DOLAR 32,5254
EURO 34,9015
ALTIN 2439,594
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yapı Merkezi, Slovenya’nın en büyük inşaat projesinin KISIM 1 çalışmasını da üstlendi

    Yapı Merkezi, Slovenya’nın en büyük inşaat projesinin KISIM 1 çalışmasını da üstlendi
    07.05.2021
    A+
    A-

    Uluslararası alanda büyük projelere imza atan, Türk inşaat firması Yapı Merkezi’nin de içinde bulunduğu ortak girişim, Slovenya’nın son yıllardaki en büyük inşaat projesi olan Divaca-Koper Demiryolu Projesi’nin 1. Kısmının ihalesini de kazandı. Aynı projenin 2. kısmının ihalesi daha önce sonuçlandırılmış ve yine aynı Konsorsiyum tarafından kazanılmıştı. Kısım 1 ihalesinin sonuçlanmasının ardından projenin imza töreni 5 Mayıs günü Slovenya’da gerçekleştirildi. Kontrat bedeli 403 milyon 613 bin Euro olan Divaca-Koper Demiryolu’nun KISIM 1 projesi kapsamında toplam 25 bin 463 metre uzunluğunda tüneller, Patlatmalı Yeni Avusturya Metodu ile açılacak. Böylece Yapı Merkezi’nin de içinde bulunduğu ortaklığın kazandığı projenin toplam bedeli 628 milyon 363 bin Euro’ya ulaştı.

     

    Slovenya’nın en büyük altyapı projesi konumunda olan Divaca-Koper Demiryolu’nun çift hatta çıkarılma projesini gerçekleştirmek üzere Slovenya Devleti’nin kurduğu 2TDK Şirketi’nin iki kısımda gerçekleştirdiği ihalelerin 1. Kısmını da Kolektor CPG-Yapı Merkezi-Özaltın Konsorsiyumu kazandı. Projenin daha önce ihalesi tamamlanan 2. Kısmının Sözleşmesi 31 Mart tarihinde imzalanmıştı. 5 Mayıs 2021 tarihinde ise Birinci Kısmın Sözleşmesinin imza töreni yapıldı. Böylece, Kolektor CPG-Yapı Merkezi-Özaltın Konsorsiyumu projenin inşaat işlerinin tamamını toplam 628 milyon 363 bin Euro bedelle gerçekleştirmeye hak kazandı. Tören, Sloven ve Türk ortakların temsilcileri, Slovenya Altyapı Bakanı Jernej Vrtovec, 2TDK Direktörü Pavla Hevke, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun, Özaltın COO’su Ahmet Düren, Kolektor CPG Direktörü Kristjan Mugerli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

     

    Yapımı yaklaşık 3.5 yıl sürecek

    İmza törenindeki konuşmasında, Slovenya’nın Avrupa ticareti için önemli bir geçiş yolu olduğunu ve Koper Limanı’nın Orta ve Güney Avrupa bağlantısını güçlendirmek üzere bu projenin yapıldığını aktaran Başar Arıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “On yıldan fazla bir süredir izlediğimiz bu projede başarıya ulaşmak büyük bir mutluluk oldu. İsveç’te devam eden projemizden sonra Avrupa’da gerçekleştireceğimiz ikinci proje olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşıyan Divaca-Koper Demiryolu’nun KISIM 2 ihalesini de Mart ayında kazanmıştık. Fahri Konsolosu olduğum Slovenya’nın ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacak bu ulusal projelerinde yer almak benim için hem mutluluk ve hem de gurur kaynağı. Bize olan güvene layık olarak, Sloven ve Türk ortaklarımız ile özverili bir ekip çalışması ile görevimizi başarıyla gerçekleştireceğiz. KISIM 1 çalışmalarımıza 6 hafta içinde başlamayı, 40 ay içerisinde de tamamlamayı planlıyoruz.”

     

    37 bin 965 metrelik tünel açılacak

    Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun, ise törendeki konuşmasında, “Kontrat bedeli 403 milyon 613 bin 361 Euro olan Divaca-Koper Demiryolu’nun KISIM 1 projesi kapsamında toplam 25 bin 463 metre Patlatmalı Yeni Avusturya Metodu ile tünel açacağız. Ana hat ve servis tünelleri kesitleri 69 m2 büyüklüğünde olacak. KISIM 2’deki tünellerle beraber toplamda 37 bin 965 metre tüneli Avrupa’nın bu güzel ülkesinde açacağız. Tünel mühendisliği alanında yüksek zorluk derecesinde değerlendirilen Alp Dağları’na özgü kireçtaşı bazlı karstik kaya oluşumları içinde tüneller açılırken, aynı zamanda, Slovenya’nın dünyaca ünlü ormanları içinde gerçekleştirilecek olan çalışmalarda çevreyi korumaya son derece özen gösterecek şekilde tüm planlamalar yapıldı.”

     

    Yapı Merkezi 3 kıtada 3.700 km demiryolu inşa etti

     

    1965 yılında kurulan Yapı Merkezi uluslararası arenalarda dev projelere imza atan bir Türk inşaat firması olarak taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global öncü oldu. 2020 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 3.700 kilometre demiryolu ve 58 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma, dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlıyor. Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni tamamladı. 2017 yılında ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim, tamamlandığında dünyanın en uzun (2.023m) açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915Çanakkale Köprüsü ihalesini kazandı.

     

    Yapı Merkezi’nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.

     

    19.000’den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir “dünya markası” olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record – ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler Listesi’nde 2020’de 78. sırada yer alan Yapı Merkezi, Raylı Sistemler-Toplu Taşıma Listesi’nde de 10. sırada yer aldı. 2020 yılında Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde, “Kelebeğin Dönüşüm Yolculuğu” projesi ile 2 ödüle layık görülen Yapı Merkezi Avrupa’da “En Değerli İK Ekibi” kategorisinde Altın, “Pandemi Sırasında İK Teknolojisinin En Yenilikçi Kullanımı” kategorisinde ise Bronz Stevie Ödülü’nü kazandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.