DOLAR 38,4248
EURO 43,7908
ALTIN 4112,489
BIST 9306,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    URBANJOBS’tan mekansal akışkanlık ve katmanlı bir deneyim sunan restoran tasarımı: Scalla

    URBANJOBS’tan mekansal akışkanlık ve katmanlı bir deneyim sunan restoran tasarımı: Scalla
    28.04.2025
    A+
    A-

    Zamansız tasarım anlayışıyla mekansal organizasyonu ve malzemenin doğasını deneyimle bir araya getirerek her projede özgün bir tasarım yapan Murat Dede önderliğindeki URBANJOBS, lüks bir Akdeniz restoranı olan Scalla’ya imza attı.

    URBANJOBS tasarımlı Scalla, geçirgenlik ve mekansal akışkanlık üzerine kurulu bir yaklaşımıyla ismini İtalyanca’da “merdiven” anlamına gelen “scala” kelimesinden alarak metaforik olarak kademelenmeyi, bakış açısındaki değişimleri, deneyimi ve mekansal keşfi yansıtır.

    URBANJOBS tasarımı Scalla, fiziksel sınırları yeniden tanımlayarak kurgulanan bir restoran projesi. Kolon akslarına hizalanmış rasyonel bir cephe yerine, Akdeniz’in kıvrımlı sahillerinden ilham alan ve “Cam Perde” dedikleri eğrisel bir çerçeve sistemi tasarlandı. Nefes alabilen, akışkan ve esnek bir kabuk olan bu yüzey, sert çizgilerle belirlenen sınırların aksine, içe kıvrılıp farklı işlevler üstlenirken kimi zaman da dışa açılarak alanın kullanımına katkıda bulunuyor.

    Scalla projesinde bar alanı, yalnızca bir sosyal buluşma noktası değil, aynı zamanda farklı açılardan algılanabilen ve kullanıcı hareketini yönlendiren mimari bir referans noktasıdır. Böylece ziyaretçiler, mekan içinde bulundukları konumdan bağımsız olarak barı bir işaret noktası alarak rahatça yön bulabilir. URBANJOBS kurcusu Murat Dede, mekan içindeki deneyim yolculuğunu şu şekilde anlatıyor: “Kullanıcılar WC’ye doğru ilerlerken önce barın, ardından mutfak geçiş penceresinin önünden ilerleyip daha yüksek bir seviyeye çıkarak algısal bir değişim yaşarlar. Geri dönerken iç mekanla yeniden etkileşime girer ve son olarak tekrar bar ile karşılaşarak mekansal sürekliliği hissederler. Merdivenlerden inerken önce şarap dolabını, ardından tekrar mutfak geçiş penceresini çerçeveleyerek mekanın temel mimari unsurlarını belleklerinde pekiştirirler. Bu bilinçli mekansal kurgulama, dolaşımı yalnızca bir hareket yolu olmaktan çıkarıp çok katmanlı bir deneyime dönüştürür.”

    Dış mekanda, pergola ile örtülü alanın üzerinde yer alan eğrisel üst yapılar, aydınlatma ve akustik konfor çözümlerini barındırıyor. Kanepelerin arkasına konumlandırılan eğrisel ayırıcılar mekansal derinlik ve tanımlama sağlayarak çeşitli malzemelerle bütünleştirilip bu benzer yapısal dil, iç mekanda da devam ettirilmiş. Sistem, bakır kaplamalı özel alüminyum destekler kullanılarak inşa edilirken ahşap, deri ve açık tonlu mermer detaylarla tamamlanmış. Entegre duvar aplikleri, masa ve zemin lambalarının yapısal formlarına ilham vererek mekansal bütünlüğü güçlendirirken URBANJOBS’ın cam perde olarak tanımladığı cephe, zemin desenleri ve mobilya detaylarında tekrarlanan bu unsurlar, kesintisiz bir görsel ve işlevsel ritim yaratmış. Scalla’nın metal çerçeve sistemi, servis istasyonlarından arka barlara, entegre raf ünitelerinden cephe teşhir sistemlerine kadar farklı işlevsel alanlarda kullanılarak mekansal kimliği tutarlı bir şekilde güçlendirmiş. Tavan, farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde mekanı bütünleştiren bir mimari yüzey olarak tasarlanmış. Bazı alanlarda yükseltilmiş, bazı bölümlerde ise strüktürel kirişlerle geçişler tanımlanmış. Belirli bölümler örme deri ekler ile vurgulanırken daha düşük tavan yüksekliklerine sahip alanlarda, ev hissi veren samimi bir atmosfer oluşturulmuş.

    KÜNYE:

    Proje Adı: SCALLA

    Proje Yeri: Beykoz, İstanbul

    Proje Ofisi: URBANJOBS

    Tasarım Ekibi: Murat Dede, Gizem Korkmaz, Berfin Cantekin, Ufuk Seçgel

    Mimari Proje Ekibi: Hakan Yardım , Zuhal Şenel

    İşveren: Altamira Yatırım

    Ana Yüklenici: Altamira Yatırım

    Konsept Tasarımı: URBANJOBS

    İç Mekan Projesi: URBANJOBS

    Uygulama Projesi: URBANJOBS

    Cephe Tasarımı: URBANJOBS

    Mobilya Tasarımı: URBANJOBS

    Aydınlatma Tasarımı: PLANLUX Lighting Design

    Grafik Tasarım: FLAMA Design House

    Yangın Tahliye Projesi: Etik Yangın

    Yangın Güvenlik Danışmanı: Etik Yangın

    Fotoğraf: İbrahim Özbunar I 645studio

    Proje Başlangıç Yılı: 2023

    Proje Bitiş Yılı: 2024

    İnşaat Başlangıç Yılı: 2024

    İnşaat Bitiş Yılı: 2024

    Toplam İnşaat Alanı: 575m2

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.