DOLAR 32,5907
EURO 34,7509
ALTIN 2497,918
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yeni bir şehircilik hareketi lazım

    Yeni bir şehircilik hareketi lazım
    12.02.2020
    A+
    A-

    GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Yeni İmar Düzenlemeleri’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, İmar Mevzuatında köklü değişiklikler getiren yasa her yönü ile tartışıldı.

    Ali Faruk GÖKSU (KENTSEL STRATEJİ) ve Batuhan BAŞ’ın (TERRA GAYRİMENKUL DEĞERLEME) sunumlarıyla ve Hakan GÜMÜŞ’ün (GİSP) moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, ada bazlı plan değişikliği, rant artışının kamu ile paylaşılması, yatay mimari, kaçak yapılara verilecek ağır cezalar ve deprem güçlendirme gibi bir çok konuda köklü değişiklikler getiren yasa değerlendirildi, yeni dönemin eski imar kanununa yama yaparak yönetilemeyeceği belirtildi.

    Konuşmacılardan Ali Faruk GÖKSU ‘Mevcut İmar yasası, günümüz gerekliliklerini karşılamaktan çok uzak, yeni düzenleme de mevcut sorunların çözümlenmesi için yeterli değil. Örneğin, İstanbul’da ortalama ada büyüklüğü 800-1500 m2 arası, yani yasa ile getirilen ada bazlı yapılaşma hala çok zor. Parsel bazlı yapılaşmalar nedeni ile mevcut durumda İstanbul da çok fazla arsa kalmadığını söyleyebiliriz. İstanbul’u mevcut durumdan kurtarmak için yeni imar düzenlemesine değil, yeni bir şehircilik hareketine ihtiyacımız var. Artık yeşil alanları nasıl arttırabiliriz, yeşil yollar nasıl oluştururuz, bunlara kafa yormamız gerekiyor. Kentsel dönüşümün finans modellerini Portakal Çiçeği Vadisi örneğinden feyz alarak oluşturmalıyız’ diyerek sözlerini tamamladı.

    Batuhan BAŞ, ‘Kamu kurumlarında daha önce dağınık halde olan plan-proje onayları, arşivleme, yapı denetim ve iskan ile ilgili tüm işlemler ve benzeri tüm çalışmalar Coğrafi Bilgi Sistemleri altyapısında toplanıyor. Bu şekilde doğru bilgiye kısa zamanda ulaşmak mümkün olacak, başka bir önemli konu, geçmişte getirilmeye çalışılan ama tepki çektiği için vazgeçilen rant vergisi, ‘’Değer Artış Vergisi’’ adı altında tekrar getirildi. Yasaya göre İskan zamanı bu bedel ilgililerden istenecek. Gayrimenkul geliştiricileri bu bedeli maliyetlere yansıtacağı için, bu durum zamanla fiyatları yukarıya çekecektir.’ dedi.

    Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP YK Başkanı Hakan GÜMÜŞ ise; ‘Kentsel dönüşüm ve planlamayı dijital ortamlarda yönettiğimizde, menkulleşme ve değer takası mümkün olur. Arz-talep dengesini gözeten yapay zekalı sistemlerle daha sağlıklı gayrimenkul yatırımları yapılabilir. Artık kentlerin daha fazla yayılmasına değil, kontrol edilmesine odaklanmalıyız. Mekansal kaliteyi arttıracak hamlelere muhtacız. Şehircilik, sadece bina yıkmak, yapmak değildir. Planlamanın ciddiyetine vakıf olursak deprem riskini de azaltabilir, nitelikli mekanlar üretebiliriz.’ diyerek sözlerini noktaladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.