DOLAR 32,5406
EURO 34,8847
ALTIN 2425,63
BIST 9716,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tutumluluk, yatırım ve yerli ürün tercihi, gelişmiş ülkelerin politikasıdır

    Tutumluluk, yatırım ve yerli ürün tercihi, gelişmiş ülkelerin politikasıdır
    18.12.2017
    A+
    A-

    Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Adil Baştanoğlu ‘12-18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘tutum’, ‘yatırım’ ve ‘yerli ürün’ kavramlarının kuvvetli ve gelişen bir ekonominin sistematiğini yansıttığını belirterek, “Bu üç unsur, ülkemizin refahına toplumun mutluluğunu doğrudan etkileme gücüne sahip. Toplumsal olarak tutumluluk, yatırım ve yerli ürün tercihi, gelişmiş ülkelerin bir politikasıdır. Birçok sektörde olduğu gibi çatı sektöründe kaliteli yerli ürünler var. Bu ürünlerin varlığının güçlenerek sürmesi için hem tüketici, hem de devletin desteği çok önemli. Kalitesiz ithal ürünlerin Türkiye’ye girmesi, herkes için zararlı. Bununla birlikte Avrupa’da uygulanan başarılı sistemlerin ülkemize adapte edilmesi de, yerli sanayicimizin daha kaliteli üretim ve hizmete yönelmesine katkı sağlar” diye konuştu.

    ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu küresel rekabet her geçen gün artarken, yerli üretimin hem sektörlerin hem de ülke ekonomilerinin gelişmesinde hayati öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

    “Ülkemizdeki çatı sektörünün global arenadaki konumu son yıllarda hızlı bir büyüme gösterdi. Bugün itibarıyla 4 milyar dolar büyüklüğe ulaşarak, dünya pazarının yüzde 1,3’ünü oluşturuyor. Biz  bununla yetinmeyerek, pazar payımızı daha fazla artırmak için çalışıyoruz.”

    “İnovasyona ve dünya çapında marka olmaya gerek var”

    Baştanoğlu, Türkiye çatı sektörünün uygulama ve malzeme açısından iyi bir seviyede olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

    “Ülkemizde çatı kaplama malzemeleri özellik, kalite ve çeşit açısından gelişerek, Avrupa standartlarını yakaladı. Beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri de  iyi bir noktaya geldi. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri piyasada yer alıyor. Metal esaslı çatı – cephe kaplamalarıyla sanayi, ticaret yapıları ve sosyal yapılar yeni yüzlere kavuştu. Bitüm ve sentetik esaslı çatı kaplama çeşitleri, kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artarak kullanılmaya devam ediyor. Daha yeşil ve sağlıklı bir çevre yaratılmasına katkıda bulunabilecek yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık ülkemizde de kullanılıyor. Kısacası iyi bir noktadayız ancak olduğumuz yerde durmadan, daha iyi seviyeye ulaşmalıyız. Bunlarla birlikte daha fazla inovasyona, yeni ve yaratıcı ürünler ortaya koyarak global markalar yaratmaya odaklanmalıyız. Ayrıca yerinde uygulama alanında da atılım yapmalıyız.”

    “Kalitesiz ithal ürünlerin ülkeye girişi önlenmeli”

    Baştanoğlu, Türkiye’de çok kaliteli ithal ürünler bulunmasıyla birlikte kalitesiz ürünlerin de piyasaya girebildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

    “Bu kalitesiz ürünler yerine, kaliteli yerli ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Kaliteli yerli ürünlerin varlığını güçlenerek sürdürmesinde, tüketicilerin tercihi ve devletin desteği hayati öneme sahip. Tüketiciler bu konuda bilinçlendirilmeli, tüketicilerin kaliteli ürün ile kalitesiz ürün arasındaki farkı  görmeleri sağlanmalı.”

    Yerli sanayiciye kazandırılan kuvvetle kaliteli ürünlerin yurt dışında satış ve ihracat imkanının da artacağını vurgulayan Baştanoğlu, “Devletten beklentimiz, bu kaliteli malzemelerin üretilmesine teşvik etmesi ve kalitesiz ürün ithalatının da önlenmesidir. Devlet ihalelerinde yerli malzemelere  öncelik verilmesini, bu konudaki kanunun etkin şekilde uygulanmasını çok önemsiyoruz. Bizler yerli ve yabancı sermaye ortaklı sanayici olarak yurt dışında mal satarken çeşitli belgeler, çeşitli kontroller isteniyor. Aynı ürünlerin Türkiye’ye girişinde de  benzer bir format olmalıdır. Üçüncü sınıf ürünler Türkiye’ye çok rahat girebiliyor. Burada özellikle kalitesiz ürünlerin girişine yönelik Ekonomi Bakanlığı’nın İthalat Genel Müdürlüğü’nün alması gereken tedbirler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.