DOLAR 32,2149
EURO 35,0186
ALTIN 2504,805
BIST 10914,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine kiracı “hayır” diyebilir

    Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine kiracı “hayır” diyebilir
    29.12.2021
    A+
    A-

    Kiralık dairelerin artan fiyatları son zamanların gündemini oluşturuyor.  Kamuoyunu en çok meşgul eden sorunların başında konut ve barınma çıkmazı geliyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kiracılara yüzde 50 zam yapmak isteyen ev sahiplerine karşı yol haritası çizerek, kiracı ve ev sahiplerinin hakları hakkında bilgi verdi.

     

    Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kiracıların olması gerekenden daha fazla zam yapmak isteyen ev sahiplerine uymak zorunda olmadıklarını belirterek, “Ev sahipleri % 50 veya daha fazla bir zam istiyorsa, bu durum kanuna aykırıdır. Ev sahipleri kanun ve yasalar uyarınca ancak bir önceki yılın Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 ayı ortalaması oranında bir zam isteyebilir. Dolayısıyla kiracılar, ev sahibinin istediği bu fahiş zamma uymak zorunda değil. Mal sahibi bu durumda kira tespiti davası açarak kiracının ödediği kiranın mevcut duruma uyarlanmasını isteyebilir. Bu durumda da rayiç kira bedellerine bakılarak yakın bir bedel belirlenir.” dedi.

     

    Yüksek zam davalarında mahkemenin eski kiracılara hakkaniyet indirimine karar verdiğinin de altını çizen Kakıcı Şimşek, “Yasalar çerçevesinde bir gayrimenkulde 10 yıldan fazla kiracıysanız, ev sahibi hiçbir neden göstermeden, 3 ay önceden haber vermek suretiyle tahliye isteyebilir. Ancak burada tahliye değil de 10 yılın sonunda kira artırımı talep ediliyorsa, mal sahibi bu durumda mahkemeye giderek bir kira tespiti davası açar. Kira tespiti davasında da rayiç gayrimenkuller değerlendirilir yine eski kiracı olunduğu için %10-20 arasında bir hakkaniyet indirimi yapılır. Kiracı, rayiç kira bedellerine göre ve o oranda ödemeye devam eder.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.