DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zengin Suudiler, Kuveytliler ve Katarlılar İstanbul ve Trabzon’dan ev alıyor

    Zengin Suudiler, Kuveytliler ve Katarlılar İstanbul ve Trabzon’dan ev alıyor
    18.03.2019
    A+
    A-

    Yabancıya konut satışları son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Boğaz’da yalı isteyen de Esenyurt’ta küçük daire isteyen de var. Sektördeki yabancı davranışlarını ve satış rakamlarını Ege Üniversitesi Ege Girişimcilik Topluluğu’nun geçtiğimiz hafta düzenlediği “İş’te Kadın” a konuşmacı olarak katılan Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran paylaştı…

    İkiye katladı

    Geçen yıl 1 milyon 375 bin 398 adet satışla bir önceki yılın rekoruyla başa baş gelen konut sektörü, 2019’a düşüşle başlasa da yabancılara satış yüzleri güldürüyor. Türkiye genelinde ocakta 72 bin 937 konut satıldı. Ocakta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 46.7, geçen yıla göre yüzde 24.8 azaldı. Ancak yabancıya satış yüzde 82 artarak, yıla iyi bir başlangıç yaptı.

    Vatandaşlık dopingi

    Özellikle KDV muafiyeti, vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım bedeli gibi düzenlemeler ile yurtdışında düzenlenen fuarlardan sonra yabancıya satışlardaki artış hız kesmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ocak ayı konut satış istatistiklerine göre, yabancıya 3 bin 168 konut satıldı. 3 bin 168 adetlik satış, yabancıya konut satışının başlamasından bu yana en yüksek ocak ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.

    En çok Iraklı aldı

    Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran’ın verdiği bilgiye göre; Ocakta Irak vatandaşları Türkiye’den 605, İran vatandaşları 305, Rusya vatandaşları 195, Afganistan vatandaşları 191, Ürdün vatandaşları 151 konut edindi. Yabancıya satışta ilk sırada 1361 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 601 satışla Antalya, 182 satışla Ankara, 177 satışla Bursa ve 162 satışla Yalova izledi.

    Kim nereden alıyor?

    Zengin Suudiler, Kuveytliler veya Katarlılar’ın daha çok İstanbul hem de Trabzon’dan ev aldığını ifade eden Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Suudiler her segmentten konut satın alıyor. Katarlılar sadece konutu tercih ediyor. Iraklılar ucuz konuta yönelirken İranlılar arasında yalı isteyen de oluyor, Beylikdüzü’nde 1+1 ev soran da. İzmir de İranlılar’ın radarında. Son dönemde Afganlıların da Türkiye’den gayrimenkul aldığına şahit oluyoruz” deiye konuştu.

    Zenginin gözdesi Boğaz

    İstanbul Boğazı’nın üst düzey gelir grubuna sahip yabancıların tercih ettiği en önemli lokasyon olduğuna dikkat çeken Başaran, şunları aktardı: “Ortadoğu ülkelerinden üst düzey gelir grubuna sahip belli bir kesimin İstanbul Boğazı’ndaki yalı ve köşklere büyük ilgisi var. Avrupa yerine İstanbul’da yalı veya köşk tercih etmelerinin başlıca sebebi daha kolay vatandaşlık alabilmeleri. Ev almak isteyenler nisan-mayıs aylarında İstanbul’a gelmeye başlar ve bu yoğunluk ekime kadar sürer. İstanbul Boğazı’nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor.”

    250 bin bandına oturdu

    Yabancıların kişi başına konut harcamlarıyla ilgili bilgileri de paylaşan Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Yabancılar Türkiye’den aldığı bir eve ortalama 150 bin dolar ödüyor. Vatandaşlık limitinin 250 bin dolar olarak açıklanmasını takiben ortalama 150 bin dolar seviyesinde olan yabancıya satışlar 250 bin dolar bandına oturmaya başladı. Adet olarak çok olmasa da 1 milyon dolar bandında da gayrimenkul alan yabancılar mevcut” değerlendirmesinde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.