DOLAR 32,3707
EURO 35,0492
ALTIN 2325,66
BIST 9097,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Varol Yaşaroğlu: “Kral Şakir Türk halkını anlatıyor”

    Varol Yaşaroğlu: “Kral Şakir Türk halkını anlatıyor”
    18.05.2020
    A+
    A-

    Büyükten küçüğe herkesin sevdiği Kral Şakir’in Türk halkını anlattığını ve bu yüzden izleyicilerin bağ kurduğunu söyleyen usta çizer, “ Evrensel ölçüde de kabul görüp beğenilen, özenle seçilmiş renkleri, güçlü stilizasyon ve grafikleri ile son derece özenli ve sevimli karakter tasarımları; Kral Şakir karakterlerinin en büyük beğenilme nedenlerinden birisi. Bu yüzden, yılların deneyimiyle sade çizgilere indirgenmiş karakterleri; çocuklar durmadan, sevgiyle çizerek bizimle paylaşıyorlar “ dedi.

    20 saniye el yıkama videosu ile Pandemi sürecinde çocukların bilinçlendirilmesine katkı sağlayan Kral Şakir filmi hakkında ise şunları söyledi : “ Birinci videoda çocukların 20 saniye boyunca ellerini yıkamalarını teşvik etmek için Kral Şakir karakterleri ile “20 saniye” animasyon müzik klibini yayınladık. Birçok anne babadan “Çocuğumuz bu klibin gücüyle ellerini yıkama alışkanlığını geliştirdi. Çok teşekkür ederiz” mesajları aldık. İkinci videoda da yine Kral Şakir karakterleri ile pandemiden nasıl korunacağımıza dair bilgilerin yer aldığı bir animasyon yaptık. Bu videolar, tüm çalışmalarımızda olduğu gibi güçlü bir mizaha sahipler. Çocuklar gülerek, eğlenerek verilen mesajları çok daha kolay içselleştirebiliyorlar” İlerleyen süreçte çocuklar için yeni çalışmalarının olacağını duyuran Varol Yaşaroğlu, dijital alanda sürprizlere hazırlıklı olmalarını duyurdu.

    Varol Yaşaroğlu: Finalde değil,yolculukta mutluluk var!

    Kariyeri boyunca çocuk-büyük herkesi hayran bırakan işlere imza atan, son dönemde de oldukça popüler olan “Kral Şakir” projesinin yaratıcısı Varol Yaşaroğlu, profesyonel iş yaşamına dair keyifli sohbetiyle konuğumuz oldu.

    Sevdiğimiz bir çok karakterin yaratıcısısınız, aynı zamanda animasyona ve karikatüre de aşıksınız. Nasıl başladı bu yolculuk bize biraz anlatır mısınız?

    Henüz 5-6 yaşlarında dahi evde Pembe Panter çizimleri yapan bir çocuktum. TRT kanalının yeni yeni renkli yayınlara geçtiği zamanlardı ve Pembe Panter izlemeye bayılıyordum. Ben de Pembe Panter’i çizenler gibi çizmek istiyordum. Sürekli çiziyordum; defterler dolusu çiziyordum. Sokağa çıkmadan saatlerce evde defterler dolusu çizgi romanlar yapıyordum. Çizgi filmleri izledikçe kendime söz veriyordum: “Varol, bu çizgi filmler harika! Büyükler değerini bilmiyorlar. Büyüdüğünde bunların değerini ve güzelliğini unutma! Söz ver! Büyüdüğünde de bu güzellikleri kaçırmayacağına söz ver!”

    İlk karikatürüm “Milliyet Kardeş” dergisinde yayınlandı. Hatta o dönemde karikatürlerimi çok beğenen Milliyet Kardeş dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Soner Atadan Olgun, dergide bana bir çizgi bant köşesi vermişti. Ve bir çocuk karakter yaratıp maceralarını çizmeye başlamıştım.

    2000 senesinin başında, “Grafi2000 Comedy” programı ile TV dünyasına giriş yaptım. Türkiye’nin en çok izlenen mizah ve eğlence internet sitesi grafi2000.com içindeki komik ve teknolojik unsurları televizyon ekranlarına taşıyarak, Grafi2000 Comedy adıyla 2000 senesinde boy göstermeye başladı. Grafi2000 Comedy bilgisayar teknolojileri ile mizah dünyasını birleştirerek çok farklı bir televizyon programı formatına imza attı. Böylece Türkiye’de ilk kez bir internet eğlence sitesi, televizyon programına dönüşmüş oldu. İçeriği grafi2000.com ekibi tarafından oluşturulan ve benim sunduğum programa konuk olan sanatçılar, bilgisayar yardımıyla bir anda animasyona ya da bilgisayar oyunu kahramanına dönüştü. Konuk sanatçı yine bilgisayar yardımı ile kendini bir çizgi masal dünyasının içinde buldu. Grafi2000 Comedy’de yer alan skeçlerde gerçek oyuncuların yanı sıra çizgi kahramanlar da başrolde oynadı. Her bölümde katılan konuğun başrolde olduğu bir bilgisayar oyunu hazırlandı ve grafi2000.com sitesinde bu oyunu oynayıp dereceye girenler birbirinden güzel hediyelerle ödüllendirildi. Grafi2000.com’un sağladığı sinerji ve interaktiviteyi ön planda tutan Grafi2000 Comedy programı yüksek izlenme oranı ile izleyicileri tarafından büyük beğeniyle izlendi. Yayınlandığı günden itibaren Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Beyazıt Öztürk, Okan Bayülgen, Ata Demirer, Gani Müjde, Okan Yalabık, Athena… aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm ünlü isimler konuk oldu. 2004 yılında “Özel Radyo ve Televizyoncular Derneği” tarafından düzenlenen “Medyanın En İyileri” oylamasında Grafi2000 Comedy programı “En İyi Eğlence Programı” seçildi.

    Kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda çizim yapıyorsunuz? Çizim yeteneğinizi dijital teknikle birleştirmekte zorlanıyor musunuz?

    Kağıt-kalem, bilgisayar ya da tablet, mouse ya da dijital kalem… Bunların hepsi sadece birer araç. Önemli olan sizin yaratıcılığınızı bu araçlarla nasıl ifade edebileceğinizdir. Ben yaratıcılığımı, kağıt-kalem ve suluboya ile olduğu gibi dijital kalem, 16.7 milyon renk seçeneği ve yüzlerce dijital sayfa, ile çalışabilme imkanı ile de hiç zorlanmadan ifade edebiliyorum. Türkiye’de animasyon sektörünün gelişmesini kendime bir misyon edindim. Bu sektör de tamamen dijital teknolojiler ile ilerlediği için, bilgisayar ve tablet ortamında çalışmayı uygun buluyorum. Ve araçlar değişse de benim çizme mutluluğum hep aynı kaldığından dolayı, beni fazlasıyla tatmin ediyor.

    Bana bilgisayarımı satan bilgisayarcım beni ilk kez bilgisayar tableti ve Photoshop programı ile tanıştırdığında o gece uyuyamadım. O gece çağ atladığımı ve önümde güzel bir geleceğin şekillendiğini yürekten hissettim. Ekonomist dergisine BBS yöntemi ile (İki bilgisayar modem aracılığı ile birbirine bağlanıyor) evimden ilk karikatürümü yollayarak, evinde “home office” çalışan ilklerden biri oldum. Pandemi gündeminde tekrar tüm ekip arkadaşlarımla evden çalışmaya başladık. Bu konuya hazırlıklı ve deneyimli olduğumuz için de hiç zorluk yaşamadık.

    Peki en çok merak edilen “Kral Şakir” hikayesine gelecek olursak, Kral Şakir’in yolculuğu nasıl başladı? Hem yetişkinler, hem de çocuklar bayılıyorlar…

    Kral Şakir’in aslında hedef kitlesi: 6-11 yaş çocuklar. Ama Kral Şakir’i 6 yaşından küçük çocukların da, anne babaların çok sevdiğini biliyoruz. Kral Şakir’in en önemli özelliği; büyüklerin de kalbini kazanmış durumda olması. O, tüm ailenin hep birlikte çok gülerek ve severek izlediği bir dizi. Bu güzel durumu bir çizgi film ile yakalamak bizim için çok mutluluk verici. Çünkü çoğu çizgi filmi anne ya da baba çocuğuyla birlikte izlemez. Gece yatmadan önce, Kral Şakir izlemeden uyumayan yetişkinleri çok duyuyoruz. Ayrıca Kral Şakir, kız-erkek izleyici oranı olarak da, hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının eşit oranda izlediği bir dizi. İster yetişkinler için olsun, ister çocuklar için olsun; tüm yaptığımız çizgi filmlerde, çok eğleniyoruz ve izleyicilerimizin de bizimle çok eğlendiğini biliyoruz. Bunu tüm kalbimizle hissediyoruz ve bu bizim yaşama sevincimiz.

    Uluslarası çizgi film kanalı Cartoon Network, Türkiye’de ilk yerli-Türk çizgi filmi yayınlama kararı alarak bir konkur açtı ve biz de bu konkura katılarak, Kral Şakir’i sunduk. Kral Şakir dizisi, Cartoon Network’ün ilk Türk çizgi dizisi olarak Mayıs 2016 tarihinde yayın hayatına başladı. Yayınlandığı günden itibaren geçen zamanda, Cartoon Network Türkiye kanalının en çok izlenen dizilerinden birisi oldu. Daha sonra Kral Şakir, Ortadoğu, Kuzey Afrika bölgeleri, Yunanistan, Kıbrıs gibi ülkelerin de içinde bulunduğu  18 ülkede, değişik dillerde yayına başladı. Yani Kral Şakir dünyaya açılmaya başladı bile. Biz Türkiye’de doğduk ve büyüdük. Hayvan dünyasının bizim insanımızın özelliklerini göstermesi fikri çok hoşumuza gitti. Mesela dürümü çok seven bir Fil Necati gibi… Berk Tokay ve Can Dizdaroğlu ile birlikte Kral Şakir dünyasını daha da renklendirmek için çocuk ruhumuzu sürekli besliyoruz ve çok eğleniyoruz. Karakterleri tasarlarken en çok önem verdiğim konu, karakterlerin oldukça yalın ve basit çizgilerden oluşmasıydı. Çizgi stilinin dünya standartlarında olması için çok özen gösterdim. Kral Şakir karakter tasarımlarının, dünyada fenomenleşmiş diğer çizgi karakterler kadar başarılı olduğunu düşünüyorum. O yüzden Kral Şakir ile ülkemizi gönül rahatlığıyla, dünyada da temsil edebileceğimizi biliyordum. Dizilerinin yanı sıra, Kral Şakir’in “Oyun zamanı” ve “Korsanlar Diyarı” sinema filmleri ile de dünyaya açılacağına inanıyoruz; çünkü konusu evrensel. Ayrıca dünya çocuklarının da sevip anlayabileceği bir konusu, anlatımı ve espri anlayışı var. Kral Şakir “Korsanlar Diyarı” sinema filmimiz ilk 3 günde 500.000, toplamında 2 milyon 100 bin kişi üzerindeki izleyicisi ile 2019’da yerli/yabancı tüm zamanların en çok izlenen animasyon sinema filmi olmuştur.

    Kral Şakir’in kitapları, filmleri, karakterleri ayrı ayrı seviliyor ve takip ediliyor. Bu başarının sırrı nedir sizce?

    Kral Şakir’in başarısının sırlarını sıralayacak olursam:

    Evrensel ölçüde de kabul görüp beğenilen, özenle seçilmiş renkleri, güçlü stilizasyon ve grafikleri ile son derece özenli ve sevimli karakter tasarımları; Kral Şakir karakterlerinin en büyük beğenilme nedenlerinden birisi. Bu yüzden, yılların deneyimiyle sade çizgilere indirgenmiş karakterleri; çocuklar durmadan, sevgiyle çizerek bizimle paylaşıyorlar. Ayrıca Türk insanını anlattığı için halkımız karakterlerle güçlü bir bağ kurup, hemen özdeşleştiler. Senaryolarımızda güçlü bir mizah var. Bu mizah sadece çocuğa “değin” esprilerden oluşmuyor. Aksine, biz yetişkinlerden çok daha zeki bir kuşağa hitap eden esprilerden oluşuyor. Bu, çocuğun ebeveyni ile birlikte eğlenip gülebilmesini mümkün kılıyor. Ve hayvanları tüm insanlarla birlikte biz de çok seviyoruz. Bu hayvan sevgisi de Kral Şakir’in çok beğenilme nedenleri arasında.

    Kral Şakir’in bu denli sevilmesinden ötürü; kitaptan çantaya, t-shirtten oyuncağa 360 derece bir çok sektörü canlandırarak, şu anda Türkiye’nin en çok satan ve beğenilen çocuk lisans markası olmuştur. Kitapları 3 milyon üzerinde satan Kral Şakir, yurtdışına lisanslı ürün satışı ile de ülkemize “yeni ekonomi”nin döviz gelirlerini getirmek için kolları sıvamıştır.

    Siz gerek kurumsal, gerekse bireysel olarak sosyal sorumluluk projelerine gönülden destek veren birisiniz. Kral Şakir ile ilgili koronavirüs pandemisini çocukların dilinden anlatacak bir proje var mı kafanızda?

    Kansersiz Yaşam Derneği ile sinema filmlerimizi ilk kez kanser tedavisi gören çocuklara özel bir salonda izletmek, “Yol arkadaşım olur musun?” Projesi ile köy okulunda hiç sinema filmi izlememiş çocuklara sinema filmi izletmek gibi birçok sosyal sorumluluk projesinin içinde yer aldık ve yer almaya devam ediyoruz. Pandemi olayında çocuklara yol gösterebilmek amacıyla Kral Şakir karakterlerinin içinde olduğu iki adet video yayınlayıp bunları sosyal medyada yaydık. Birinci videoda çocukların 20 saniye boyunca ellerini yıkamalarını teşvik etmek için Kral Şakir karakterleri ile “20 saniye” animasyon müzik klibini yayınladık. Birçok anne babadan “Çocuğumuz bu klibin gücüyle ellerini yıkama alışkanlığını geliştirdi. Çok teşekkür ederiz” mesajları aldık. İkinci videoda da yine Kral Şakir karakterleri ile pandemiden nasıl korunacağımıza dair bilgilerin yer aldığı bir animasyon yaptık. Bu videolar, tüm çalışmalarımızda olduğu gibi güçlü bir mizaha sahipler. Çocuklar gülerek, eğlenerek verilen mesajları çok daha kolay içselleştirebiliyorlar.

    Çocukların eğitimindeki kullanımı ile dijital bir anda hayatımızın başbaşka bir yerine yerleşti. Sizin de yine Kral Şakir’in bir kitabı için barkot okuma sistemini içeren bir dijital çalışma yapmıştınız. Dijitalin kullanılma biçimi hakkında neler söylemek istersiniz?

    Kral Şakir’in “Dürümler Karışık” kitabında AR teknoljisini kullandık. Çocuklar bu teknoloji ile cep telefonları ya da tabletleri aracılığı ile, kitabın sayfaları üzerinde canlanan Kral Şakir karakterlerinin öğretici ve komik animasyonlarını izlediler. Yakın zamanda Kral Şakir’in “Kodlama Korsanları” adında, çocuklara kodlama öğreten bir kutu oyunu çıktı. Çocukların evlerinde kalmalarını sağlayacak en iyi arkadaşın kitap olduğunu bildiğimiz için pandemi ortamında son kitabımız Kral Şakir “Macera Adası”nı rekor bir baskı ile 400.000 adet bastık. Bu kitapta da dijital sürprizlerimiz var. Kitabın ilk macerasının devamı için kitaptaki QR kodu telefon ya da tabletlerine okutan çocuklar, “Macera Adası” adlı dijital bir oyuna ulaşıyorlar. Böylece büyük bir yatırımla gerçekleşmiş, olağanüstü güzel bir oyun çocuklarla buluşmuş oluyor. Ayrıca çocuklara yine bu kitapta başka bir dijital uygulamamızın da duyurusunu yaptık. Kitaptaki QR koddan uygulamayı indiren çocuklar, edindikleri “Çarpım Tablosu Kartları”, “Korsanlar Diyarı Hafıza Kartları” ve “İngilizce hayvanlar eşleştirme kartları” ile eğlenerek öğreniyorlar. Bu tarz farkındalık yaratacak dijital uygulamalarımızı hep sürdüreceğiz. Günümüzde en etkili eğitimin ve öğretimin eğlence ve mizah yoluyla yapılabileceğine inandığımız için, çocuklar yeni yeni dijital sürprizlerimize hazır olsunlar.

    Siz evdeki vaktinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?  Yeni karakterler, yeni fikirleriniz var mı?

    Pandemi ortamında, benim sokağa çıkmamamın dışında eskisi gibi yaşamım devam ediyor. Bütün ekip arkadaşlarımla, birbirine online olarak bağlı bilgisayarlarımızla eskiden olduğu gibi yeni Kral Şakir bölümleri yapmaya devam ediyoruz. Hatta Kral

    Şakir’in 3. sinema filmininin senaryosunu ve seslendirmesini de bitirip, animatik ve animasyon çalışmalarına başladık. Bunun dışında, bol bol kitap, çizgi roman okuyorum, diziler ve filmler izliyorum ve tabi ki spor yapıyorum. Pandemi ortamında dengeli beslenmek ve spor yapmak çok önemli. Aslında yeni birçok projemiz var. Aramızda bunların olgunlaşması için konuşuyoruz ve analiz yapıyoruz. Ama şu andaki en büyük odağımız; yeni Kral Şakir dizisi bölümleri, yeni Kral Şakir sinema filmi ve Kral Şakir dijital uygulamaları.

    Genç yeteneklere neler söylemek istersiniz? Çizim yeteneği olan; karikatüre, animasyona gönül vermiş arkadaşlarımız nasıl bir yol izlemeliler?

    Bol bol kitap, dergi, çizgi roman, film ve internetten öğretici animasyon videolarını öneriyorum. Bilgisayarda çizim yapmak için Photoshop programını, tablet ve telefonda çizim yapmak için SketchBook ve Procreate gibi uygulamaları öğrenebilirler. Profesyonel olarak animasyon öğrenmek isterlerse de “Moho” programı üzerinde çalışabilirler. Biz Kral Şakir’i o programla yapıyoruz. Ya da daha başlangıç seviyesi animasyonlar için “Stop Motion” ve “Animation HD” gibi tablet/telefon uygulamalarını öğrenebilirler.

    Ayrıca sadece teknik öğrenmek yetmez. Başarılı tekniklerini, güzel ve doğru içeriklerle sunabilmek için entellektüel bakış açılarını geliştirmeleri gerekiyor. Bunun için bol bol kitap ve çizgi romanlar okuyup; filmler, tiyatrolar ve gösteriler izlemelerini tavsiye ederim.

     Sizi takip eden çocuklara buradan neler söylemek istersiniz?

    “İşinizi oyuna çevirin, böylece sonsuz tatile çıkarsınız” sözü benim hayat felsefem. Bu oyunu seven tarafım tabii ki içimdeki çocuk. Yetişkin olduğumuzda bile “içimizdeki yaşayan şey” yine “içimizdeki çocuk”. Hayata coşkulu, meraklı, tutkulu bakan ve yaşama sevincimizi oluşturan yanımız da o. Eğer onu, yani içinizdeki çocuğu öldürürseniz, içinizdeki yaşayan şeyi de öldürmüş oluyorsunuz. Ve böylece hayatı anlamlı kılan yanınızı yok etmişsiniz demektir. Bu yüzden çocuklara tavsiyem hayallerindeki sevdikleri işleri yapsınlar ve o işlere odaklansınlar. Ama diyelim ki hayallerindeki işte çalışma imkanı bulamasalar bile o anki işlerinin sevecekleri kısımlarını bulup, onları aşkla yapsınlar. İlle de hayallerinizin gerçek olması gerekmiyor; siz hayalinizin peşinde tutkuyla, merakla, coşkuyla hareket ederseniz, hayat yolculuğunuzda gerçek mutluluğu ve başarıyı zaten yakalamışsınızdır demektir. Finalde değil yolculukta mutluluk var. Ve diyorum ki hemen bugün bir Kral Şakir bölümü izleyin ve yaşama sevincinizi tetikleyin. İster çocuk, ister yetişkin olalım; hepimiz sevgi ve mutluluk peşindeyiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.