DOLAR 32,2475
EURO 34,6781
ALTIN 2395,729
BIST 10247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yabancıya aynı konutla “Tek” Vatandaşlık sınırlaması

    Yabancıya aynı konutla “Tek” Vatandaşlık sınırlaması
    03.06.2021
    A+
    A-

    Yabancıların 2018 yılından bu yana gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık edinebilme yolu yeni bir genelgeyle sınırlandırıldı. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yeni genelgeyle birlikte aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği, tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlamasının getirildiğini açıkladı. Yabancıya yılda yaklaşık 40 bin satışın yüzde 38’i vatandaşlık için gerçekleşiyor.

    2018’de yapılan değişiklikle yabancıların Türkiye’de 250 bin dolar ve üzerinde gayrimenkul alması ve bunu 3 yıl satmama taahhüdü ile vatandaşlık edinebilmesinin yolunun açıldığını ve yılda yaklaşık 40 bin adet olan yabancıya satışların %38’nin vatandaşlık için gerçekleştiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Son dönemde bu konuda oluşan bazı suistimaller nedeniyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşlık için gayrimenkul edinimi konusunda 22 Mart 2021 tarihinde 2019/5 sayılı genelgesinde düzenlemeler yaptı” dedi.

    Yeni genelgeyi değerlendiren Yazıcı, “Genelgeye göre, aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlaması getirildi. Örneğin; bir yabancı 250 bin dolar karşılığı Türkiye’den aldığı taşınmazı 3 yıl satmama taahhüdü verip, 3 yıl sonunda vatandaşlık kazandı. Bu gayrimenkul 3 yıl sonunda tekrar bir yabancıya satıldığında aynı mülk üzerinden vatandaşlık başvurusu yapılması mümkün olmayacak. Bir yabancının sahip olduğu bir mülk bir Türk şirketine devir edildiyse vatandaşlık için bu mülkü alacak kişi ilk devredenin eşi, çocuğu veya aynı uyruklu bir yabancı olamayacak. Bu sayede mülkleri aile bireyleri arasında veya şirkete devredip oradan şahsa satarak yapılan ve 3 yıl satmama süresi geçince vatandaşlık kazanması için döndürülmesinin önüne geçilecek. Bir diğer değişiklik ise geri alım taahhütleri ile yapılan satışlar. Yabancılar uzun zamandır kendi aralarında veya inşaat firmaları aracılığı ile devirler yapmaktalar. Taşınmazı satan firmanın mülklü taahhüt süresi bittiğinde yani 3 yıl sonunda geri alması durumunda vatandaşlık ile ilgili uygunluğun tekrar değerlendirilebileceği aynı genelde yer almaktadır. Özellikle bu şekilde yapılan alımların şaibeli olarak görülebileceği açık bir şekilde genelgede ifade edilmiştir. Yapılan düzenlemeler ihtiyaca yönelik olup kötüye kullanımı önlemede büyük yardımcı olacaktır” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.