DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yağmurdan enerji üreten güneş panelleri

    Yağmurdan enerji üreten güneş panelleri

    Son on yılın en çok gelişen yenilenebilir gücü olan güneş enerjisi kurulum maliyetlerini yaklaşık %90 azaltarak, dünya çapında hızla yayıldı. Ancak, güneşsiz günler; enerji üretimin önünde engel teşkil edebiliyor. Güneş panellerinden tam kapasite verim sağlamak isteyen araştırmacılar, bu soruna; yağmur damlalarından da enerji üreten paneller tasarlayarak çözüm buldular.

    Çin’deki Soochow Üniversitesi’nde tasarlanan paneller, fotovoltaik hücrenin üzerine yerleştirilen iki şeffaf polimer tabakasından oluşuyor. Böylece, yağmur damlaları tabakalar üzerine düştükten sonra yuvarlanarak sürtünme ile statik elektrik yükü üretiyor. Güneşten elde edilen enerjiye zarar vermeden yağmur damlalarının oluşturduğu kinetik enerjiyi de toplayacak olan paneller, günün her saatinde güç üretimi sağlayacak.

    Daha önce tasarlanan triboelektrik nanogenerators (Tengs) olarak bilinen benzer cihazlardan polimer tabakalarının işleyişin yönü ile ayrılan yeni tasarım paneller, daha basit ve daha verimli enerji üretimi sağlıyor. Özellikle hafifliği ile oldukça başarı göstereceği düşünülen paneller, gelecekte elektronik kıyafetler ve mobil cihazlara da entegre edilebilecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.