DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Utku Korkmaz: ”Enerji dönüşümü “tüketici”nin işi olmaya doğru gidiyor”

    Utku Korkmaz: ”Enerji dönüşümü “tüketici”nin işi olmaya doğru gidiyor”

    Solarçatı ve ÇATIGES CEO’su Utku Korkmaz, “Prosumer Türkiye” tarafından Ankara Congresium’da düzenlenen ve sponsorları arasında yer aldığı “Prosumer 2022-Üreten Tüketiciler Kongresi ve Fuarı”nda, elektrikte artık “üreten tüketici” olma konusunun sanayi’den bireysel’e evrildiğini vurgulayarak enerjide dönüşümün tüm dünya için kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

    Dünyada önce pandemi, sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı ve emtia fiyatlarındaki artış ile birlikte elektrikte, doğalgazda ve akaryakıtta hayatımıza art arda giren yüksek oranlı zamların artık “üretici”ler ile birlikte bireysel enerji tüketicilerini de enerjide “üreten tüketici” olmaya zorladığına vurgu yapan Utku Korkmaz, “Enerjinin tamamında ve özellikle elektrikte “Üreten Tüketici Olma” konusu artık sadece ve sadece üreticinin işi olmaktan çıktı, enerji dönüşümü “tüketici”nin işi olmaya doğru gidiyor. Bugün Türkiye’de bakıldığında enerji fiyatlarında iki şeyin etkisini yaşıyoruz. Bu etmenlerden birincisi; “Emtia fiyatlarının etkisi”, ikincisi ise “Elektrik fiyatlarının giderek yükselmesi”.  Aynı zamanda bir taraftan da elektrikte arz-taleple ilgili bir sorun yaşıyoruz.  Aslında arz taleple ilgili bu sıkıntının sebebi de elektrik ve enerji konusunun artık “üretici işi” olmaktan çıkıp “tüketici işi” olmaya doğru evrilmesi konusunda yaşanan finansman, regülasyon problemleridir.  Yani biz konvensiyonel olarak Türkiye’nin büyümesine yetecek kadar enerji santrallerini kurabiliyorken artık mevcut enerji fiyatlarıyla son kullanıcının bu yapıya evrilmesinde, hem gerekli finansmanın sağlanması hem de gerekli regülasyonun oluşturulması konusunda bir boşluk yaşandı. Şu anda regülasyonlar, son kullanıcının kendi elektriğini üretmesinde, kusursuz olma yolunda ilerliyor.  Ama finansman tarafında hala önemli boşluklar var. Esas tüketici finansmanı, çatısına güneş enerjisi kurmak isteyen birisinin ya da evindeki kombiyi söküp, yerine bir ısı pompası kurmak isteyen birisinin bugün bulabileceği maksimum tüketici finansman süresi 36 ay. Sistem kendisini 60-72 ayda öderken finansmanda böyle bir boşluk var. Hem farkındalık ve regülasyon  hem de finansman tarafında gerekli alt yapıyı oluşturabildiğinizde elektrik tüketicisinin hem bireyselde, hem de orta ve büyük ölçekte olabilecek bu dönüşümün başlamaması için herhangi bir neden görmüyorum.” dedi.

    HEM EKOLOJİK, HEM EKONOMİK: “EKO EV” KONSEPTİ İLE ELEKTRİKTE ÜRETEN TÜKETİCİ SAYISI ARTACAK!

    Hem küresel hem de bir bireysel “Karbonsuzlaşma Yolculuğu” yaşadığımıza dikkat çeken Utku Korkmaz; “Aslında yaşadığımız hem “ekolojik, hem de ekonomik bir “EKO EV” konsepti aslında. Bunun bireysel yolculuk tarafını bir tarafa park edersek, kurumsal tarafta bir holdingle yaptığımız bir iş birliği var.  Dört tane fabrikaları, bir tane genel merkezleri var. Dört fabrikanın üç tanesine “ÇATIGES” yapıyoruz, bir tanesini yaptık bitti. Biten “ÇATIGES”, çok verimli çalışıyor ve fabrikanın  elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Ve şu anda oraya bir tane regülasyonun bize müsaade edeceği şekilde 2.3 MW’lik bir tribün koyacağız. O tribünle birlikte o tekil lokasyondaki enerji üretiminin enerji tüketimini karşılama oranı yüzde 80’lere çıkacak. Ve bunun tamamına bakıldığında kendi ürettiği elektriğin, tükettiği elektriğe oranı yüzde 140’lara gelecek. Bizden bağımsız olarak kendi içlerinde hidrojenlerini üretmeye başladılar. Doğalgaz kullanım oranlarını yüzde 15-20’ye varan oranlarda azalttılar. Aynı zamanda tüm lokasyonlarında elektrikli şarj istasyonlarımız olan “Solarşarj” istasyonlarını kurdular. Fabrika sahibi  elektrikli arabaya döndü. Araç  filolarını elektrikli araca çevirmek için çalışıyoruz. Güzel dönüşüm hikayeleri var hem bireysel hem de kurumsal tarafta.  Ve sadece güneş enerjisi özelinde olmayan, emtia ile bağını kesen güzel hikayeler var. Aslında en başta söylediğim enerjinin üretici işi olmaktan çıkıp “Üreten Tüketici” işi olmaya doğru ilerliyor.  Bizim bugün şirket olarak enerji ihtiyacı doğrultusunda elektrik ve doğalgaz tedarik eden şirketler ile aynı kitleye hitap ediyor olmamız da aslında az önce anlattığım konunun ana vurgusu. Üç dijitli, dört dijitli  kurulu güçleri olan şirketler artık son kullanıcıya hitap ediyorlar, biz de son kullanıcıya hitap ediyoruz. Geniş bir ekosistemde tüm regülasyonların aslında tüm enerji şirketlerinin ve son kullanıcının da kendi enerjisini üretmesine yardımcı olması yolunda ilerlemesini ümit ediyorum.” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.