DOLAR 32,4858
EURO 34,7279
ALTIN 2400,067
BIST 10045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır

    Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır
    15.04.2022
    A+
    A-

    TÜİK Mart ayı konut satış istatistiklerini bu sabah açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artarak 134 bin 170 oldu. Türkiye genelinde mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,8 artış göstererek 30 bin 271 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,0 artarak 5 bin 567 oldu.

    Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı: “Yeni konut üretimi piyasayı rahatlatır”

    TÜİK mart ayı sonuçlarına baktığımızda; ev sahibi olmak isteyenlerin ya da yatırımcıların 2022 yılı itibariyle erteledikleri taleplerini artık alıma çevirdiklerini görüyoruz. Artış yıl başından bu yana devam ediyor. Ancak konut sektöründe olağan dışı bir durum yaşandığını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Pandemi öncesinde başlayan sıkıntılı süreç pandemi ile zirveye ulaştı ve yeni konut projeleri üretilemedi. Arz ve talep dengesi ciddi şekilde bozuldu. Erişilebilir konut üretimi neredeyse hemen hemen bitti denecek durumda. Sektörde artık dinamikler değişti. Yazlık evler kışlık olmaya başladı. Piyasanın rahatlaması için bu bir an önce yeni konut üretimine geçilmeli. Konut arzında bir gelişme sağlanamazsa, henüz yazlık bölgelere, kentlerin yakınındaki kasabalara göçler devam edecektir. Özellikle İstanbul için konuşursak; Trakya, İzmit, Yalova bölgelerinin kırsallarına göç artacaktır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.