DOLAR 32,3397
EURO 34,493
ALTIN 2393,122
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin tarihi fırsatı: Kuşak ve Yol Projesi

    Türkiye’nin tarihi fırsatı: Kuşak ve Yol Projesi
    08.10.2018
    A+
    A-

    Türk – Çin Kültür Derneği Kuşak ve Yol Projesi toplantılarının yeni oturumu Türkiye Gelişim Merkezi (TÜGEM) platformunun Küresel Analiz ve Politikalar Merkezi (KAPMER) tarafından İstanbul Black Bird Otel’de gerçekleşti. Toplantıda Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Çin’in yeni vizyonu ve Türkiye’nin konumu konuşuldu.

    Kuşak ve Yol Projesi’nin kilit ülkesi: Türkiye

    Oturumda Türk – Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı, Kuşak ve Yol Projesi kapsamında Türk – Çin ilişkilerinin hangi aşamada olduğunu anlattı. Karslı konuşmasında; 60’tan fazla ülkenin dâhil olduğu bu projenin ‘Orta Kuşak’ bölümü Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaşacak. Türkiye’de Edirne – Kars hızlı tren hattı yapım aşamasında. Yavuz Sultan Selim Köprüsüyle Avrupa’ya ulaşacak olan kuşak hattı 2025 yılında tamamlandığında Türkiye’nin stratejik önemi daha da artacak. Doğu – Batı yakınlaşması açısından çok değerli olan Kuşak ve Yol Projesi ekonomik açıdan da kazançlı olacak. Kilit ülke konumunda olan Türkiye hem ürettiği ürünleri rahatlıkla pazarlayabilecek hem de turizm açısından ulaşım rahatlığına kavuşacak. Bu durum Türkiye açısından çok önemlidir” dedi.

    Jeopolitik avantajlarımızı değerlendirmeliyiz
    3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Baydar, “Çin dünyanın en büyük üreticisi konumundadır. Stratejimizi ona göre belirlemeliyiz.” dedi. Baydar ayrıca Kuşak ve yol Projesinin tüm dünya ticareti konusunda önemli imkânlar oluşturacağı Türkiye’nin de bulunduğu jeopolitik avantajlar dolayısıyla bu imkânlardan gerektiği gibi yararlanması gerektiğinin vurgusunu yaptı. Bu konuda ilgili mercilerin hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

    Tarihi misyonumuzu geri kazanacağız
    TÜGEM Başkanı Raşit Yemişen “Türkler, tarihte İpek Yolu’nun kontrolünü ve bu yolda ticaret yapmaktaydılar. Örneğin ipek kozasını Bizans’a getiren Türk tüccarlarıdır. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğindeki Türkiye, tarihten getirdiği kendi potansiyelini iyi kullanırsa, Kuşak ve Yol Projesi ticaretinin en önemli faktörü olur” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.