DOLAR 32,5887
EURO 34,7713
ALTIN 2507,595
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bakan Özhaseki: Türkiye 183 ülkeye gayrimenkul satıyor

    Bakan Özhaseki: Türkiye 183 ülkeye gayrimenkul satıyor
    Dubai’deki Cityscape Global 2017 Fuarı’nda incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Körfez’de yaşanan gerilime ilişkin, “Bölgeden iyi bir rüzgâr esiyor. Durağanlık geçecek. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik” dedi.
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai’de önceki gün kapılarını açan Cityscape Global 2017 Fuarı’nda incelemelerde bulundu. Fuarda gazetecilerle bir araya gelen Özhaseki, Birleşik Arap Emirlikleri ile geçen yıl 9.1 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yılın ilk 6 ayında 8.7 milyar dolara ulaştığını belirtti. Türkiye’nin Körfez’de arabuluculuk görevi üstlendiğini kaydeden Bakan Özhaseki, “Dünyada konjonktürden dolayı çok hızlı olumlu rüzgârlar esmese de Körfez’den iyi bir rüzgâr esiyor. Durağanlık geçecek. Kardeş ülkeler arasında hakemlik yapıyoruz. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik” dedi. Türk müteahhitlik firmalarının Körfez’de çok etkili olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Geçen yıl firmalarımız bölgede. 9.7 milyar dolarlık iş üstlendi. Hatta mevcut negatif durumu fırsata çevirebilecek firmalar var. Bölgede arsa fiyatlarının ucuzladığı için fırsatlar doğacaktır” diye konuştu.
     SÜRPRİZ TAPU KARARI
    Mütekabiliyet Yasası sonrası Türkiye’nin 183 ülkeye gayrimenkul satar duruma geldiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bu dönemde 160 bin yabancı uyruklu gayrimenkul aldı. 77 bin 150 taşınmaz sattık. Diğer taraftan birçok ülke gayrimenkul satmak için çırpınıyor” dedi. Bakan Özhaseki, geçen yıl Türkiye’den konut alan 160 bin kişinin 32 bin 300’ünün Körfez ülkelerinden olduğunu, ilk sırada ise Irak vatandaşlarının bulunduğunu sözlerine ekledi. Özhaseki, yabancılar tarafından en çok talep gören şehirleri ise İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya ve Sakarya olarak sıraladı. Özhaseki, “Özellikle yeşilin ve suyun olduğu yerler ilgi görüyor. Bu arada konut edinme vasıtasıyla vatandaşlığa müracaat edenlerin sayısında da önemli artış var” dedi. Bakan Özhaseki, yakında zaman içinde tapuyla ilgili sürpriz bir kararın açıklanacağını da belirtti.
    250 BİN KONUT İÇİN YER HAZIR
    Bakan Özhaseki, Depreme Hazırlık Yasası kapsamında İstanbul’da ‘rezerv alanlarda, alan bazlı dönüşüm’ uygulayacaklarına dikkat çekerek, “Bu yasa sosyal donatı alanlarının yeniden düzenlenmesini içeriyor. Bunu belediyelerle birlikte yapacağız. Dönüşümün önünde 3 engel vardı. Bu engelleri aşacak formüller geliştirdik. Finansman sorununu aşmak için birinci yıl için 20 milyar TL bütçe ayırdık. Bunun yarısını bakanlığımız karşılayacak. Kalan kısmı için de Dünya Bankası’ndan çok düşük faizli kredi temin edeceğiz. Rezerv alan içinse İstanbul Avrupa Yakası’nda bulduğumuz alan 25 milyon metrekareyi geçti. Bu da 250 bin konutluk alanı ifade ediyor” diye konuştu.
     DEPREME HAZIRLIK YASASI YOLDA
    600 bin civarında riskli yapımız olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, “Olası bir depremde oluşacak zarar 100 milyar dolar. Bu konuda hazırlanan taslak önümüzdeki günlerde yasalaşacak” dedi. Özhaseki, ‘kentsel dönüşüm’ adıyla anılan projenin yarattığı kötü intiba nedeniyle yeni yasayı da ‘Depreme Hazırlık Yasası’ olarak tanımladıklarını anlattı. Bakan Özhaseki, dönüşümde kullanılmak üzere belediyelere faizsiz kredi vereceklerinin altını çizdi. Özhaseki, dönüşümün Avrupa Yakası’ndaki en riskli yerlerden başlayacağını ve ilk etapta sahillerin ele anılacağını söyledi.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.