birçok yerinde okçuluk sporuna tekrar ilgi arttı. Gençlerimizin tekrar sporla, okçuluk ile tanışıp başka alışkanlıklardan kurtulmasına vesile oldu. Ben bu manada başta Okçular Vakfı’nın kurucularına, sonra yöneticilerine güzel bir iş yaptıkları için teşekkür ediyorum” ifadeleri kullandı.
    Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nün önemli bir misyonu yerine getireceğini ve kaybolmaya yüz tutmuş bazı değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli işler yapacağını vurgulayan Başkan Uysal şöyle devam etti: “Geçmişte okçuluk adına ortaya konulan eserlerin hepsini araştırıp, bu işin usulüne göre yapılmasını temin edecekler. Büyükşehir Belediyesi geçmişte Okçular Vakfı’nın bu bölgede yapılması adına çok büyük emek harcanmış. Şimdi şahsım da henüz daha 1 aylık yeni bir belediye başkanı. Diyeceksiniz ki başkanım bundan daha iyisini bekliyoruz, inşallah bundan daha iyisi olacak. Burayı merkez kabul edersek İstanbul’un diğer bölgelerinde de, İstanbul’un uygun olan alanlarına da bizim geçmiş kültürümüzle bağ kurmak, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak hakikaten de insan psikolojisine, insan sağlığına en uygun sporlar olmak üzere okçuluğu, biniciliği bu konularda inşallah yaygınlaştırmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize yük düşüyor. İnşallah bu yükün altına girip bu sporlarımızı İstanbullulara ulaştırma adına elimizden geleni yapacağız. İnşallah hayırlı olur diyorum. Yönetim kurulumuza, vakıf başkanımıza böyle güzel bir adım attıkları için canı gönülden teşekkür ediyorum.”

    Törende konuşan Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da Okçular Vakfı’nın kurulmasının ardından Türkiye’de okçuluk ve geleneksel sporlara karşı ciddi bir teveccühün oluştuğunu söyledi.
    Atlatılan onca badireye rağmen Türk milletinin bağımsızlığını aska kaybetmediğini ve tutsak yaşamadığını anlatan Erdoğan, ”Bizi başka alanlarda tutsak etmeye çalışmışlar. Biz kendi değerlerimizden, kültürümüzde uzak yetiştirmeye çalışmışlar. Okçular Vakfı ile birlikte burada spor yapan gençlerin spor yanında kendi öze değerlerini ve kültürlerini de öğreniyorlar. Format atılan, silinen belleği yeniden hayata geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.

    Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nün üstlendiği misyonun önemli olduğunu belirten Erdoğan, “Kendi kültür coğrafyamızda okçuluk adına ne yapılmışsa bunların referans kaynağı olmayı hedefleyeceğiz önümüzdeki dönemde. Akademik çalışmaların merkezi olacak. Master, Yüksel Lisans yapan kardeşlerimize burs imkanı sağlayacağız” dedi.

    Başkan Mevlüt Uysal ve diğer protokol üyeleri konuşmaların ardından değişik spor müsabakalarında dereceye giren Okçular Vakfı sporcularına ödül verdi.

    Ödül töreninin ardından Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nün açılış kurdelesi kesildi. Başkan Uysal ve Bilal Erdoğan daha sonra da Okçular Vakfı avlusunda düzenlenen “Başbakanlık Osmanlı Arşivi Belgelerinde Türk Okçuluğu” sergisini gezdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.