DOLAR 32,5607
EURO 34,7063
ALTIN 2412,447
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vedat Arslan: “Türkiye konut satışında rekora koşuyor”

    Vedat Arslan: “Türkiye konut satışında rekora koşuyor”
    17.05.2022
    A+
    A-

    TÜİK’in açıkladığı konut satış rakamlarına göre Nisan ayında Türkiye genelinde 133 bin 58 konut satıldı. Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan Nisan ayı konut satış istatistiklerini ve yabancıya konut satış konularını değerlendirdi. Arslan, “Satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.8’lik bir artış var. İstanbul’un da konut satışlarında yüzde 20’lik etkisi dengesizlik yaratıyor olsa da bu durum beklentiler doğrultusunda.” dedi.
    Büyük ölçekli konut projelerine satış, pazarlama ve konsept danışmanlığı hizmeti veren Aremas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, Nisan ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Açıklanan rakamların beklentiler doğrultusunda olduğunu dile getiren Arslan Nisan ayının da Mart gibi hareketli geçtiğini ifade ederek, “Satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39’a yakın bir artış oldu.” dedi.
    İpotekli satışlar geçen yıla göre yüzde 82.9 arttı
    İpotekli satışlarda yaşanan yıllık yüzde 82.9’luk artışın sektör açısından şaşırtıcı olduğunu kaydeden Arslan, “Bu yönelimin temelinde gayrimenkul geliştiricilerinin vadeliden çok peşin satış yöntemini tercih etmesi yatıyor. Nisan ayında gerçekleşen satışların yüzde 24,1’inin ipotekli olarak gerçekleşti. Markalı konut projelerinde geliştiriciler artan maliyetler karşısında mümkün olduğunca kendi bünyesinde vadeli satmamaya çalışıyor. Vadeli satışlarda da maksimum 18-24 aylık vadeler göze çarpıyor. Bunun da ana sebebini maliyetlerdeki ve dolayısıyla satış fiyatlarındaki ani değişiklikler oluşturuyor. Maliyet kontrolü açısından önünü göremeyen geliştiriciler de doğal olarak mümkün olduğunca peşin satışa yönelmiş durumda.” şeklinde konuştu.
    Yabancıya satış ile göçmen krizi karıştırılmamalı
    Yabancıya konut satış rakamlarını da değerlendiren ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58’lik bir artış olduğunu ifade eden Arslan, “Yabancıya satış anlamında Mayıs ayında da bir yükseliş bekliyoruz. Ancak sonra 250 bin dolar olan başvuru şartının 400 bin dolara yükseltilmesi sebebiyle satışlar düşecektir.” ifadelerinde bulundu. Yabancıya konut satışlarında 1152 adetlik konut satışı ile birinci sıraya yükselen Rusya’yı da değerlendiren Arslan, “Rusya’yı uzun bir süredir ilk üçte görüyoruz. Savaşın etkisini mart ayı verilerinde göremedik ancak bu aya yansımış durumda. 905 adetlik konut satışı ile ikinci sırada yer alan İran’la da aralarındaki makas oldukça açık. Rusya etkisinin Mayıs ayında da devam etmesini bekliyoruz.” diye aktardı.
    Yurt içi satışlarındaki yabancı payının yüzde 4 ile sınırlı olduğuna değinen Arslan, “Konut fiyatlarındaki artışta da yabancı etkisi sınırlı. Yabancıya konut satışı ülkeye döviz girdisi sağlayan önemli bir unsurdur. Bu konu göçmen sorunu ile karıştırılmamalıdır.” şeklinde konuştu.
    Türkiye’de genel sahiplik oranı düşüyor
    TÜİK verilerinin dışında genel olarak gayrimenkul piyasası ile ilgili artan fiyatlar ve yaşam koşulları sebebiyle konut sahiplik oranlarında düşüş gözlemlediklerini ifade eden Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gayrimenkul mevcut konjonktürde en güvenli yatırım araçlarından biri. Ekonomik durumu iyi olan kişilerde birden fazla ev sahibi olma oranında artış gözlemliyoruz ancak genel sahiplik oranı düşüyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.