DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yetki belgesi harcında sözleşmeli işletmeler için önemli düzenleme

    Yetki belgesi harcında sözleşmeli işletmeler için önemli düzenleme
    16.06.2026
    A+
    A-

    Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticareti yetki belgesi harç uygulamasında sözleşmeli işletmelerin karşılaştığı mükerrer harç uygulamasında önemli bir problemi giderdi. Bu kapsamda aynı takvim yılı içerisinde daha önce yetki belgesi harcı ödemiş olan sözleşmeli işletmelerin, belirli şartları sağlamaları halinde yeniden harç ödemeden yetki belgesi alabilmelerinin önü açıldı.

    Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye genelinde 80 bine yakın yetki belgeli emlak işletmesi bulunurken, bu işletmelerin yaklaşık 13 bine yakını sözleşmeli işletme kapsamında faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerin aynı takvim yılı içerisinde adres değişikliklerinde yeniden yetki belgesi harcı ödemek zorunda kalması, uygulamada mükerrer ve orantısız bir mali yük oluşturuyordu. Ticaret Bakanlığımızın bu konuda attığı adımı sektörümüz adına olumlu ve önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” dedi.

    Özelmacıklı “Sözleşmeli işletmelerin aynı takvim yılı içerisinde başka bir işletmenin sözleşmeli işletmesi olarak faaliyet göstermesi veya bağımsız işletme olarak faaliyetlerine devam etmek üzere yetki belgesi başvurusunda bulunması halinde, daha önce aynı yıl için harç ödenmişse ikinci kez harç ödemesi istenmeyecek. Yeni uygulamadan yararlanılabilmesi için vergi kaydının, meslek odası kaydının ve sicil kayıtlarının kesintisiz devam etmesi, aynı takvim yılına ilişkin yıllık harç tahsil makbuzunun TTBS’ye yüklenmesi ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yer alan diğer şartların sağlanması gerekiyor” dedi.

    Sözleşmeli İşletmelerin Ruhsat Sorunu da Giderilmeli

    Sözleşmeli işletme modelinin sağlıklı işlemesi için diğer yapısal sorunların da giderilmesi gerektiğini de ifade eden Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı “Bu sorunların başında, bazı yerel idareler tarafından sözleşmeli işletmelerden ayrıca belediye ruhsatı talep edilmesi geliyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında getirilen sözleşmeli işletme modeli; sektörde kayıtlılığı artırmak, yetki belgesi sistemini yaygınlaştırmak ve giriş bariyerlerini düşürmek amacıyla uygulanmaktadır. Bu modelde sözleşmeli işletmeler, yetki belgeli ana işletme ile yapılan sözleşme çerçevesinde, ana işletmenin sistemi, denetimi ve sorumluluğu altında faaliyet göstermektedir. Buna rağmen bazı uygulamalarda sözleşmeli işletmelerden ayrıca belediye ruhsatı talep edilmesi, modelin ruhuna aykırı sonuçlar doğurmaktadır. Sözleşmeli işletmelerin, ana işletmenin yetki belgesi ve ruhsatı kapsamında faaliyet yürüttüğü açık ve tereddüde yer bırakmayacak şekilde düzenlenmelidir” dedi.

    İcra ve Tebligat Süreçlerinde Muhataplık Netleşmeli

    Önemli bir diğer sorunun da sözleşmeli işletmelerin borçları nedeniyle ana işletmenin yetki belgesi adresine yönelen icra takipleri olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Sözleşmeli işletmelerin kendi ticari borçlarından kaynaklanan icra takipleri ve tebligat süreçlerinde, ana işletmenin yetki belgesi adresinin otomatik muhatap haline gelmesi uygulamada ciddi sorunlara neden olmaktadır. Halbuki bu adres sadece sözleşmeli işletmelerin faaliyet adresi. Bu adreste yer alan tüm demirbaşlar ise ana işletmeye ait. Bu kısımda özellikle hukuki açıdan düzenleme yapılması, borç ve sorumluluk ilişkisi doğru muhatap üzerinden yürütülmesi gerekmektedir” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.