DOLAR 32,5309
EURO 34,8877
ALTIN 2431,412
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yabancıya konut satışında yıl sonu hedef 60-65 bin

    Yabancıya konut satışında yıl sonu hedef 60-65 bin
    15.09.2022
    A+
    A-

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Ocak – Ağustos döneminde 943 bin 791 konutun satışı gerçekleşirken, bu rakam içinde yabancı yatırımcının payı 44 bin 595 adet olarak gerçekleşti. Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan yabancılarda başı 8115 konut ile Rusların çektiğini belirterek, “Ruslara aylık satışta ortalama binli rakamlarda bir denge oluştu. Yılın devamında da trendin aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz” dedi.

     

    Rusları sırası ile Irak, İran, Kazakistan, Almanya ve Ukrayna ülke vatandaşlarının takip ettiğini belirten Hakan Bucak, “Gayrimenkul tarafında en çok yatırım çeken 10 ülke arasında bulunuyoruz. Bugün 80 ülke vatandaşı yaşamak ya da yatırım yapmak için Türkiye’yi tercih ediyor. Bu ivmelenmenin daha nitelikli yatırımcı kitlesiyle artarak devam etmesini bekliyoruz. Yabancı yatırımcı tarafında yıl sonu beklentimiz 60-65 bin konut. Yabancıya satışta geçen seneye göre bir buçuk katlık cirosal büyüme ile yılı bitirmeyi bekliyoruz” dedi.

     

    Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Ağustos dönemi konut satış rakamlarını değerlendirdi. 2022’inin ilk sekiz ayında 943 bin 791 konutun satıldığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artışın yüzde 17,7olduğunu kaydeden Hakan Bucak, “Konuttaki yüksek fiyat artışlarına rağmen, birikimi olanlar enflasyona karşı kendilerini ve yatırımlarını korumak için hala gayrimenkulü önemli bir finansal araç olarak görüyor” dedi.

    Yabancı yatırımcının Türkiye konut sektörüne ilgisini de değinen Hakan Bucak, “Sekiz aylık toplam konut satış rakamı içinde yabancı yatırımcı 44 bin 595 konut ile yer alıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,6 artış yaşandı. Ülke bazında baktığımızda ise 8115 rakamı ile en çok konutu Rusların aldığını görüyoruz. Ruslara konut satışında aylık ortalama binli rakamlarda dengelenmiş gözüküyor. İlginin dengeli bir şekilde devam etmesini bekliyoruz. En çok konut alan diğer ülkelere baktığımızda Rusları sırasıyla Irak, İran, Kazakistan, Almanya ve Ukrayna ülke vatandaşları takip ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

    Türkiye’nin 80 ülke vatandaşına konut sattığını da sözlerine ekleyen Hakan Bucak, şöyle devam etti: “Türkiye son yıllarda yürüttüğü tanıtım çalışmalarıyla gayrimenkul tarafında en çok yatırım çeken 10 ülkeden biri haline geldi. Rakibimiz ülkeler Portekiz, İspanya, Yunanistan, İngiltere, ABD, Kanada, İtalya, Fransa ve Karabağ. Yabancılar yatırım yapmak ya da yaşamak için Türkiye’den gayrimenkul alıyor. Ülkemize gösterilen ilginin atarak devam etmesini bekliyoruz.”

     

    Yabancıya Konut Satışında Cirosal Büyüklük 2022’de Bir Buçuk Kat Artabilir 

    Yabancı yatırımcıya konut satışında yıl sonu beklentisini 60-65 bin adet olarak açıklayan Hakan Bucak, oluşacak cirosal büyüklüğü ise geçen yılın bir buçuk katı olarak ifade etti. Hakan Bucak, “Yıl sonu hedef 70 bin olarak öngörülüyordu, ancak sektör şu anda 44 bin rakamında ve aylık satış ortalaması 4-5 bin. Yıl sonunda gerçekleşmesi beklenen konut satış rakamı 60-65 bin konut civarında. Söz konusu rakamın gerçekleşmesi halinde yabancı yatırımcı tarafında konut satışından ötürü oluşacak cirosal büyüklük geçen yılın bir buçuk katı olacak. 2021 yılında yakalanan cirosal büyüklük 7 ile 10 milyar dolar arasındaydı. Şimdi bunun bir buçuk katı bir rakam söz konusu ve bu sadece doğrudan katkı. Buna dolaylı katkıyı da dahil edecek olursak rakam biraz daha büyüyecek” diye konuştu.

    Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatları, iyi ve kaliteli yaşam imkanlarıyla aslında kolaylıkla herkesin “B planı” haline geldiğini söyleyen Hakan Bucak, şunları kaydetti: “Bunu son olarak Rusya – Ukrayna savaşında gördük. Önemli olan ‘herkes için B planı’ olabileceğimiz bilgisini nasıl kullanacağımız? Bizce bundan sonrası için yapılması gereken şey ilgiyi doğru yönetmek ve bunu yaparken de daha nitelikli yatırımcının portföydeki oranını büyütmek” dedi.

     

    Rusların Bodrum Sevgisi Büyüyor

    Hakan Bucak, yabancı yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği bölgeler hakkında da bilgi verdi. İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin, Bursa, Sakarya, Muğla, Trabzon, Adana, Fethiye ve Alanya’nın yabancılar tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Hakan Bucak, özellikle Rusya – Ukrayna savaşından sonra Bodrum’a Rus ilgisinin geçtiğimiz yıllara göre yüzde yüz arttığını da kaydetti. Yabancı gayrimenkul yatırımcısının dünyadaki gözde şehirlerini Londra, Paris, Şanghay olarak sıralayan Hakan Bucak, şunları ifade etti: “Türkiye gayrimenkul tarafında en çok yatırımcı çeken ülkelerden biri. Buradaki politika ve tanıtım çalışmaları doğru yönetilirse İstanbul da, Londra, Paris, Şanghay gibi olabilir. Muazzam güzelliği ile İstanbul, güçlü bir finans merkezi olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Dünyada herkesin hayalini süsleyen bir şehir haline getirebiliriz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.