DOLAR 32,4358
EURO 34,7798
ALTIN 2449,032
BIST 9933,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vedat Arslan: “Ekonomik önlemler konut satışındaki ivmeyi yavaşlatmaya başladı”

    Vedat Arslan: “Ekonomik önlemler konut satışındaki ivmeyi yavaşlatmaya başladı”
    16.06.2022
    A+
    A-

    TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Mayıs ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, “Uygulanan ekonomik önlemler konut satışlarında geçtiğimiz aya göre ufak bir düşüşe neden oldu. Ancak geçen yıla göre yaşanan artış, konutun hala en değerli yatırım aracı olarak görüldüğünü kanıtlıyor” dedi.

    Büyük ölçekli konut projelerine satış, pazarlama ve konsept danışmanlığı hizmeti veren Aremas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, Mayıs ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Arslan, konut satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış olsa da geçtiğimiz Nisan ayına göre küçük bir düşüş yaşandığını, bu düşüşte ise ekonomik önlemlerin etkili olduğu açıkladı.

    Konut satışlarında artan ivmenin Mayıs ayında hafif bir düşüşle kesildiğini belirten Arslan, “Bu düşüş bize gerek FED’in faiz artırımı ve parasal sıkılaştırma politikası gerek ülkemizde alınan ekonomik önlemler nedeniyle sıcak paranın yavaş yavaş çekilmeye başladığını, bankaların ise kredi verme iştahının düştüğünü gösteriyor. Bunun sonuçlarını Haziran ayında açıklanacak verilerle daha net göreceğiz. Buna rağmen bir önceki yıla göre yaşanan artış, konutun hala en değerli yatırım aracı olarak görüldüğünü kanıtlıyor” dedi.

    Yabancıya satışta homojen dağılıma dikkat edilmeli.”

    Yabancıya konut satış rakamlarını da değerlendiren Arslan, “Vatandaşlık için 250 bin dolar olan başvuru şartının 400 bin dolara yükseltilmesinin etkilerini sanırım Haziran ayı itibarıyla göreceğiz.  Bu etkinin yabancıya satışın en yüksek seviyeye çıktığı Temmuz ve Ağustos aylarında da süreceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Bazı mahallelerde İçişleri Bakanlığı tarafından yabancılar için yoğunlaşma dolayısıyla ikamete sınır getirilmesi konusuna da değinen Arslan, Türkiye’nin 81 ilinde yabancıya satış olmadığını, her dört satıştan neredeyse 3’ünün İstanbul ve Antalya’da gerçekleştiğini, üstelik bu şehirlerde de belli ilce ve mahallelerde yoğunlaşma olduğunu ve bu sebeple ilgili uygulamanın daha homojen dağılıma imkân sağlamasını umduklarını söyledi.

    “Rus vatandaşların birinciliği pekişiyor”

    Rus vatandaşlara yapılan satışın bir önceki aya göre artarak bin 275’e yükseldiğini ifade eden Arslan, “Rusya’nın etkisini artarak göreceğimizi bekliyorduk, Rus vatandaşların konut satışında birinciliği pekişiyor” dedi.

    Aremas hakkında:

    2010 yılında konut projelerine satış pazarlama desteği vermek amacıyla yola çıkan AREMAS bugün bünyesinde 6 ana departmanla faaliyet gösteriyor. Türkiye dışında Almanya, Azerbaycan ve Gürcistan’da da ofisleri bulunan AREMAS; yurt içi ve yurtdışındaki büyük ölçekli gayrimenkul projelerine satış-pazarlama, proje ve konsept geliştirme, ticari gayrimenkul satışı gibi alanlarda hizmet veriyor. Ayrıca yabancıya konut satışı alanında hizmet veren Maya International da İstanbul merkezli olarak yürüttüğü operasyonlardan biridir.  

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.