DOLAR 32,5873
EURO 34,7821
ALTIN 2505,522
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yangına karşı mücadelede elimiz boş değil

    Yangına karşı mücadelede elimiz boş değil
    24.09.2020
    A+
    A-

    “Aslında yönetmeliklerde ve bu doğrultuda hazırlanan şartnamelerde tüm detaylar çok net. Ancak uygulamada denetlemelerin çok daha sıkı yapılması ve yaptırım uygulanması gerekiyor”.

     

    GF Hakan Plastik 25 Eylül-01 Ekim Haftası’nda olan Yangından Korunma Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Yangının sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu, 2020 yılında yaşanan orman yangınlarından, konut ve sanayi kuruluşlarına kadar pek çok vakanın üzücü sonuçlar doğurduğunu ifade eden yetkililer, kurallara uyulmasının ve dikkatin buradaki önemine değindiler.

     

    Yapı malzemeleri sektöründe üretim yapan bir marka olarak gelişen şartlar ve alınan kararlara uygun ürünler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten GF Hakan Plastik yetkilileri, yönetmeliklerde ve şartnamelerde belirtilen kurallara uygun malzeme seçiminin yangının kontrol altında tutulabilmesi açısından şart olduğunu vurguladılar:

     

    “Yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığında oksijenle meydana getirdiği ekzotermik kimyasal zincirleme reaksiyona yanma denir. Yangın ise katı, sıvı ve gaz halindeki yanıcı maddelerin kontrol dışı yanma olayıdır. Tesisatlar, hem yanıcı madde kaynağı hem de yangının katlar ve diğer haneler arasında alevin iletimini sağlayabilir. Eğer tesisatınız zor yanıcı ve alevlenici malzemelerden olmaz ise kontrol dışı yanma mekanizmasını engellemek imkansız hale gelir. Aslında amaç, yanma sırasında flashover evresine ulaşana kadarki zamanı uzatmak ve bu evreye kadar itfaiyenin gelmesini sağlamaktır. Yönetmeliklerde ve şartnamelerde kurallar net:

    -Yüksek binalarda (bina yüksekliği 21,5 m’den fazla) ıslak hacimlerden geçen branşman boruları hariç olmak üzere, 70mm’den daha büyük çaplı tesisat borularının en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir.

    -Normal alevlenici malzemeden pis su tesisat borusu kullanılması halinde, pis su borusu kat geçislerinde yangın kompartıman duvarının yangına dayanım süresi kadar yangına  dayanım sağlayacak yangın kesicileri kullanılır.

     

    Avrupa ülkelerinde geçerli, yapı malzemeleri için yangına tepki sınıflandırma standardı olan TS EN 13501-1 yangına tepki sınıflandırması yapmaktadır.

    Plastik boruların tüm dünyada kullanımı hızla artıyor. Yılda yüzde 6-7 oranında bir artıştan söz ediyoruz. Daha düşük karbon emisyonu, dayanıklılık, uygulamada kolaylık ve uzun ömürlü olma gibi nedenlerden dolayı. Ancak şartlara uygun malzeme üretilmesi yoğun ve maliyetli bir çalışma gerektiriyor. Örneğin bu şartlara uygun geliştirdiğimiz Silenta FR ve Silenta Extreme, EN 13501 standardına göre, B-s1; d0 değerini alan ürünler.

    Yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılıyorsa, şartnamelerde kurallar belirtiliyorsa ve üreticiler olarak bizler bunlara uygun ürünler geliştiriyorsak denetimlerin de daha kontrollü olması gerekliliği üzerinde durulmalıdır. Yaptırımlar sözkonusu olmalıdır“.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.