DOLAR 32,3421
EURO 35,1215
ALTIN 2240,017
BIST 8904,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yarıyıl tatilinde çocuklar için pratik beslenme ipuçları

    Yarıyıl tatilinde çocuklar için pratik beslenme ipuçları
    20.01.2020
    A+
    A-

    “Sömestir tatili; kışın en soğuk ve bulaşıcı hastalıkların en yaygın dönemine denk geldiği için çocuklarımızın bu dönemde, besleyiciliği yüksek gıdalar ile beslenmesine dikkat etmeliyiz” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, açıkladı.

    “Nar hastalıkları savıyor”

    Çocuklarımızı hastalıklardan korumak için, mevsim meyvelerinden günde 1 veya 2 porsiyon yemelerine dikkat etmeliyiz. Nar, bu mevsimin en kıymetli meyvelerinden biridir. 5 yemek kaşığı kadar ayıklanmış nar; mükemmel bir vitamin ve mineral deposu, adeta bir hastalık savardır. Çocuklara ara öğünlerinde; 3 kaşık yoğurdun üzerine, 5 kaşık kadar nar ekleyerek lezzetli ve besleyici bir ara öğün hazırlayabilirsiniz. Böylelikle abur cubur isteklerinin de düştüğünü göreceksiniz.

    Valizinizde atıştırmalıklara yer açın

    Seyahat planınız var ise; sağlıklı atıştırmalıkları da önceden planlamanız, çocuklarınızın tatil döneminde arttığını gözlemlediğiniz besin tüketme ihtiyaçlarına, doğru karşılık vermenizi sağlar. Aksi takdirde, çocuğunuzun besleyici içeriği neredeyse yok diyebileceğimiz atıştırmalıklarla dolu bir gün geçirmesi kaçınılmaz. Bunun için valizinizde kuruyemiş (ceviz, badem, fındık gibi) ve kuru meyvelere de ufak da olsa yer açabilirsiniz. Bu sayede, günün en azından bir atıştırmalık öğününde, sağlıklı bir seçeneğiniz olacaktır.

    Her gün 3 avuç sebze, 2 avuç meyve!

    Tatil de olsa, ailecek günde; 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme hedefinizin olduğunu, çocuklarınıza hatırlatın. Bunu her gün “3 avuç kadar sebze, 2 avuç kadar meyve tüketmeliyiz” şeklinde somutlaştırabilirsiniz. Bu dönemde; ev dışında geçirilen süreler artacağından, günün en azından bir öğünü, dışarıda olduğunuz zamana denk gelecektir. Restoran seçimlerini, çocuğunuzun yeterli protein ve sebze yiyebileceği yerlerden yana kullanmanız önemli. Izgara köfte/tavuk/et/balık yanında, çocuğunuzun sevdiği sebzelerle hazırlanmış bir salata sipariş edebilirsiniz. Ayrıca daha önce bahsettiğim; meyve ve kuru yemişlerle destekleyeceğiniz bir ara öğün sayesinde, çocuğunuzun ana öğündeki iştahını normal seviyelerde tutabilirsiniz.

    İşte sağlıklı atıştırmalık tarifi!

    Bu dönemde hem iyi vakit geçirmek, hem de çocuğunuzda sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak adına çocuğunuzla birlikte “evde sağlıklı atıştırmalık hazırlama” etkinliği yapabilirsiniz. Bunun için şu tarifi deneyebilirsiniz:

    • * 1 paket en az yüzde 70 kakao içeren çikolata
    • * Kuru çilek (ya da istediğiniz herhangi bir kuru meyve)

    Çikolatayı benmari usulü eritin (Bu aşamayı yetişkinler yapmalı). Ardından erimiş çikolataya kuru çilekleri tek tek daldırarak çileklerin bir bölümünü çikolata ile kaplayın. Çikolataya batırılmış çilekleri, tek tek yağlı fırın kağıdının üzerine dizin ve buzdolabına alarak çikolatanın bir süre donmasını bekleyin. Ara öğünlerde sağlık ve afiyetle tüketeceğiniz atıştırmalıklarınız hazır!

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.