DOLAR 32,4122
EURO 34,7298
ALTIN 2441,356
BIST 9934,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TOKİ’den tarihi eserlere destek

    TOKİ’den tarihi eserlere destek
    28.04.2017
    A+
    A-

    TOKİ BAŞKANI Başkanı Turan: “Tarihsel değerlerimizi sağladığımız kredilerle gelecek nesillere kazandırıyoruz. Restorasyon kredisi miktarını bu yıl 160 bin liraya çıkardık. ”

    ‘’ Bugüne kadar 513 Tarihi eser TOKİ kredisiyle restore edildi. ‘’

    Toplu Konut İdaresi (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. Bu amaçla TOKİ tarafından kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin kullandırılan kredi başvuruları yarın son eriyor. 3 Nisan’da başlayan başvuruların yarın sona ereceğini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bugüne kadar 726 restorasyon projesi için yaklaşık 72 milyon 171 bin lira destek verdiklerini vurguladı.

    TOKİ Başkanı Turan, “Türkiye genelinde bugün itibarıyla 726 proje için kredi açılmış olup, 513 adet “Taşınmaz Kültür Varlığı”nın restorasyonu tamamlanarak, İdaremizce Geçici Kabulü gerçekleştirildi. İdaremiz tarafından tahsis edilen toplam kredi miktarı ₺72 milyon 171 bin 588,92 Türk Lirası. Tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitini bu yıl 160 bin liraya çıkardık. 3 Nisan’da başlayan restorasyon kredisi başvuruları​ 28 Nisan Cuma günü sona erdi.” dedi.

    513 Tarihi eser TOKİ kredisiyle restore edildi.

    12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdiklerini belirten Turan, “TOKİ olarak özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağlıyoruz. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlattık. İdare olarak 12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdik. Bunlardan 513 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak idaremiz tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.

    2017 kredi üst limiti 160 bin TL

    Yıllar içerisinde kredi üst limitini aşamalı olarak yükselttiklerini vurgulayan Turan, “2005 ve 2006 bu yıl yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini, yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek bu yıl üst limitini 160 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

    Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verilecek

    Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini belirten Turan, şunları kaydetti: “Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor.”

    Başvurular bizzat, kargo ya da diğer posta araçlarıyla yapılabilecek

    TOKİ’nin kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerleşimler şöyle; “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illerinde; Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bandırma, Ayvalık, Milas,Fethiye Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler İnebolu, Fethiye, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Daday ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa Birgi, Kalkan, Çavuşin, Kayaköy, Uzungöl ve Bolaman gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.